Skocz do zawartości

Kiedy siać nawóz?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
iedy jest większa w strata plon; gdy się da jedna dawkę nawozu teraz,kiedy rusza wegetacja?

czy jak rośliny się już dobrze rozkrzewią gdzieś za 3 tygodnie?

Dawki azotu najlepiej dzielić, wtedy są najmniejsze straty

Wczoraj wieczorem wysiałem salmag na żyto. Zaraz po tym jak wysiałem zaczął podać deszczyk i pada do tej pory. Czy nawóz prawidłowo zadziała?? Czy może nic nie pomoże mojemu zbożu??

A w czym ma Ci przeszkodzić deszcz? Zadziała jeszcze szybciej

Opublikowano

kubacik13 Salmag , saletrzak to nie sa nawozy które daje się na wiosne na zboża ozime , ponieważ nie wsiąkną w ziemie tak jak saletra czy mocznik.Moim zdaniem popełniłeś błąd , i raczej efektu z tego nie bedzie żadnego.

Opublikowano

eeee może coś zadziała, przynajmniej mam taką nadzieję bo sam rozsiałem polifoskę6 z saletra na pszenice a deszczyk ładnie pada to może ją jakoś wklupie w ziemie :D A poza tym dlaczego pisze na workach ze nadaje się do wiosennego nawożenia zbóż ozimych? fakt że pisze że zaleca się wymieszanie z ziemią,ale sadzę że coś pszenica z tego wyciągnie. Mam nadzieję że się nie mylę :D

Opublikowano

Tzn słuchacie slamag czy saletrzak zadziała należycie ale gdy dość szybko po wysiewie spadnie na nie deszcz. One potrzebują więcej wody i czasu do rozpuszczenia jak saletra. W tym roku zwróciłem na to uwagę. Saletrzak rzucony w błoto następnego dnia nadal był nie rozpuszczony. A saletra wieczorem posiana, jutro z rana 0 granulek saletry.

Opublikowano

dawaliście już drugą dawkę nawozu pod rzepaki ? jak nie to kiedy jest odpowiednia pora na drugą dawke ja pierwszą posiałem 2 marca 100 saletry i 150 siarczanu polifoski rzepak jest żółty dookoła ale w środku już zielenieje ipowoli rosną liście więc warto już dać czy poczekać jescze? :unsure:

Opublikowano

witam ja dziś siałem saletrzak pod żyto około 180kg/h ae czytam ,że saletrzak nie jest za dobry na ozime ? dlaczego ? w sobotę sąsiad siał saletre pod żyto i fatycznie rano nie było śladu po niej.. jutro owies będę siał ,ale nie wiem bo dziś na jednym polu zakopałem się

Opublikowano

Saletrzak jest że tak powiem średni. A to dlatego że dłużej się rozpuszcza niż saletra. Saletrzak dobrze lekko wymieszać, np przebronować lekkimi bronami. Chyba że w krótkim czasie spadnie deszcz to nie trzeba ;)

Opublikowano

Saletrzak jest że tak powiem średni. A to dlatego że dłużej się rozpuszcza niż saletra. Saletrzak dobrze lekko wymieszać, np przebronować lekkimi bronami. Chyba że w krótkim czasie spadnie deszcz to nie trzeba ;)

bronowanie zbóż to juz prehistoria.jako moderator forum powinienis nie pisac takich dyrdymałów.

saletrzak działa wolniej ale za to dłużej a straty azotu sa nic wieksze niz przy saletrze.nie bez znaczenia jest tez dobroczynne działanie dolomitu.

Opublikowano

bronowanie zbóż to juz prehistoria.jako moderator forum powinienis nie pisac takich dyrdymałów.

saletrzak działa wolniej ale za to dłużej a straty azotu sa nic wieksze niz przy saletrze.nie bez znaczenia jest tez dobroczynne działanie dolomitu.

Taka prehistoria że nadal zalecana na studiach :P Na workach po saletrzaku też zalecane :P

Saletrzak ma wzór NH4NO3 więc skąd może działa dłużej jak podstawowy składnik jest ten sam?

@farmermf owies głuchy może wyrosnąć jak ziarnik będzie 20cm pod ziemią, jak ma wyrosnąć to wyrośnie. No może po bronie będzie go trochę więcej :P

Opublikowano

moderatorek najpierw piszesz jedno potem co innego.saletrzak działa wolniej bo jak sam zauważyleś potrzebuje do rozkładu wiecej wody skoro wiec rozklad nh4 zaczyna sie póżniej logicznym jest ze rozciąga sie na dłużej w czasie.

a bronowanie na wiosne przypomina czesanie sie łysego grzebieniem ale...a nie chce mi sie pisac.

Opublikowano

Nie rozumiesz mnie. Chodzi mi o to że saletra i saletrzak mają taki sam okres działania.

Co do tego bronowania to miałem o tym na studiach. Ale rzadko dziś stosowane ponieważ paliwo kosztuje, czasu też schodzi a nowsze odmiany zbóż bardzo dobrze się krzewią i bez bronowania. Skończyłeś studia? Czy po prostu sugerujesz że źle uważałem na zajęciach?