Skocz do zawartości

Kiedy siać nawóz?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchając głosu budzącej się natury i waszych głosów z forum nawiozłem (polifoska wamag i saletra) wczoraj pod owies i jarą pszenicę, rola pięknie się uprawiła. Teraz myślę o saletrze na ozime i pobronować. Nikt w okolicy nie bronuje więc nie mam doświadczenia. Przygotowane opryski attribut i mustang i nie wiem czy bronowanie z opryskiem idzie w parze. Proszę o doradę.

Opublikowano

Ja posiałem pod ozime saletrosan zmieszany z saletrzakiem 25 lutego W tamtym roku siałem 4 marca przed tym powrotem zimy i nie żałowałem choć sam nie wiedziałem co z tego będzie ale było ok Ja to już myślę o zasianiu NPK pod trawy...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Koledzy nie wiem z jakich części Polski jesteście ale na północnym Mazowszu spieszyć się nie trzeba. Było co prawda kilka dni ciepłych ale pogoda wróciła do normy, od 6 dni temperatura powietrza nie przekracza 5 stopni a nad ranem przymrozki. W pogodzie na Warszawę nadają +10, ale 60 km na północ na termometrach jest tylko +4. W oczekiwaniu na szybką, ciepłą i wilgotną wiosnę pozdrawiam wszystkich rolników. :)

Opublikowano

mam pytanie ludzie- zamierzam jutro posiać saletrę na oziminy, nie przeszkadza roślinom temperatura w pobieraniu azotu ? u nas jest od 6 do 13 stopni w dzień i od 0 do 4 w nocy. i Tak ma być przez następne 16 dni...

Opublikowano

siej nie zastanawiaj się jak dasz radę wejść na pole. nawóz posiany teraz musi wsiąknąć w profil gleby, więć będzie dostępny jak wegetacja ruszy na całego.

ja już rozsiałem sól+kizeryt+saletrosan na rzepak i sól+saletra+saletrosan na żyto hybrydowe - zostały tylko 3ha na które niedało sie wjechać.

myślę pod koniec tygodnia posiać owies jak pogoda pozwoli.

Opublikowano

dzisiaj byłem na 85% ozimin, na 2 polach są 2 dołki na które nie wjadę, będę musiał je ominąć i dosiać ręcznie, a te reszte15% ozimin 3,5 ha będę musiał posiać całość ręcznie

Opublikowano

nie wiem czy sią nawozy pod ozime,posiałem saletre na próbe na 0,5ha pszenicy,mineły 3 dni a ona leży nadal na wierzchu,wszedzie sucho,nawet pola na których zawsze było błoto o tej porze,podobno za tydzien ma deszcz padać i niewiem co robić??

Opublikowano

ja zaryzykowałam i posiałam dziś resztę. tez wydaje mi się, że sucho, ale jeszcze nie wszedzie, najgorzej na górkach, ale wiadomo co z tym deszczem będzie? może się rozejdzie po kościach... w zeszłym tygodniu tez miało padać. saletrze wystarczy rosa, mgła i się rozpuści.