Skocz do zawartości

Wybór dysz, końcówek, głowiczek opryskowych

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

lehler a lehler to wlk różnica, w swoim mam niemieckie i są na ceramice,uszkodził mi się jeden kupiłem na zapas też niby ceramiczne ale od razu widać że to jakaś inna ta ceramika, wg mnie wolałbym sam kompletować-ważne żeby kołpaki pasowały pod lehlery bo później kolejne koszta

Opublikowano

Z tego co podpytalem to oferują ezektorowe Lehler'a. Pytałem czy wszystkie 3 to odparł że tak. Niestety nie pamiętam jak była dopłata za te dysze to bym sobie przekalkulowal. 

Opublikowano

Większość zmienia na niebieskie... Ale. 

Przerabialem to w  starym opryskiwaczu. Jeśli taki masz to możesz mieć duży problem z utrzymaniem ciśnienia na niebieskich dyszach. Idzie dużo więcej wody w porownaniu z wirowymi. Musiałem zmienić z niebieskich na żółte i c330 na czwórce wychodzi mi 200 do 350 l/ha cieczy w zależności od ciśnienia i obrotów silnika. 

Opublikowano
13 godzin temu, ZYLA napisał:

Większość zmienia na niebieskie... Ale. 

Przerabialem to w  starym opryskiwaczu. Jeśli taki masz to możesz mieć duży problem z utrzymaniem ciśnienia na niebieskich dyszach. Idzie dużo więcej wody w porownaniu z wirowymi. Musiałem zmienić z niebieskich na żółte i c330 na czwórce wychodzi mi 200 do 350 l/ha cieczy w zależności od ciśnienia i obrotów silnika. 

ja mam opryskiwacz palmet termit najczęściej pryskam 300l na hektar.Więc czy  taka zmiana ma sens(realną korzyść) czy nie będzie to utrudniało równomiernego rozprowadzenia cieczy.Może lepiej powymieniać wszystkie dysze na wirowe tylko nowe?

Opublikowano
8 minut temu, ZYLA napisał:

Niee nie musisz. Tylko dysza i filterek. 

a kołpak ten stary też będzie pasował??a czy zółtymi dyszami wskazane jest pryskanie dolistne mocznikiem bo własnie z tego powodu wymieniam że poprzedniego roku przy dawce 15kg mocznika na hektar+ siarczan magnezu  w okresie strzelanie w źdźbło potrafiło mi zboża poprzypalać troche.

Opublikowano

To czy nie musi to można ocenić po zdjęciu pogladowym. Bo o ile końcówka płaskostrumieniowa może pasować o tyle sprawnie tym pracować nie koniecznie się da.

Te głowiczki które pokazałeś mają już kołpak z miejscem na dyszę ustawioną  pod odpowiednim kątem. Jeśli w starym masz  kołpaki na gwint to  założysz tylko będziesz miał problem z ustawieniem wszystkich końcówek względem siebie, a przy każdym przekręceniu zmieni się ustawienie dyszy.

Oprócz sitek i nowych dysz najczęściej potrzebne są jeszcze uszczelki.

Gdyby zaszła konieczność zmiany głowicy to nie warto brać pojedynczych.

Osobiście raz użyłem dysz żóltych i zrezygnowałem. Zbyt częste zapychanie i za duże znoszenie. A nawet w wypadku ciszy przy opryskiwaniu wieczorem w warunkach gdy następuje oddawanie ciepła przez glebę i tworzą się ruchy powietrza ku górze niewielka ilość oprysku dociera gdzie trzeba bo wiekszość unosi się w postaci mgły i idzie z czasem do sąsiada ( zjawisko może nie częste, ale i nie rzadkie)

Teraz tylko na niebieskich pryskam. Nawet i c 330 udawało się zrobić 200-220 l/ha  na 4 biegu w nowym Biardzkim  400l.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko pasuje w stary. Gumka nie potrzebna, nic mi nie cieklo. Fakt, też mowilem o tym zapychaniu. Trzeba dobrać gęste filterki i sezon daje radę zrobić bez zapchania. 

Z katem dyszy, owszem jest to upierdliwe ciągle ustawianie. Ja przytrzymuje dyszę kluczem plaskim trzymając go rownolegle do belki, i koncowka sama idealnie się ustawia. A w polu to i ręką przytrzymam na oko i jest dobrze. Ważne by się strumienie mijały. Wiadomo zmienisz kołpak to masz wygodę i dodatkowo zawór antykroplujacy. W moim przypadku nie były do kupienia kołpaki na dwóch nogach. 

200l/ha na niebieskich trzydziechą? Musiałeś najwyżej 1,5 bara zastosować chyba. Ja robiłem 150l/ha ale na piątce :D Niskie obroty silnika 3 bary i wychodziło 2 hektary z beczki. 

Aa jeszcze z tym znoszeniem to nie jest tak źle. Napewno lepiej niż przy wirowych. A zawsze mozna ciśnienie obniżyć. I co ważne do fungicydow powinna być drobna kropla. Da się przy niebieskich, ale trzeba podnieść ciśnienie, co równa się znacznemu wydatkowi wody, a stary opryskiwacz może już temu nie podołać. Przy żółtych mamy większe możliwości. 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Cześć, Stoję przed zakupem końcówek do RSM. Chciałbym poznać waszą opinię, zamierzam rozlewać 150-250l RSM na 1 i 2 dawkę ciągnikiem C-330M na 4 1600 obr. Jakie końcówki najlepiej wybrać aby spisywały się najlepiej aby nie było przypaleń oraz by długo służyły. Zastanawiam się na MMAT 5 otworowe oraz nad Lacher wachlarzowe Jednak różnica w cenie jest i pytanie czy warto dołożyć? A może polecicie jakieś inne końcówki. Z góry dzięki i pozdrawiam ;)

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam zamiar wymienić wszystkie dysze w swoim opryskiwaczu mam już nawet na oku lechler  eżektorowe idk3 niebieskie. Moje pytanie czy są one dość uniwersalne tzn żebym mógł pryskać i na grzywa/chwasty/ regulator +jakieś odzywki? i jak stoi ich jakość, cena również jest zachęcająca bo na allegro znalazłem za 13 zł szt. Nie chciałbym zwykłych bo zbyt często wieje od gór w moim rejonie co było widać rok temu gdzie nie było dni prawie bez wiatru, potrzebowałbym dość szybkiej opinii bo sezon się zaczyna ;p

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Ja mam takie jak sołtys ,moim zdaniem są za***iste, Te są ceramiczne , nie ceramiczne można kupić za 20 pare złotych.

Wieje czy nie siadasz i jedziesz pryskać.... Zadzwoń do producenta ....

Opublikowano (edytowane)

a kołpaki na Głowicę idą zwykłe? nwm jak to do końca napisać ;p, mam dwa rodzaje jedne to w  sumie te najzwyklejsze a drugie na otworowe do rsm gdzie można tylko w 2 pozycjach ustawić rozpylacz

Edytowane przez Tigon