Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś z okolic BZA dostał już decyzję?

Edytowane przez rolas360
Opublikowano
7 minut temu, przemek111447 napisał:

czepiaja sie mocno o wielkosc maszyn wzgledem arealu z nsboru 2019?

Podobno bardzo mało. 

Opublikowano (edytowane)

Czyli jak poprawki miałem jakoś w listopadzie, od tej pory nikt się nie odzywał z jakimiś niezgodnościami ani wielkością maszyn to raczej wszytko powinno mi przejść?

Edytowane przez Vaapor
Opublikowano
55 minut temu, Vaapor napisał:

Czyli jak poprawki miałem jakoś w listopadzie, od tej pory nikt się nie odzywał z jakimiś niezgodnościami ani wielkością maszyn to raczej wszytko powinno mi przejść?

Raczej tak 

Opublikowano

Sporo tu już inni pisali o tym,że decyzje mają być wydane pod koniec stycznia i ja sam kilka dni temu też takie info dostałem.Trzeba czekać i liczyć,że agencja z czymś nie wyskoczy.W naborze 2018 decyzję miałem 18 lutego więc jest szansa,że w tym będzie szybciej.

Opublikowano

Czyli przed zlozeniem wniosku musze miec 13tys euro esu pozniej moze mi spasc np do 12 tys a przed zlozeniem o 2 rate musze zrobic wzrost o 10% i mam na to 3 lata ? A przez ile musze utrzymac ten wzrost o 10 % ile lat ? 

I kolejne pytanie czy kupujac cieleta moge je później sprzedawac jako odsadki ? Np mamie ktora ma swoje gospodarstwo z innym numerem ? 

Opublikowano

Mam pytanie odnosnie młodego rolnika, wcześniejszego naboru 2019 ewentualnie nowego 2020. W tym roku będę składał wniosek na młodego rolnika i teraz pytanie. Planuje kupić maszyny i czy mając nie wiele powyżej  średniej w woj łódzkim to są limity co do wielkości maszyn, np pług 3 a nie 4 korpusy, nap przyczepa 5 ton a nie 10 jak ja bym chciał, bo chodzi o to że własnej ziemi jest mało a dzierżawy na 2-5 lat i tak kazdy przedłuza więc ich nie wrzuce we wniosek i boję się ze będe musiał kupić maszyny wedłuh np produkcji opasów lub ilości ha bo takie maszyny nie za wiele mnie uratują wtedy według kryterium wielkości gosp, poza tym młody rolnik jak sama nazwa wskazuje dziś ma 12ha a za 3 lata może mieć 40 bo zaczyna i mnie to zastanawia, ponieważ kolega z wioski ma przyznany i agencja niby mu zabroniła kupić pług 4 skibowy, kosiarkę dyskową tylko 2,2m i mnie to trochę zaszokowało.... Może mieliście jakieś doświadczenie w tym temacie....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v