Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję Panowie za odpowiedź, nadal jednak mam problem z takim faktem:

czy w przypadku, gdy oboje rodzice są współwłaścicielami działki która będzie przekazana to w tabeli 4 w BP w ostatniej kolumnie tzn Nazwisko właściciela w roku składania wniosku trzeba wpisać oboje rodziców (w jednej komórce),  czy jednego jednego z nich  czy  może wpisać dwa razy tą samą działkę i podzielić jej powierzchnię na 2 wpisując raz jednego właściciela a potem drugiego (jeśli to małżeństwo i maja 50:50) ?

to samo dotyczy wniosku - wpisując dane drugiego przekazującego gospodarstwo czy trzeba dzielić powierzchnię użytków na pół i wykazywać część od "taty" i część od "mamy" ?

Opublikowano
3 godziny temu, tumiwisizm napisał:

W rozporządzeniu nie ma ani słowa że punkty za różnice wieku są zależne od tego czy gospodarstwo jest przekazane w całości więc tak, też się liczą

W poprzednim naborze zabrali mi punkty za to, że gospodarstwo nie było przekazywane w całości pomimo, że różnica wieku wynosi ponad 25 lat, co urzędnik to obyczaj...

3 godziny temu, tumiwisizm napisał:

W rozporządzeniu nie ma ani słowa że punkty za różnice wieku są zależne od tego czy gospodarstwo jest przekazane w całości więc tak, też się liczą

W poprzednim naborze zabrali mi punkty za to, że gospodarstwo nie było przekazywane w całości pomimo, że różnica wieku wynosi ponad 25 lat, co urzędnik to obyczaj...

Opublikowano
Dnia 30.05.2019 o 23:11, Maksu napisał:

Falcon ma rację :)  nie można wycofać wniosku w sprawie, która została już zakończona wydaniem decyzji przyznającej premię, należy złożyć wniosek o uchylenie decyzji.

Niby nie można,a ja dziś dostałem decyzję wycofania wniosku.Jak pisałem wysłałem wycofanie wniosku zgodnie z instrukcją plus 3 zdania uzasadnienia.

Dnia 4.06.2019 o 14:42, adam131 napisał:

Ja czekam na decyzję,jakakolwiek będzie pochwalę się czy wtopiłem czy nie.

Więc decyzja odmowna wniosku z 2018 jest i dziś poczta idzie nowy wniosek.

Opublikowano

Panowie mam problem jestem z naboru 2018 i byłem pewny że ojca zobowiązania są do sierpnia a zapis w umowie ma do końca wypłaty pieniędzy a miał druga turę pieniędzy wypłacona w lutym 2015 więc do lutego 2020 nie może ruszyć pola co zrobić jak to rozegrać najlepiej jak młody rolnik kończy mi się w październiku ( decyzja) ??? 

Ojciecusi mieć 35 ha a aktualnie ma 40 więc tylko 5 ha mam a muszę mieć 10 ha

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy przejmując gospodarstwo w całości muszę przejąć gospodarstwo całe w raz z budynkami? Bo zostało mi miesiąc do wypłaty pierwszej raty i dzwonili do mnie z agencji że nie moga być umowy dzierżawy na 10lat maszyn i przechowalni tylko muszę wycofać wniosek o płatność 1 raty przejąć budynki i dopiero złożyć, decyzje dostałem, wniosek o 1 ratę złożyłem i było niby wszystko dobrze, ktoś to przecież sprawdzał, A Pani prowadząca wniosek sama mówiła żebym robił umowy.. Nie rozumiem tego..

Ps punkty za przejęcie w całości dostałem z tymi umowami bo rodzicom niby może zostać do 0.5ha A działka z domem i budynkami ma 0.27..

Edytowane przez misiekbz2
Opublikowano
Dnia 23.06.2019 o 08:34, Padykilos napisał:

@freetaxi pytanie do Ciebie. Złożyłem wniosek o wypłatę pieniędzy 5 kwietnia. Agencja ma 90 dni na przelanie pieniędzy, czy chodzi tu o dni robocze ? 

@Padykilos a dostałeś już pierwsza ratę ? 

Opublikowano
1 minutę temu, ThePerkins napisał:

Czy w MR obowiązuje dobór maszyn z rozporządzenia ?, Łącznie mogę mieć 8ha swojego i 2 dzierżawy, planuję dokupić co się będzie dało. z punktami raczej nie powinno być problemu.

Musisz stworzyć gospodarstwo 8.6ha w tym 70% własnej i 30% dzierżawy. 

Opublikowano
4 minuty temu, ThePerkins napisał:

Czy w MR obowiązuje dobór maszyn z rozporządzenia ?, Łącznie mogę mieć 8ha swojego i 2 dzierżawy, planuję dokupić co się będzie dało. z punktami raczej nie powinno być problemu.

W MR nie patrzą na dobór maszyn. 

Opublikowano

W MR nie patrzą na dobór maszyn to za dużo powiedziane.Nie trzymają się sztywno doboru,ale trzeba realnie dobierać maszyny i ewentualnie uzasadniać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v