Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja w chwili składania wniosku o wypłatę 1 raty składałem zaświadczenie o ubezpieczeniu w krus , zaświadczenie z banku o posiadaniu rachunku na który wpływają dopłaty i  księgę przychodów i rozchodów z jakas faktura na paliwo 

tylko ze ja już posiadalem ziemie w chwili składania wniosku

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, kris148a napisał:

Od wypłaty pierwszej raty? A mi w ODR powiedzieli że przy wniosku o wypłatę 1 raty trzeba już dołączyć zaświadczenie ze podlegam ubezpieczeniu w krus a przecież nie raz się czeka za wypłatą tej pierwszej raty nawet ponad 4 miesiące. Każdy ma inną sytuację ja muszę jeśli się da odrabiać legalnie bo z gospodarstwa nie da się żyć i inwestować w nie.

Jak nie da sie inwestowac to po co sie pchac w dalsze koszta bo rozumiem ze wezmiesz 100 czy 150 tys ale za to porzadnego ciagnika nie kupisz i bedziesz musial wziasc kredyt tylko wlasnie z czego ??? Np. Moja dziewczyna 4 ha pod sadami i 3 osoby zyja z tego, nie bierze MR bo musialbym dokupic drugie 4 ha gdzie 1 ha to 100 -120 tys 

Edytowane przez SZKOPSSON
Opublikowano

Może ja chcę żyć na innej stopie życiowej, może chce z dodatkowego dochody zrobić coś w gospodarstwie, usprawnić sobie, itp, u mnie co drugi ma gospodarstwo i jeszcze pracuje żeby nie biadolic w razie w. Ktoś chce pracować a oni przepisami go hamują

Opublikowano

Wymóg krus powinien być zniesiony, jak ktoś twierdzi że utrzyma na jakimś poziomie rodzinę a nie tylko siebie z gospodarki pare, parenaście ha to ma niskie wymagania. A jako jedno ze źródeł dochodu to już coś można za to zrobić.

Opublikowano
9 godzin temu, przemo89 napisał:

Wymóg krus powinien być zniesiony, jak ktoś twierdzi że utrzyma na jakimś poziomie rodzinę a nie tylko siebie z gospodarki pare, parenaście ha to ma niskie wymagania. A jako jedno ze źródeł dochodu to już coś można za to zrobić.

Jak nie możesz utrzymać się z gospodarki to nie bierz MR i sprzedaj ziemię, niech kasę weźmie ten kto chce się utrzymać tylko z gospodarki. Przez takich jak wy to wciąż są gospodarstwa po kilka ha obsiane byle jak by tylko dopłaty zebrać, a ten kto chce z ziemi żyć to nie może ani kupić ani wydzierżawić bo nie ma skąd.

KRUS zdecydowanie powinien być na cały okres a nie tylko na rok. Rolnicy hobbyści by se odpuścili takie programy a starczyło by dla takich jak ja którzy mając mało ziemi muszą tyrać by coś z tego mieć.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

Niedługo to ludziom żyć zaczniecie zabraniać, bo ze swojej nie udolności zaglądacie już do czyjegoś portfela. Kiedy Polak się nauczy, że to co za miedza sąsiada to nie jest jego? 

Jak ktoś ma mało, to po co? Lepiej niech sprzeda za bez cen - najlepiej dla takiego cwaniaka, który patrzy ludziom za miedze, 

A ten co ma za dużo? To po co? 

Lepiej niech oda dla takiego cwaniaka, bo przeje ten swój dobrobyt, a cwaniak lepiej spozytkuje

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kris148a napisał:

Zgodzę się z tym, a wymóg KRUS budzi tylko kombinacje.. Jak ktoś miał dobrze płatna pracę musi cześć rozliczyć na czarno bo nie można dorobić więcej jak 2000 będąc na dodatkowym zusie

Odnośnie dopłat:

Jednemu się należy, drugiemu nie? 

Nie rozumiem tego 

Kto wziął dopłaty, młodego rolnika czy inne środki znaczy, że jest do tego uprawniony. 

Edytowane przez DamianRolnikSkup
Opublikowano

Dokładnie, ale społeczeństwo jest takie że zazdrości jeden drugiemu, a sam do roboty się nie weźmie, jak ktoś biedny na wsi to się śmieją a jak lepiej mu się powodzi to patrzeć na niego nie mogą i utopili by w łyżce wody. Na tym forum wyżej widzimy przykłady. I dlatego noe bedzie w Polsce nigdy dobrze. Taki głupi lud.

• Like 1
Opublikowano

Ale jest wielu takich co tylko gospodarz na papierku bierze MR i MGR bo ojciec obrabia ziemię a on się potem pyta czy może dorabiać taka to polityka

Opublikowano
12 godzin temu, dzikidaniel napisał:

Jak nie możesz utrzymać się z gospodarki to nie bierz MR i sprzedaj ziemię, niech kasę weźmie ten kto chce się utrzymać tylko z gospodarki. Przez takich jak wy to wciąż są gospodarstwa po kilka ha obsiane byle jak by tylko dopłaty zebrać, a ten kto chce z ziemi żyć to nie może ani kupić ani wydzierżawić bo nie ma skąd.

KRUS zdecydowanie powinien być na cały okres a nie tylko na rok. Rolnicy hobbyści by se odpuścili takie programy a starczyło by dla takich jak ja którzy mając mało ziemi muszą tyrać by coś z tego mieć.

Ta oddać dużym bauerom niech mają jeszcze więcej. Średni i tak nie mają szans tej ziemi wziąć bo nie stać ich na konkurowanie.

Wyobraź sobie, że u mnie nie ma takich którzy obsiewają byle tylko zebrać. Mimo to praktycznie wszyscy chodzą do roboty, a Ci którzy mają po pare ha po godzinach tyrają przy warzywach, żeby zwiększyć swój dochód.

Opublikowano

To skoro nie ma perspektyw to po co się w to bawić? Dla idei? Dla ojcowizny? Jeszcze pewnie renta dziadków idzie na gospodarstwo byle tylko trzymać te kilka ha. No pytam się po co? Średniak nie dostanie ziemi bo hobbyści za hektar ziemi wołają jak za kawalerkę w Warszawie i koło się zamyka. No ale przecież można wziąć MR by po pracy móc jeździć lepszym ciągnikiem, och jakie mam przyjemne hobby, a somsiad niech patrzy na mojego nowego JD. Tylko ta głupia agencje nie pozwala iść do pracy bo każe KRUS opłacać...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

u mnie na wsi 3 osoby brało młodego na ta samą ziemie  chociaz robili gdzie indziej a ojciec tyrał  na roli a niektórzy nie mogą wziąć chciaz tyrają od małego 

Edytowane przez matek89121
  • Like 1
Opublikowano

Nie mozna wziasc 3 razy na te same dzialki nie mozna wiecej niz raz. Jak ojciec mial no 3 dzieci i 45 ha i kazdemu po 15 zapisal to co za problem macie, boli was ze ktos kto ma warunki to korzysta a wy za mali jestescie zeby skorzystac czy co ?wymagania spelniali ? Spelniali i tak kazde musiolo kupic 3 oddzielne maszyny i wspomoc sie kredytem ale co niektorzy tu myslą ze to zrzutka na jednego duzego johna byla, wezcie kredyt i pospłacajcie troche to zobaczycie jak to jest

Opublikowano (edytowane)

no wyobraź sobie ze córka  wzięła 50 tyś na młodego potem syn wziął 75  i drugi syn drugie 75 pola maja niecałe 20ha wiec nie pisz mi ze nie jest możliwe poza tym ojciec  miał swoje pole polowe gospodarstwa 

żadnych maszyn nie kupowali poza tym 

Edytowane przez matek89121
Opublikowano

Dawniej wszystko było możliwe nawet na prow można było kupić stare maszyny...

A teraz człowiek chce się rozwijać kupować maszyny, wyposażenie obory to co jakaś durna decyzję środowiskowa przywalą i nara 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v