Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Sprawdzą Ci rejestr działanagrotechnicznych. A co ty tam wpiszesz i ile z tego zastosujesz to juz tylko ty wiesz. Jak kontrola przyjedzie to też ci nie bedą pobierac probki gleby bo na cale biuro kontroli 4-5 osob jest w tym temacie przeszkolona i moze taka czynnosc wykonać. Raz w roku jest wytypowanych manualnie kilku beneficjentow do sprawdzenia, ale na 99,9% są to rolnicy korzystajacy z dofinansowania w ramach rolnictwa ekologicznego. Chociaz zdarzają się wyjątki gdy istnieje prawdobodopienstwo występowania wałka. 

I tu nie chodzi o to, że arimr nie ma hajsu. Chodzi o to, że nie ma nacisków na sprawdzanie a nikt z własnej woli tego nie będzie robił.

Edytowane przez momomo
Opublikowano
8 godzin temu, rolnik181 napisał:

Panowie mam pytanie . Od 3 tygodni mam złożony wniosek o wypłatę pierwszej raty premii , kasy narazie brak na kącie , ale chodzi o coś innego , czy mogę zmienić markę ciągnika i ładowacza czołowego na inną ,niż  dawałem ofertę handlową do wniosku ? Czy muszę im ten fakt zgłosić że chce zmienić na inną markę ciągnika ? 

I jeszcze jedno pytanie , czy mogę ten sprzet zakupić za własne fundusze ? A jak dostanę przelew to wtedy zostawić sobie te pieniądze wpłacone od nich ? Zależy mi na czasie żeby ciągnik jak najszybciej był 

8 godzin temu, rolnik181 napisał:

kącie

koncie

Po otrzymaniu decyzji można już zakupy robić za "swoje".Wszelkie zmiany trzeba zgłaszać,zmiana w biznesplanie i pismo co,jak i dlaczego i należy poczekać na decyzję.

Opublikowano
12 godzin temu, freetaxi napisał:

@kros punkty będą naliczone względem ostatatniego właściciela. 

A jeśli właściciel przepisze mi całą ziemie teraz, a bede skladal wniosek w przyszlym naborze, to nie bedzie nic kolidowało? Beda liczone punkty za przekazanie godpodarstwa w calosci jesli by nadal wypisywal na doplaty na okolo 3ha ktore ma na umowe ustna? A ja na ta ziemie ktora posiadam? 

Opublikowano

matek89121 mógłbyś przesłać mi na prv swój wypełniony rejestr agrotechnicznych? Chciałbym zobaczyć jak to ma wyglądać.

Nie wiesz czy podczas kontroli MR bardzo w ten rejestr wnikają?

Opublikowano

zaraz Ci podeśle

nie wiem czy podczas kontroli z młodego bardzo się czepiają

bo kontrole miałem kiedyś z rolnosrodowiskowego to  sprawdzali przede wszystkim rejestr -  dawki azotu i jakie opryski były stosowane i  dawki

Opublikowano

Czy jeżeli 1 rate premii dostałem rok temu 15 marca to już nie muszę być ubezpieczony w krus? Możliwe że trafi mi się robota na 0,5 etatu ale nie chciał bym zwracać premii. Niby w rozporządzeniu jest że 12 miesięcy ale chciałbym się upewnić, ktoś był w podobnej sytuacji?

Opublikowano (edytowane)

powiem wam szczerze te cale odry to powinni pozamykać 

kogo byś o cos nie pytał udziela Ci innej odpowiedzi jedna bardziej sprzeczna z druga

skoro to urzędu państwowe to nie powinne brać kasy za wnioski a jak już biorą to niech robią to porządnie 

w tym temacie  już kilka osób skarżyło się ze zle naliczyli pkt i nie dostali premi

Edytowane przez matek89121
Opublikowano

Bo na krusie jestem powyżej 24mies jako rolnik Ale z ustawy jako spadkobierca i w tamtym roku wszedł przepis ze spadkobierca może się starać a w Odrze od razu mnie skreslila ze się nie da bo ze tylko 24mies i koniec kropka.

Ale powiedziałem że zaryzykuję bo czytałem rozporządzenie i Dopiero po moich namowach i się doczytala że faktycznie moge

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v