Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
w tym roku przejmę malutkie gospodarstwo po wujku i zamierzam starać się o dofinansowanie i pojawia się tutaj problem, czy muszę od razu mieć 13tys wielkość ekonomiczną czy agencja może dać mi jakiś czas na to
Opublikowano

masz 9 miesięcy od dnia otrzymania decyzji o przyznaniu premii na objęcie gospodarstwa o wielkości co najmniej 13 tys euro, tzn. taką wielkość ma mieć gospodarstwo w okresie wyjściowym.

Opublikowano

Mam 9 ha na siebie. W marcu ,przyjdzie jeszcze 6 ha zadeklarowane w biznesplanie na MR. Czy jeśli otrzymam decyzje wcześniej to moge złożyć wniosek o I rate, czy musze mieć wszystko na siebie?

Opublikowano
Dnia 12.12.2016 o 18:25, maras3029 napisał:

A moge nie rezygnować z pracy a krus opłacać

Po co Wy te premie bierzecie jak chcecie pracować ..............

Dnia 12.12.2016 o 18:25, maras3029 napisał:

A moge nie rezygnować z pracy a krus opłacać

Po co Wy te premie bierzecie jak chcecie pracować ..............

Opublikowano

O kasę chodzi , a nie robotę . Narobić się to każdy potrafi , ale zarobić już nie każdy ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Milosz91 napisał:

Masz rację Staszek Robota na gospodarce i np dorywczo na budowie to nie pilnowanie ani jednego dobrze ani drugiego

Mylisz się jak ktoś ma dryg do gospodarzenia to da sobie rade bez problemu

Opublikowano

Jak wpisac w Ewidencji przychodów i rozchodów np. zakup siana lub zboza, jezeli nie mam zadnego kwitu na zakup. Ja ryczałtowiec , sprzedajacy tez, kasa do reki i po sprawie. Sporo pasz/kiszonek kupuje, ale nikt nie wystawi ma zadnego dowodu zakupu/sprzedazy, a wypadało by cos w ta ewidencje wpisac. Jakies pomysły ?

Opublikowano
40 minut temu, hardkor113 napisał:

Mylisz się jak ktoś ma dryg do gospodarzenia to da sobie rade bez problemu

Zależy też jaką masz gospodarkę bo jak masz krowy to i robienie przy nich jest cały dzień w zimie 

Opublikowano
Przed chwilą, hardkor113 napisał:

To jak się ma krowy to wiadomo jak jest.Ale jak masz kogoś co chociaż troche pomoże przypilnuje to te opasy czy świnki można trzymać

Wielu składa by rodzica coś wziąć i tylko po to tacy pseudo rolnicy a potem się pytają czy muszą być na KRUS jak robotę mają a fizycznie nie prowadzą gospodarstwa 

Opublikowano
50 minut temu, hardkor113 napisał:

Dokładnie u mnie też jest sporo "gospodarzy"co młody nabierze a stary robi

Tak samo z dopłatami chodzi chwali się że bez robienia bierze 15tys i jeszcze za dzierżawę pieniądze z tym porządek powinni zrobić i dac tym co faktycznie robia

Opublikowano
@Milosz91 u nas obrabiamy ok 20ha, z czego własnych to tylko 5ha i tylko na to bierzemy dopłaty. Na 5 ha składamy o paliwo, a reszta nic. Są w okolicy co biorą na pół dopłaty, ale większość jest takich co bierze bez dopłat. I jak ty nie chcesz, to inny weźmie. A umów nikt nie chce spisywać, bo boją się, że dopłat nie dostaną. I weź tu rozwijaj gospodarstwo, jak Ci co oddają pole w dzierżawe i z samych dopłat mają czysty zysk...
Opublikowano
1 godzinę temu, Danielek161 napisał:

@Milosz91 u nas obrabiamy ok 20ha, z czego własnych to tylko 5ha i tylko na to bierzemy dopłaty. Na 5 ha składamy o paliwo, a reszta nic. Są w okolicy co biorą na pół dopłaty, ale większość jest takich co bierze bez dopłat. I jak ty nie chcesz, to inny weźmie. A umów nikt nie chce spisywać, bo boją się, że dopłat nie dostaną. I weź tu rozwijaj gospodarstwo, jak Ci co oddają pole w dzierżawe i z samych dopłat mają czysty zysk...

też oddaj i nie narzekaj , ciesz sie ze ci dają w waszym rejonie jeszcze , postaw się w sytuacji kiedy ty mozesz wziac pieniadze za cos co posiadasz . masz mieszkanie i oddajesz je na wynajem i nie dostajesz za nie nic tylko opłacasz rachunki tak samo jest w przypadku ziemi , ludzie chcą podatek a ich zarobek to unijne czy tego chcesz czy nie puki nie jest to jeszcze weryfikowane fakturami sprzedaży ewentualnie jakąś ewidencją to tak będzie i nie masz sie co puszyc , jak tak ci nie odpowiada to piznij to wszystko wydzierzaw te swoje 5ha karz zapłacic ci podatek wezmiesz unijnie i masz "czysty zysk " i idz do roboty ... chcialbym u nas dzierzawy za sam podatek ...

Opublikowano
2 godziny temu, Fifarifa napisał:

Jak wpisac w Ewidencji przychodów i rozchodów np. zakup siana lub zboza, jezeli nie mam zadnego kwitu na zakup. Ja ryczałtowiec , sprzedajacy tez, kasa do reki i po sprawie. Sporo pasz/kiszonek kupuje, ale nikt nie wystawi ma zadnego dowodu zakupu/sprzedazy, a wypadało by cos w ta ewidencje wpisac. Jakies pomysły ?

jak taka sytuacja to po co ci papier na to ? wyprodukowałeś u siebie w gospodarce i tyle w temacie bez wpisywania w księgę. A jak już ci tak zależy na papierze to w papierniczym kup sobie blankiety dla osób zwolnionych z podatku, czyli dla RR i sam sobie wypisz co kupiłes za ile i od kogo i podpis. Ja takie blankiety sobie zakupiłem bo kupuję cielaki więc papier musze mieć bo w agencji by mogli sprawdzić. Mam coś takiego aby ci łatwij było kupic

pobrane.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie mam pytanie jestem z naboru 2017 w biznesplanie mam rośliny wysokobialkowe czy wniosek o 2 ratę mogę złożyć teraz (jak zakupie nasiona) czy dopiero na wiosnę aż posieje ten 1 ha? 

Opublikowano
4 godziny temu, Fifarifa napisał:

możesz umowę kupna - sprzedaży spisywać, ja tak robię jak kupuję cielaki, tak mi doradzono w ODR

3 godziny temu, Danielek161 napisał:

Patrzę że wszędzie jest to samo. U mnie ziemia głównie 5, 6 klasa i weź to przewracaj bez dopłat, naprawdę trzeba się dobrze zastanowić czy warto. Jedynie przy hodowli bydła i drogiej słomie ma to sens. Najgorsze są jeszcze te dopłaty do ugorowania, w moim regionie dużo jest pseudo rolników co raz na 5 lat przesięją pole a tak to nic na nim nie robią i składają o dopłatę. To po co on ma komuś wydzierżawiać i oddawać/ dzielić się dopłatą jak wystarczy raz na 5 lat to przewalić i zasiać byle co, koszt ok. 300 raz na 5 lat. I gdzie tu skuteczność przepisu że aby pobierać dopłaty należy uprawiać pole w dobrej kulturze. 

Opublikowano
No właśnie u mnie to samo 5, 6 klasa, gdzie nie gdzie 4. Gdyby była 3, 4 to bym nic nie mówił. A tak to biorę co jest, a że jeszcze chodzę do szkoły i razem z rodzicami się robi, a robi się to z zamiłowania to aż tak na to się nie patrzy. Bez dopłat też coś zostaje, ale no nie zawsze są rewelacje
Opublikowano
9 minut temu, Danielek161 napisał:

No właśnie u mnie to samo 5, 6 klasa, gdzie nie gdzie 4. Gdyby była 3, 4 to bym nic nie mówił. A tak to biorę co jest, a że jeszcze chodzę do szkoły i razem z rodzicami się robi, a robi się to z zamiłowania to aż tak na to się nie patrzy. Bez dopłat też coś zostaje, ale no nie zawsze są rewelacje

Trochę mnie źle zrozumiałeś ale jak ten co od niego dzierzawisz nie dostawał dopłat bo nie ma gospodarki to to pole by Ci już dawno sprzedał a tak to u nas jak byś miał nawet kasę to nie sprzedadzą bo dopłaty za darmo mają 

Opublikowano
2 minuty temu, Milosz91 napisał:

Trochę mnie źle zrozumiałeś ale jak ten co od niego dzierzawisz nie dostawał dopłat bo nie ma gospodarki to to pole by Ci już dawno sprzedał a tak to u nas jak byś miał nawet kasę to nie sprzedadzą bo dopłaty za darmo mają 

baran jestes doplaty za wyrownanie cen

Opublikowano

Milosz91 napisał:

U nas też nikt nie sprzeda, bo wolą oddać i brać dopłaty. Znajomy chciał kupić 5ha, ale uznali że nie, bo drugi jest chętny wziąść w dzierżawe bez dopłat i mi mówili że lepiej to im się opłaci

Opublikowano
1 minutę temu, Danielek161 napisał:

U nas też nikt nie sprzeda, bo wolą oddać i brać dopłaty. Znajomy chciał kupić 5ha, ale uznali że nie, bo drugi jest chętny wziąść w dzierżawe bez dopłat i mi mówili że lepiej to im się opłaci

politycy ile setek hektarów pokupili i dopłaty biorą  pola nawet nie widzieli

Opublikowano

u nas to i dopłaty biorą i trzeba dopłacić drugie tyle a ziemia 4 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v