Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Świętokrzyskie, dzisiaj telefon o poprawki, brak oświadczenia o działach specjalnych, umowy użyczenia sprzętu oraz jakieś błędy we wniosku, 3 dni na korektę.

Opublikowano
15 godzin temu, ankasmi napisał:

Dzisiaj pismo o niezałatwieniu sprawy w terminie ze względu na skomplikowany charakter sprawy.

mi też tak napisali ale jestem z poprzedniego naboru, a pisałem o zwrot 2 raty i zaraz kończy im się ponownie czas jaki podali i pewnie znow przyjdzie pisemko 😄

Opublikowano
5 godzin temu, ziomekq napisał:

Tylko, że w biznesplanie mam podana darowiznę i nie wiem czy agencja akceptuje dożywocie jeżeli chodzi o młodego rolnika. Ty umowę dożywocia zabierałeś w związku z młodym rolnikiem ? 

Przecież to inna forma darowizny.

Opublikowano

Mam pytanie, ktos z was po otrzymaniu decyzji kupowal maszyny na kredyt a po otrzymaniu kasy splacil kredyt? Bo ja zastanawiam sie czy dostane kredyt CNH na prase pod decyzje z MR, bo prasa na zniwa potrzebn a znajac agencje to pieniadze moze beda do zniw a moze na jesien 

Opublikowano
1 godzinę temu, Piotrass napisał:

Mam pytanie, ktos z was po otrzymaniu decyzji kupowal maszyny na kredyt a po otrzymaniu kasy splacil kredyt? Bo ja zastanawiam sie czy dostane kredyt CNH na prase pod decyzje z MR, bo prasa na zniwa potrzebn a znajac agencje to pieniadze moze beda do zniw a moze na jesien 

Tylko pamiętaj że jak weźmiesz finansowanie fabryczne to bank będzie widniał na umowach, a ty musisz przedstawić dowód zapłaty ze swojego konta.

Opublikowano

Można a nawet trzeba zacząć realizować biznesplan przed przelewem pieniędzy z arimr. W decyzji jest napisane w którymś podpunkcie : Rozpocząć realizacje biznesplanu. W moim przypadku kupię po prostu najtańszą maszynę, dołączę fakturę do aktów notarialnych i wniosku o 1 rate i tyle w temacie. Ale jak chcesz brać na kredyt to nie wiem jak to zadziała, może być tak jak dzikidaniel mówi.

Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

faktura na paliwo za 200 zl   wystarczy za początek realizacji biznesplanu bo  chyba każdy uwzględniał koszty oleju napędowego 

Nie bardzo bo taka fakturę cofnęli i koniecznie zamówienie sprzętu z pieczątka sprzedawcy proforma 

Opublikowano

Witam. Decyzje otrzymalem tydzień temu- wielkopolska. Za tydzień planujemy przekazać działki, zarejestrowac sie w krus i złożyc wpis do ewidencji producentów.

A jak wygląda sprawa opodatkownia, oraz prowadzenia ksiegi rozchodów i przychodów?

oraz drugie pytania. Jak rozumie sie rozpoczecie realizacji biznesplanu, jesli w planowanych zakupach mam tylko zakup ziemi?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli jesteś na ryczałcie to musisz prowadzić ewidencje przychodów i rozchodów ( na stronie CDR masz całkiem sympatyczną aplikację do tego). Jeśli sprzedajesz np. ziemniaki/ warzywa na lokalnych giełdach i nie wystawiasz żadnego dokumentu kupującemu to na wszelki wypadek prowadź ewidencję sprzedaży (oprócz ewidencji przychodów i rozchodów). Jeśli Twoja sprzedaż odbywa się na zasadzie faktur RR to nie jest to konieczne.
Natomiast jeśli jesteś "na Vacie" , to biuro zajmuje się ewidencjonowaniem (chyba ,że sam się podejmiesz rozliczania z US, ale nie polecam :) 

Odnośnie drugiego pytania , możecie napisać umowę przedwstępną na zakup ziemi . Jeśli masz wpisane wykonywanie planu nawozowego- to plan jak najbardziej można uznać za rozpoczęcie biznesplanu (sam tak robię ). 

Opublikowano

Witam. 

Jak to jest jeśli otrzyma się decyzję pozytywną MR, zrobić trzeba biznesplan i zgromadzić inne dokumenty. Po wysłaniu do nich tych dokumentów ile czasu trzeba czekać na pierwszą ratę.? 

Opublikowano
12 minut temu, toma188199 napisał:

Witam. 

Jak to jest jeśli otrzyma się decyzję pozytywną MR, zrobić trzeba biznesplan i zgromadzić inne dokumenty. Po wysłaniu do nich tych dokumentów ile czasu trzeba czekać na pierwszą ratę.? 

Mają 90 dni na przelanie pierwszej raty

Opublikowano
18 godzin temu, przemek111447 napisał:

z de miniminis zwrot jakis kosztow notarialnych jest za darowizne ziemi od rodzicow nz mlodego rolnika?orientowalem dzis sie co fo kosztow to sa dosc znaczace

Przy darowiźnie notarialnej nie skorzystasz z de minimis, bo nie płacisz podatku. Przy darowiźnie nie notarialnej, też podatku nie płacisz, z zastrzeżeniem zgłoszenia jej do US w ustawowym terminie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v