Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, pablo266 napisał:

Dzięki, ale jeszcze nie ma decyzji w domu więc jeszcze nie świętuje 😀

Z tego co słyszę to dość prężnie działali. Sporo już decyzji wydanych.  A Ty jaki rejon? 

Podlaskie 

Ty już masz prawie 100% pewności to już w weekend można świętować,  A ja dale nic nie wiem. 

Edytowane przez rolas360
Opublikowano

Panowie i Panie, jestem z naboru 2016, pieniądze otrzymałem w połowie 2017 roku. Rok docelowy miałem wpisany 2019, czy istnieje jeszcze możliwość zmiany jednej inwestycji w biznesplanie? (od wypłaty premii nie minęły jeszcze trzy lata ) i czy jest możliwość wydłużenia czasu realizacji biznesplanu do roku 2020 czyli do czterech lat? Ktoś coś takiego przerabiał? W ODR nie mają pojęcia, także może forum coś podpowie.

Opublikowano

Cześć 

A wiecie jak to jest z tymi decyzjami , chodzi mi o to czy w pierwszej kolejności wysyłają tym którzy maja większą liczbę pkt ?

ja po rozmowie z panią z agencji mam 9.3 pkt , rozumiem że dostanę na końcu decyzje  tak ? Lubuskie

o ile wystarczy oczywiście pieniążków dla mnie :)

Opublikowano
Dnia 14.01.2020 o 14:20, slawo1906 napisał:

Witam. Jakie dokumenty muszę złożyć razem z ankietą monitorującą. Wiem że na pewno oświadczenie o spełnieniu standardów. Czy jeszcze coś trzeba? i czy mogę wysłaś pocztą czy muszę zawieść osobiście?

To jak wie ktoś może?

Opublikowano

ktoś mi to tłumaczył ,że najpierw jest punktacja wyliczająca wszystkich co mają powyżej 8 pkt ... a później ocena biznesplanu itp i w tej drugiej naliczają też jakieś pkt do kolejności na liście ? czy kolejność jest od tych "pierwszych pkt"  ? :)

Opublikowano
18 minut temu, maciek14059 napisał:

Cześć 

A wiecie jak to jest z tymi decyzjami , chodzi mi o to czy w pierwszej kolejności wysyłają tym którzy maja większą liczbę pkt ?

ja po rozmowie z panią z agencji mam 9.3 pkt , rozumiem że dostanę na końcu decyzje  tak ? Lubuskie

o ile wystarczy oczywiście pieniążków dla mnie :)

No to mnie przebiłeś trochę bo ja mam tylko 9.😅😅 A poprawki miałeś już?

Opublikowano

Z tego co wiem, nie patrzą na ilość pkt, biorą wnioski za koleją do rozpatrywania. Jeśli się nie odzywali to ciężko stwierdzić czy bez poprawek, Panowie telefony w dłoń i dzwonić. Naprawdę wszystkiego można się przez tel dowiedzieć. 

1 godzinę temu, rolas360 napisał:

Podlaskie 

Ty już masz prawie 100% pewności to już w weekend można świętować,  A ja dale nic nie wiem. 

Dzwoń, na pewno czegoś się dowiesz. 

Opublikowano
1 minutę temu, pablo266 napisał:

Z tego co wiem, nie patrzą na ilość pkt, biorą wnioski za koleją do rozpatrywania. Jeśli się nie odzywali to ciężko stwierdzić czy bez poprawek, Panowie telefony w dłoń i dzwonić. Naprawdę wszystkiego można się przez tel dowiedzieć. 

Dzwoń, na pewno czegoś się dowiesz. 

Jutro się okaże bo mam zamiar zadzwonić w końcu.

Opublikowano
2 minuty temu, rolas360 napisał:

Jutro się okaże bo mam zamiar zadzwonić w końcu.

Nie ma co się zastanawiać, w razie jakichś komplikacji jeszcze będzie chwila na poprawkę. Bo rzeczywiście do końca miesiąca chcą wydać decyzję. Nie wiem jak u Ciebie, ale w Łodzi ludzie w miarę życzliwi byli, co chciałem to się dowiedziałem telefonicznie. 

Opublikowano

Musiałem zaliczkować maszynę i odbiór mam do końca lutego , oczywiście nie liczę na pieniądze z MR do tego czasu , tylko po decyzji będę wiedział czy na pewno mogę wepchać się w kredyt :)

Opublikowano
2 minuty temu, pablo266 napisał:

Nie ma co się zastanawiać, w razie jakichś komplikacji jeszcze będzie chwila na poprawkę. Bo rzeczywiście do końca miesiąca chcą wydać decyzję. Nie wiem jak u Ciebie, ale w Łodzi ludzie w miarę życzliwi byli, co chciałem to się dowiedziałem telefonicznie. 

Dzwoniłem około 10 listopada i powiedziano mi że będzie rozpatrywany za tydzień czyli koło 15 i dlatego się martwię bo nie było odzewu jeszcze A teraz dowiedziałem się że nie jest w wojewódzkim Arimr Ale został przesłany do regionalnego.

Opublikowano
12 minut temu, rolas360 napisał:

Dzwoniłem około 10 listopada i powiedziano mi że będzie rozpatrywany za tydzień czyli koło 15 i dlatego się martwię bo nie było odzewu jeszcze A teraz dowiedziałem się że nie jest w wojewódzkim Arimr Ale został przesłany do regionalnego.

No to musisz szukac osoby która go rozpatruje, i podstawa to bez nerw. Jeśli tylko punktów miales to minimum to kasy na pewno wystarczy i dla Ciebie 😉 

Opublikowano
1 minutę temu, pablo266 napisał:

No to musisz szukac osoby która go rozpatruje, i podstawa to bez nerw. Jeśli tylko punktów miales to minimum to kasy na pewno wystarczy i dla Ciebie 😉 

Mam imię, nazwisko i miejscowość w której rozpatrują. A i punktów było 9 A minimum to 8 więc może jutro coś się wyjaśni. Mam taką nadzieję przynajmniej. 

Opublikowano
4 minuty temu, rolas360 napisał:

Mam imię, nazwisko i miejscowość w której rozpatrują. A i punktów było 9 A minimum to 8 więc może jutro coś się wyjaśni. Mam taką nadzieję przynajmniej. 

No to spoko, tylko niech potwierdza dla swietego spokoju. 

Opublikowano

Bardzo prosiłbym Was o pomoc, otóż:
Jestem młodym rolnikiem z naboru 2016. W okresie wyjściowym wartość ekonomiczna była u mnie ok. 15 tyś. Rok docelowy, tj. 2018- wartość 28 tyś. Teraz z zasiewów wychodzi mi 27 tyś.... i tu moje pytanie, czy może tak być czy nie. Czy istotne jest, że względem roku wyjściowego moja wartość ekonomiczna jest podniesiona i tak o ponad 75% , czy jednak fakt, że jest trochę niższa niż w roku docelowym. W rozporządzeniu napisane jest ,że należy osiągnąć i podtrzymać wartość ekonomiczną. Tylko nie wiem jak to rozumieć właśnie...

Opublikowano

Wystarczy bo główny wymóg mówił o podniesieniu so o chyba 10%. A ty zrobiłeś to z duza nawiązką . 
nawet pewnie i bez pisma by się obyło ale dla pewności napisz 

Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

Wystarczy bo główny wymóg mówił o podniesieniu so o chyba 10%. A ty zrobiłeś to z duza nawiązką . 
nawet pewnie i bez pisma by się obyło ale dla pewności napisz 

Dzięki 

Opublikowano

Dzisiaj sprawa się sama wyjaśniła bo dostałem telefon na poprawki 😁😁

Opublikowano

Ja dostałem dziś list z poprawkami, głównie przyczepili się do przyczepy 12t na 12ha gdzie taka przyznawana jest dopiero do 60ha wg. Tabeli doboru maszyn prow 2014-2020. 

Jak skutecznie uzasadnić dlaczego akurat taka jest mi potrzebna, zaznaczę że uprawiam buraki, ziemniaki, pszenice i planuje kukurydzę.

Opublikowano

Doradca mowi ze mozna max wyciagnac maszyne 2 razy wieksza niz tyle co sie ma hektarów czyli jak dobrze uzasadnisz to majac 12ha dostaniesz maszyne na 24 ha a ty chcesz maszyne na 5 razy wiekszy areal wiec raczej szansy nie ma

Najlepsze uzasadnienie to daleko oddalone pola od domu wtedy mozna jeszcze sporo ugrac

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v