Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie są ograniczenia jeśli chodzi o środki obrotowe? Max 30% z całości, powiedzmy że chciałbym te 3 lata sypnąć po 500 soli potasowej i 500 superfosfatu rocznie żeby zbudować sobie zasobność co przy moim areale praktycznie wykorzystałoby te 30%.

Opublikowano

Mam pytanie, czy da się jakoś obronić sytuację,  gdzie najpierw posiadalam na siebie zwierzęta A potem dopiero miałam przepisany 1 ha   przed złożeniem wniosku o pomoc na MR ? Dostałam pismo ,że pomoc w tym wypadku nie będzie mogła zostać przyznana. Czy miał ktoś podobny problem ? 

Opublikowano
11 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Twoje zdanie jest tyle warte co złamany grosz

A Twoje nawet nie tyle jak masz coś do mnie to na Pw a nie temat zaśmiecasz

9 godzin temu, lid29 napisał:

Mam pytanie, czy da się jakoś obronić sytuację,  gdzie najpierw posiadalam na siebie zwierzęta A potem dopiero miałam przepisany 1 ha   przed złożeniem wniosku o pomoc na MR ? Dostałam pismo ,że pomoc w tym wypadku nie będzie mogła zostać przyznana. Czy miał ktoś podobny problem ? 

Jak się kombinowało zdopłatami to teraz trzeba odpokutować

12 godzin temu, Kolek123 napisał:

Nie był bym tego taki pewien, rozporządzenia jeszcze nie ma, wiec nie wiadomo czy tego nie utrudnią 🙂

A dlaczego niby mieli by utrudnić?

Opublikowano

Czy jak dostanę decyzję za młodego do 20 lutego to muszę prowadzić przez 8 dni ewidencję czy nie na VAT w marcu przechodzę chyba że można wcześniej jak to się ma żeby było dobrze ?

Opublikowano
6 minut temu, RolnikTivi napisał:

W mazowieckim to się nie spieszą, gdzieś czytałem że 205 dni do wydania decyzji mają czas  20 lutego mija termin a ja nawet poprawki nie dostałem :)

Jak wysłałem do z Ostrołęki dokumenty to w 7 dni odrazu odesłali, że poprawki nanosić

Opublikowano
16 minut temu, pietrek747 napisał:

Mam pytanie czy ziemia po pradziadku której jestem administratorem mogą być liczone jako grunty własne?

Nie

Użytkownikiem jesteś poprostu

Opublikowano

To lipa mam 4.75ha na wlasnosć 2.3 ha jako uzytkownik i 14 ha dzierżawy na 10 lat które ostatnio podpisałem (wydzierzawilem 2 cale gospodarstwa) . Myślałem że będę mógł się starać o MR na kupno ciagnika,ewentualnie zakup ziemi. Widzicie jakaś szansę żebym dostał to wsparcie?

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, Milosz91 napisał:

Od kiedy masz zwierzęta na siebie?

od 7 maja 2018 , wniosek złożony w lipcu , dzierżawa na 1 ha z lipca, przed złożeniem wniosku o młodego. 

•  
Edytowane przez lid29
Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.02.2019 o 19:28, freetaxi napisał:

Będziesz musiał jednak wykazać wzrost wielkości ekonomicznej. Są plany odnośnie zwiększenia premii do 150 tys oraz ograniczenia produkcji w kilku sektorach. Okazać się może, że np. sadownicy będą mieli trudniej. Co do tego co piszesz to wątpię. 

Teraz mam 6 ha w dzierżawie od ojca. Czyli mogę się starać o MR jeśli w biznesplanie wykażę że za pieniądze z MR  kupię od niego ziemię i do roku docelowego wezmę jeszcze 2.7 ha w dzierżawę tak aby spełnić średnią woj. maz. ? Wzrost ekonomiczny chciałbym podnieść sadząc truskawki i maliny na tym wydzierżawionym na 10 lat areale. SO na ten moment 10 500. A na swojej ziemi mogę zwiększyć ją do 15 000. Trzyma się to kupy Twoim zdaniem?

Edytowane przez tomn95
Opublikowano
1 godzinę temu, lid29 napisał:

od 7 maja 2018 , wniosek złożony w lipcu , dzierżawa na 1 ha z lipca, przed złożeniem wniosku o młodego. 

•  

a od kiedy masz nadany nr gosp. moze to tu jest problem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v