Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To wkońcu jak jest z tymi gruntami . woj. warmińsko-mazurskie - 23,05 ha. to mając 14 ha łapie się zakresem średniej krajowej (10,81) na młodego rolnika czy jak bo już zgłupiałem ...

Opublikowano

Poważnie ciężko wejść na stronę ARiMR i poczytać? 

WARUNKI PRZYZNAWANIA POMOCY:
O premię może starać się osoba fizyczna, która m.in.:

najpóźniej w terminie 9 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy rozpocznie jako kierujący* prowadzenie gospodarstwa:

- o powierzchni użytków rolnych równej co najmniej średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju, a w województwach o niższej średniej - co najmniej średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w województwie oraz nie większej niż 300 ha;

Opublikowano
Przed chwilą, adam131 napisał:

najpóźniej w terminie 9 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy rozpocznie jako kierujący* prowadzenie gospodarstwa:

- o powierzchni użytków rolnych równej co najmniej średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju, a w województwach o niższej średniej - co najmniej średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w województwie oraz nie większej niż 300 ha;

Dzięki czyli średnia krajowa niby wiedziałem ale zgłupiałem jak trochę te forum przeczytałem 

Opublikowano

miałem tak jak ty i nie musialem 2 raz wysyłać aktu notarialnego ( ale dla spokoju zadzon do nich bo kazdy oddzial inaczej wymsaga chodz jeden kraj ) a co do drugiego to tak jak mowisz faktura za cielaki czy pasze, paliwo itp wpisz ja w ksiege i ksero ksiegi im wyslij 

Opublikowano
13 minut temu, Bolek96 napisał:

miałem tak jak ty i nie musialem 2 raz wysyłać aktu notarialnego ( ale dla spokoju zadzon do nich bo kazdy oddzial inaczej wymsaga chodz jeden kraj ) a co do drugiego to tak jak mowisz faktura za cielaki czy pasze, paliwo itp wpisz ja w ksiege i ksero ksiegi im wyslij 

Na pewno jutro przedzwonię i się zapytam,  co do księgi to wiem, tylko to rozpoczęcie realizacji biznesplanu mnie zastanawia żeby zrobić to tak żeby zrobić dobrze :-)

dzięki za odpowiedź

Opublikowano
19 godzin temu, adam131 napisał:

Jeszcze należy dodać  że realizacja programu zaczyna się w dniu dostania decyzji najlepiej  w tym samym dniu przechodzić na VAT bo potem przy wnioskach o płatność permanentnie  wymagają spisu zakupu i sprzedaży w gospodarstwie za ten okres od decyzji do posady jako ,,Kierujący" i tak dostaną raport od księgowej i siedzą już cicho...

Opublikowano

Ile czasu czekaliście na wypłatę pierwszej raty?
Wiem że ARiMR ma na to 90 dni, ale z tego co czytałem wcześniej to przeważnie było to do 50-60 dni, jak było u innych ?

Ile czasu czekaliście na wypłatę pierwszej raty?
Wiem że ARiMR ma na to 90 dni, ale z tego co czytałem wcześniej to przeważnie było to do 50-60 dni, jak było u innych ?

4 godziny temu, lukasagro111 napisał:

Jeszcze należy dodać  że realizacja programu zaczyna się w dniu dostania decyzji najlepiej  w tym samym dniu przechodzić na VAT bo potem przy wnioskach o płatność permanentnie  wymagają spisu zakupu i sprzedaży w gospodarstwie za ten okres od decyzji do posady jako ,,Kierujący" i tak dostaną raport od księgowej i siedzą już cicho...

co do tego VAT-u to nie do końca tak jest, na VAT przechodzi się z pierwszym dniem następnego miesiąca po złożeniu odpowiedniego dokumentu w US o ile dobrze pamiętam, więc za ten nawet krótki kilku dniowy okres będą wymagać ewidencji

Opublikowano

Panie i Panowie dostał ktoś pietwszą ratę? Wniosek o płatność składałem koniec września i cisza.. podobno wniosek do Siedlec ma jechać. Jaki wogóle jest maksymalny czas po jakim mogą zrobić przelew?

Opublikowano

to u niektórych  jeszcze decyzji nie ma a Ty 4mc temu juz miałeś

agencja ma niby 90 dni ale  może się przeciągnąć  ktoś z Agrofoto pisał ze nawet pól roku  czekali

Ty się spóźnisz lipa a  oni wyślą Ci info o skomplikowanym charakterze sprawy i czekasz

Opublikowano
4 minuty temu, matek89121 napisał:

to u niektórych  jeszcze decyzji nie ma a Ty 4mc temu juz miałeś

agencja ma niby 90 dni ale  może się przeciągnąć  ktoś z Agrofoto pisał ze nawet pól roku  czekali

Ty się spóźnisz lipa a  oni wyślą Ci info o skomplikowanym charakterze sprawy i czekasz

Tylko wniosek o premie składany w 2017. Schodzi się troszkę.. ciekawe co jest tego prawdziwym powodem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Teraz wszystkie premiowe w mazowieckim będą szły do Siedlec.

Zobaczymy czy coś to zmieni. Nie pozostaje nic innego jak czekać. Mam nadzieję że trafie w Siedlcach na tak pomocnych ludzi jak w Warszawie bo co jak co może i trwa to dosyć długo ale osoby prowdzący sprawę spisywały się na szóstkę z uśmiechem😉

Edytowane przez damian007
Opublikowano

Witam. Zadeklarowałem zakup ciągnika w ramach dotacji na młodego rolnika i zastanawiam się jakie normy spalin będzie musiał on spełniać? Ma ktoś jakieś informacje które euro musi być minimum?

Opublikowano
3 godziny temu, Milosz91 napisał:

Ja już mogę spać spokojnie narazie Tel potwierdzenie akceptacji wniosku no ale kwestia czasu kiedy koperta będzie w domu 

Milosz91 z jakiego województwa jesteś i ile upłynęło od złożenia wniosku o płatność?

Opublikowano

Panowie jak to jest z tym planem nawozowym mozna go zrobić samemu czy tylko doradca bo w rozporządzeniu jest że powinien byc zrobiony przez doradcę pozdrawiam 

Opublikowano
12 godzin temu, damian007 napisał:

A to w takim razie gratulki i powodzonka przy realizacji.

Myślę że nhtd5 85 to dobra inwestycja i ze nie zawiode się na nim

Opublikowano

Witam Panowie

Mam takie pytanie szybkie do Was, przymierzam się do składania wniosku na MR, posiadam wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i z tego co rozumiem jeśli byłbym ubezpieczony jako domownik w krus min 3 lata to dostałbym 5 pkt? A jeśli zrobię kurs RL.03 to wtedy nic? I czy wgl muszę robić kurs RL.03, jeśli miałbym płacony krus i wykształcenie wyższe inne niż rolnicze?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v