Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Punkty podane są w załączniku do rozporządzenia

7 godzin temu, cisowianka12 napisał:

Mam pytanie, jeżeli ojciec przekaże mi ok. 50% swojego gospodarstwa to dostanę punkty za różnicę wieku?

Dostaje się punkty, gdy różnica wieku między przekazującym gospodarstwo lub największą część gruntów wchodzących w skład Twojego gospodarstwa wynosi więcej niż 15 lat, wtedy 2 pkt, a gdy więcej niż 25 lat - 4 pkt.

Opublikowano
Witam, czy coś się zmieniło. Szukam i nie mogę znaleźć definicji "rozpoczęcie działalności rolniczej"? Mam 1,2ha już od 2006r ale ta ziemia z dniem zapisu była zaraz wydzierzawione i dopłaty brał dzierżawca, a ja dopiero objołem gospodarstwo 1,5 roku temu. Dopłatę młody rolnik do ha dostałem. Czyli od kiedy liczy mi się że rozpocząłem działalność rolniczą?
Opublikowano

Zdecydowanie łatwiej moim zdaniem,samo obniżenie min ilości punktów z `12 na 8 to już sporo.

Różnica wieku 2 lub 4 punkty,inwestycja budowlana-3 pkt,np silos na zgłoszenie ,szkolenia max 2 punkty,plan nawozowy 2 punkty,zakup maszyn np opryskiwacz z bajerami to ok 5 punktów.

Opublikowano
Ponawiam Witam, czy coś się zmieniło. Szukam i nie mogę znaleźć definicji "rozpoczęcie działalności rolniczej"? Mam 1,2ha już od 2006r ale ta ziemia z dniem zapisu była zaraz wydzierzawione i dopłaty brał dzierżawca, a ja dopiero objołem gospodarstwo 1,5 roku temu. Dopłatę młody rolnik do ha dostałem. Czyli od kiedy liczy mi się że rozpocząłem działalność rolniczą?
Opublikowano
36 minut temu, sumek666 napisał:

8 pkt jest teraz? To przecież wystarczy mieć ziemię i różnica wieku... :/

No ziemia to skarb jak ktoś ma,max 7 pkt można zgarnąć B|

17 minut temu, kris148a napisał:

Ponawiam Witam, czy coś się zmieniło. Szukam i nie mogę znaleźć definicji "rozpoczęcie działalności rolniczej"? Mam 1,2ha już od 2006r ale ta ziemia z dniem zapisu była zaraz wydzierzawione i dopłaty brał dzierżawca, a ja dopiero objołem gospodarstwo 1,5 roku temu. Dopłatę młody rolnik do ha dostałem. Czyli od kiedy liczy mi się że rozpocząłem działalność rolniczą?

„1) przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy, lecz nie wcześniej niż w okresie 24 miesięcy przed dniem złożenia tego wniosku, rozpoczęła prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie rolnym "
Opublikowano
Czy na pewno? To jeśli miałem ponad 1ha który dzierzawilem do tamtego roku to rozpocząłem działalność rolniczą dopiero jak rozwiązałem umowę dzierżawy?
Może w moim przypadku wypowie się freetaxi
Opublikowano

DeutzFahrgroup napisał:

Mam pytanie czy jak zadeklaruje we wniosku na młodego rolnika zakup ziemi to czy od tej kupionej ziemi będą mi liczone punkty ekonomiczne w dniu składania wniosku.

Ponownie proszę o odpowiedź.

Opublikowano
5 godzin temu, kris148a napisał:

Ok, a co oznacza rozpoczął prowadzenie działalności rolniczej?

Zgodnie ze znowelizowanym rozporządzeniem za rozpoczęcie działalności rolniczej uznaje się dzień, w którym stałeś się właścicielem lub wszedłeś w posiadanie gospodarstwa o powierzchni użytków rolnych co najmniej 1 ha.

Opublikowano
6 godzin temu, kris148a napisał:
32 minuty temu, kris148a napisał:

Czyli nawet jeśli od zapisu cały czas miałem je wydzierzawione to i tak rozpocząłem działalność rolniczą

Moim zdaniem nie, w rozporządzeniu jest wytrych, który w takiej sytuacji nakazuje wykazać, że do faktycznego rozpoczęcia doszło później, np. poprzez złożenie wniosku o dopłaty bezpośrednie lub wystąpienie o nadanie numeru gospodarstwa.

Opublikowano
To co bym musiał zrobić teraz? Złożyć jakieś oświadczenie w ARiMR o ustalenie faktycznego dnia rozpoczecia prowadzenia działalności rolniczej? Sam nie wiem, oni w doradctwie też nie pomogą bo nie wiele wiedzą. Ma może ktoś taki przypadek i jakoś to załatwia?
Opublikowano
Ok, trzeba udowodnić że się nie prowadziło działalności rolniczej ale komu? Jak? Gdzie? Ja mam dowody na to że nie prowadziłem (umowa dzierżawy od dnia przepisania 1,4ha na mnie, dopłaty składał i brał dzierżawca, ja pracowałem) Ale komu to udowadniać? Dołączyć pismo do wniosku? Czy teraz od ARiMR starać się o zaświadczenie?
Sumek666 numer gospodarstwa mam od 05.01.2017r, od wtedy też mamprzepisanie zwierząt. I w 2017 pierwszy raz składałem wiosek o dopłatę przez dzierżawę łącznie z tym moim 1.4 ha mam teraz 21ha
Opublikowano

Stawiaj @ przed nazwa użytkownika ;)

Zadzwoń do OW arimr i popros kogos od MR. Wniosek składaj mimo wszystko. Najwyżej będziesz się tłumaczył. Moim zdaniem jest rolnikiem od dnia nadania numeru gosp. Ja tak mam. 

Opublikowano
@sumek666 poprawiam się. Dziś dzwoniłem do ośrodków doradctwa rolniczego ale oni zieloni. Ty też teraz składasz? W ODR oni pobierają jakieś opłaty związane z wypełnieniem wniosku i zrobienoem biznes planu? Czyli zlozyc wniosek, oni odrzucą bo stwierdza to z ust. 1 ( „§ 4. 1. Za dzień rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej w gospodarstwie uznaje się dzień, w którym osoba fizyczna po raz pierwszy stała się właścicielem lub weszła w posiadanie gospodarstwa o powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha.) I WTEDY Z UST 4 ( Jeżeli po dniu, o którym mowa w ust. 1 lub 2, osoba fizyczna: I tu wymieniane np dopłaty, pomoce itp ( za dzień rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej w gospodarstwie uznaje się dzień dokonania najwcześniej￾szej z tych czynności, jeżeli osoba fizyczna uprawdopodobni, że nie rozpoczęła prowadzenia działalności rolniczej przed tym dniem.”; )
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v