Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.05.2018 o 22:28, bartek19990 napisał:

Witam, macie jakiś pomysł jak można szybko zwiększyć wartość ekonomiczną gospodarstwa? Planuję w tym roku złożyć wniosek na Młodego Rolnika ale brakuje mi jeszcze około 3 tys do wymaganych 13 tys :/ Mam już wszystko pozasiewane, jedynie został mi taki mały kawałeczek 0,25 ha (IV klasa) i chciałbym tam posiać coś co ma duży przelicznik ale nie mam pojęcia co , jakieś pomysły ?

Najłatwiej chyba zwiększyć bydłem. 1 krowa mleczna i masz brakującą wielkość, albo 3 cielaki poniżej 1 roku

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Krów mlecznych nie trzymamy, a tych cielaków to musiałoby być z 10 bo chyba mają przelicznik około 300 Euro za 1szt. , a mi brakuje 3000 Euro :) Myślałem bardziej o jakiś roślinach ozdobnych na gruntach bo mają przelicznik 25 000 Euro za 1ha tylko nie wiem, które byłyby dobre, żeby przeszły podczas kontroli. 

Opublikowano

Jak byś spełniał wszystkie wymagania i brakowało by Ci kilku tys do wymaganej wielkości ekonomicznej, to chyba oczywiste, że na polu trzeba posiać coś co tą wartość podniesie :) 100 tyś na start to dla mnie duża szansa na rozwój gospodarstwa

Opublikowano
38 minut temu, bartek19990 napisał:

Jak byś spełniał wszystkie wymagania i brakowało by Ci kilku tys do wymaganej wielkości ekonomicznej, to chyba oczywiste, że na polu trzeba posiać coś co tą wartość podniesie :) 100 tyś na start to dla mnie duża szansa na rozwój gospodarstwa

Znajdź sobie jakiś kalkulator SO, najlepiej tabelę z poszczególnymi uprawami i wartościami SO, wybierz taką co ma dużą wartość i problem z głowy, nikt ci tutaj nie da gotowego przepisu.

Inna sprawa, że trochę lekceważysz sprawę. Niby piszesz, że to dla Twojego gospodarstwa duża szansa a z drugiej strony mamy już maj a Ty nie wiesz co uprawiać.

Opublikowano

Ok. Dzięki za zainteresowanie tematem, ostatecznie zdecydowałem, że posieje 20 arów słonecznika zwyczajnego na kwiaty, teoretycznie powinno to dodać 5 tys euro do wartości ekonomicznej ale zobaczymy co z tego wyniknie :)

Jak by ktoś był zainteresowany to podaje link do tabeli z wartościami SO dla poszczególnych upraw :)  http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/Pomoc_dla_mlodych_rolnikow/Zalacznik_nr_1_wspolczynniki_SO2010_dla_dzial.pdf

Opublikowano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy po uzyskani dzierżawy (umowa ustna) i złożeniu wniosku o dopłaty na tę działkę muszę zawiadomić agencję o zmianie powierzchni deklarowanego w biznesplanie gospodarstwa.  Dzierżawę najprawdopodobniej będę posiadał przez jeden rok, działka nie była w żaden sposób deklarowana w wniosku o premię.

Opublikowano

Witam kiedy będzie nabór miał być w maju nic nie wie agencja narazić wieypelniaja jeszcze do dopłat ludziała.

Mam 20 krow mlecznych 8 mlodziezy

I 18 ha ciekawe czy mi dadzą na traktor i w jakiej mocy . Przydał by mi się bo mam mf 255 do ładowacz a ręce bola 

Opublikowano (edytowane)

Ludzie nabrali kupę maszyn z uni . Mnie denerwuje ze nie ma sprawiedliwości .  Trzeba się prosić o wszystko ciężko pracować niech jeszcze krowy przy chorują  to pół wypłaty weźmie xD ale najważniejsze to się nie poddawać i wpychac kasę w dom i budynki . Mam galancie dzierżawy jeszcze ale bez umów 

Edytowane przez luc93
Opublikowano

Jeśli w tym roku złożę we wniosku o dopłaty że mam łubin w uprawach to dostanę 2 pkt za uprawę wysokobiałkowych czy w tym roku nie może go być i dopiero za rok musi? 

Opublikowano

Wie ktoś może czy do użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa wliczane są również zadrzewienia śródpolne? W ewidencji gruntów cała działka jest oznaczona symbolem R i ma powierzchnie 5ha ale do dopłat zgłaszam 4,8ha bo na środku jest zagajnik z brzóz o pow. 20arów i nie wiem czy do młodego rolnika będzie się liczyło 5ha czy 4,8ha?

Opublikowano
14 godzin temu, PATr napisał:

Jeśli w tym roku złożę we wniosku o dopłaty że mam łubin w uprawach to dostanę 2 pkt za uprawę wysokobiałkowych czy w tym roku nie może go być i dopiero za rok musi? 

Zgodnie z projektem zmian nie będzie już punktów za wysokobiałkowe.

Opublikowano
13 godzin temu, freetaxi napisał:

Różnie z tym bywa. Jak nie będziesz miał kontroli to zaliczą Ci powierzchnię z ewidencji gruntów. Jak przyjadą to zapewne policzą stan faktyczny. 

No dobra ja np nie miałem kontroli na etapie weryfikacji wniosków i użytki rolne mam wpisane z ewidencji gruntów na jednej działce rolnej są samosiewy drzew (oczywiście nie zgłaszam tego do dopłat) to czy grozi mi jakaś kara w razie kontroli już po otrzymaniu premii?

Opublikowano
4 godziny temu, Maksu napisał:

Zgodnie z projektem zmian nie będzie już punktów za wysokobiałkowe.

Czytałem ten projekt z grubsza ale umknęło mi że to usunęli, dzięki

Mam jeszcze dwa pytania:

1. Jak to jest z tym planem nawozowym w mazowieckim, wystarczy próbka standardowa, najtańsza? Jeśli wyjdzie ph nieodpowiednie i się nie poprawi w ciągu 4 lat(1 i 5 rok badanie) to będą się czepiać?

2. Jak to jest z zakupami, ziemia,zwierzęta zakupione od rodziny stworzą problem?

Opublikowano (edytowane)

@PATr

1. Próba normalna, z ziemi tylko, żeby węgiel organiczny też zbadali, bo mi kazali zbadać. Czy będą się czepiać za 4 lata, też jestem tego ciekaw. Myślę, że może nie, ale sąsiedzi przez miedze mają zadbaną ziemię. :D

2. Ziemię zakupiłem od brata ojca, a kilka cielaków kupiłem od ojca. Nikt się jeszcze tego nie przyczepił. Kiedyś gdzieś czytałem, że nie można od wstępnych i zstępnych, ale w ARIMR W-wa odpowiedzieli (e-mail), że można od rodziców kupić.

EDIT: to było zgodnie z ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI  z dnia 13 lipca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Premie dla młodych rolników” w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczą ( z późniejszymi zmianami  z dnia 11 marca 2016 r. )

Edytowane przez LTZ55a
Opublikowano
3 godziny temu, norbert098 napisał:

Mam pytanie czy jeśli maszyna jest fabrycznie nowa tylko ma rok produkcji 2017 to czy może to tak być na młodego rolnika nie będą się czepiać?

Nie będą.

Opublikowano

@LTZ55a

Ja chciałem kupić ziemię i zwierzęta od ojca-brata, także dzięki za info że u ciebie to przeszło

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v