Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Okres wyjściowy to 2017 a okres docelowy w biznesplanie to jaki rok?

Deklarowane uprawy w biznesplanie dla okresu docelowego trzeba mieć tylko w tym danym wybranym roku?

Czy deklarowane powierzchnie użytków rolnych mają pochodzić z ewidencji gruntów czy obszarów zgłaszanych do dopłat bezpośrednich?

Edytowane przez elamir
Opublikowano

Posiadam ogólnie wykształcenie wyższe inne niż rolnicze, oraz mam zrobiony kurs R.3 , a gość który chciałby poprowadzić mój wniosek mówi, ze nie należą mi się punkty za szkołę, i muszę zrobić kurs R.16. Naprawdę żadne punkty mi się nie należą ? Czytałem rozporządzenie, ale nie mogę z niego wyciągnąć konkretnych informacji...

Opublikowano

Jak masz r3 i wykształcenie przynajmniej zawodowe dostajesz 4 punkty, jak masz r3 i r16 oraz wykształcenie min. zawodowe to masz 5 punkty, doradcę lepiej kopnij w tyłek jak on takie rzeczy ci gada

Opublikowano

tydzień temu byłem w ODR woj. Kuj-Pom okolice Bydgoszczy to mi powiedzieli że jestem pierwszy co sie pyta o Młodego i chce składać, a u was jak sytuacja ??

Opublikowano

mam pytanie czy ktos spotał sie z sytuacją ze np. była umówiona dzierżawa gruntów do młodego rolnika ale własciciel sam złożył o modernizacje i dostał ja.. ? wtedy inna osoba nie moze nawet wnioskodawć o dopłaty bezposrednie na te grunty a wiec jest wykluczona z mlodego rolnika? :-(

ps. mozna na wszelki wypadke jak np. zrezygnuje z modernizacji to dokonac po 15 maja korekty dopłat i uzyskac młodego rolnika z tego gruntu?

bo jak sie zastanowic juz fakt ze ktos zgłosił dopłaty do danych gruntów wyklucza inną osobe z młodego rolnika

Opublikowano

W Tabeli 3 w biznesplanie w przypadku przeznaczenia premii tylko na zakup ciągnik wystarczy wpisać "Zakup ciągnika" i dać okres od 2018 do 2018?

Opublikowano

Jestem młodym rolnikiem  z 2015 roku, obecnie mam około 4h ziemi, chciałbym dokupić kolejne 4.

Za premię z młodego rolnika mogę kupić 2 ha. Trafiła się ziemia do kupna w sąsiedniej gminie.

Pojawia się jednak problem w związku z ustawą o obrocie ziemią.

Gospodarstwo mam od 2015r i od tego roku płacę KRUS. w swojej gminie mieszkam od urodzenia.

Na papierze nie mam wykształcenia rolniczego- mam studia wyższe w innym kierunku.

Czy mimo tego że posiada gospodarstwo, mam numer gospodarstwa, płacę KRUS itp  nie mogę zakupić ziemi powyżej 30a? Wychodzi na to że nie spełniam definicji rolnika indywidualnego.... Dobrze myślę?

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Musisz posiadać kwalifikacje rolnicze i potem o ile gospodarzysz poniżej 5 lat to wysyłasz pismo do prezesa ANR o zgodę na kupno gruntów.

Jeśli nie masz opłaconych 3 lat w KRUS-ie to spróbuj z ubezpieczeniem wstecznym.

Edytowane przez elamir
Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem nowy na tym forum. W tym roku mam w planie składać wniosek o premię dla młodego rolnika i miałbym pytanie z tym związane. Od paru dni mam przepisane gospodarstwo w całości i mój doradca powiedział mi że przez to nie dostanę punktów za różnicę wieku między przekazującym gospodarstwo a młodym rolnikiem. Wie ktoś może czy to prawda?

Edytowane przez Dareek95
Opublikowano

Z tymi punktami za różnicę wieku między przekazującym to prawda, ja też tak zrobiłem i doradca mi powiedział że nie będę miał punktów za to , byłem też w biurze regionalnym i to samo mi powiedzieli.

Opublikowano

Czyli jak się dostanie od razu całe gospodarstwo to nie ma punktów za różnicę wieku? Przecież to bezsensu. Nic takiego nie ma w rozporządzeniu

Opublikowano

Pytanko do pana freetaxi. Chce złożyc wniosek na Ciągnik o mocy 115-120km i w planach bylo że będe posiadał na siebie 20ha a teraz tak patrze że lepiej by pasowało tylko 15ha i teraz pytanko czy przeszło by to na 15ha chciałbym sie dowiedziec jak to jest w praktyce bo że jest jakiś tam przelicznik to o tym wiem interesuje mnie jak agencja podchodzi do sprawy.

Opublikowano

Ciekawe bo ja miałem podobne wnioski w poprzednim roku i punkty były naliczone. Trzeba w takim razie zapytanie do ARiMR zrobić.

napisz tutaj co odpiszą bo też jestem ciekaw

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v