Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ile razy w ciągu roku jest nabór wniosków tylko raz np teraz w kwietniu jak przypuszczacie ze będzie czy pod koniec roku też może być? Bo jeszcze nie mam przekazanego gospodarstwa tylko dopiero o tym myślimy a żeby się starać trzeba już mieć ziemię na siebie tak? Czy można to po złożeniu wniosku zrobić?

Opublikowano

Jeśli posiadam przykładowo 6 ha gruntów to czy w biznesplanie muszę je wszystkie na coś wykorzystać czy mogę np. tylko 2 ha a reszta będzie leżała odłogiem. Oczywiście kwestia wielkości ekonomicznej będzie spełniona przy tych 2 ha.

Opublikowano

Panowie jestem zielony w kwestii prawnej odnośnie młodego rolnika licze że ktoś mi tu pomoże odnośnie mojej sytuacji. Otóz jako dziciak otrzymałem od dziadków ziemie tzn przepisali na mnie ok. 20 ha w tym grunty orne łaki lasy. Po paru latach ojciec odpisał na siebie połowę a więc w chwili obecnej mamy po 10 z tym że ojciec dzierżawi jeszcze 7 ha. Ornego teraz jest z dzierzawa mojego i ojca 20 ha. Gdy skonczyłem 18 lat zapłaciłem jedna składke krus po czym ojciec wydzierżawił ode mnie ziemie żebym nie musiał płacić krusu. Skończyłem inżhniera z Inżynierii Środowiska obecnie robie magistra zaocznie i pracuje na umowę o pracę. Jakie mam szanse startowania na młodego rolnika? Czy wogóle mogę sie ubiegać w mojej sytuacje o taką dotacje? Rozumiem że musiałbym uzupełnić szkołę rolniczą z czym się liczę. Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez GR_Stachnik
Opublikowano

Panowie jestem zielony w kwestii prawnej odnośnie młodego rolnika licze że ktoś mi tu pomoże odnośnie mojej sytuacji. Otóz jako dziciak otrzymałem od dziadków ziemie tzn przepisali na mnie ok. 20 ha w tym grunty orne łaki lasy. Po paru latach ojciec odpisał na siebie połowę a więc w chwili obecnej mamy po 10 z tym że ojciec dzierżawi jeszcze 7 ha. Ornego teraz jest z dzierzawa mojego i ojca 20 ha. Gdy skonczyłem 18 lat zapłaciłem jedna składke krus po czym ojciec wydzierżawił ode mnie ziemie żebym nie musiał płacić krusu. Skończyłem inżhniera z Inżynierii Środowiska obecnie robie magistra zaocznie i pracuje na umowę o pracę. Jakie mam szanse startowania na młodego rolnika? Czy wogóle mogę sie ubiegać w mojej sytuacje o taką dotacje? Rozumiem że musiałbym uzupełnić szkołę rolniczą z czym się liczę. Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.

Jeśli tą ziemie masz dłużej jak 18msc to już pozamiatane. 

Opublikowano

Jeśli tą ziemie masz dłużej jak 18msc to już pozamiatane. 

Mam dłużej mam koło 10 lat. Ale tak jak napisałem cześć ziemi jest na ojcu i to z tą ziemią myślałem zakombinowac tzn tak jakby na tą ziemie składac papiery na młodego. Nie da rady?

Opublikowano

Audia424 w zależności od tego kiedy będziesz składała wniosek o wypłatę II raty premii. Lucatoni co nazywasz odłogiem? 

Odłogiem nazywam grunty, na których nic nie posadzę. Chodzi mi o to że  chcę wykorzystać powiedzmy 2 ha gruntów np. paprykę pod osłonami co da dosyć dużą wielkośc ekonomiczną a na pozostałych 4 hektarach nie będzie nic rosło. Potrzebuje ich tylko do osiągnięcia wymaganej średniej wojewódzkiej.

Opublikowano

U mnie w ODRze  kobieta mówiła, że w poprzednim naborze wszyscy dostali  sie na MR, którzy uskładali 12pkt.

Ci co mogli to w pierwszych latach rzucili sie na MR. Teraz zostali  nieliczni i pewnie kasy nie braknie. Kto wię? - moze podniosą premie ze względu na konczacy sie PROW w 2020r

Opublikowano

A co z pozostałą częścią ziemi którą ma na sobie ojciec? Dodam inaczej troche źle napisałem. W zasadzie to dopiero teraz sobie przypomniałem jak to było bo mineło koło 15 lat. Na mnie przepisano około 13 ha. ojciec odpisał na siebie koło 5 ha a wiec zostało koło 8 na mnie. Pozostałem 7 ha na ojca przepisał umierajacy wujek. Nie dało by się zakombinować z tymi 7 ha? Po za tym ojciec dzierżawi 7 ha które są do kupienia na które przeznaczyłbym pieniadze z młodego rolnika.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v