Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zależy jakie rośliny siejesz, jak kukurydzę lub rzepak to bez problemu ale z owsem to nie wiem czy uzbierasz SO, musiałbyś sprawdzić

Gość podlasiak89
Opublikowano

jak jest możliwosc zakupu ziemi z dofinansowania to naweet nie pytaj tylko zakupuj . Z ziemi to i na maszyny odłożysz w przyszlosci.

Opublikowano

W związku z tym że przyznali mi MR 2016 muszę prowadzić uproszczoną rachunkowość rolną. Jutro mam zamiar udać się do gminy. Może mi ktoś powiedzieć jakie dokumenty będą mi potrzebna i jakie warunki muszę spełniać. Z góry dzięki za odp.

Na necie jest w formie excela tabela i jak wypełniać, nie trzeba żadnych dokumentów oprócz faktur lub paragonów za nabyte środki produkcji, maszyny, paliwo, usługi itp.  Wziąłeś młodego i nie wiesz jakie masz spełniać warunki ? Trochę komedia...  W rozporządzeniu masz napisane wszystko. 

@mikom71 - kalkulator so wyszukaj w google i wypełnij zgodnie z tym co masz posiane  - na dole Ci wyliczy. 

Opublikowano

Nie wiem czy się coś zmieniło od naboru 2016. Ale kolega właśnie wtedy składał i na zakup ziemi można było przeznaczyć 30% premi także nie za dużo hektarów byś za to nabył. Nie wiem jak jest teraz dowiedz się lepiej.

Opublikowano

Właśnie w rozporządzeniu i w załączniku znalazłem tylko ile punktów dostaje się za ochronę środowiska jak się wylicza według tego wzóru. A takiej typowej tabelki z tymi punktami SO nie mogę nigdzie znaleźć. Kiedyś coś takiego było w necie taka tabelka i wszystko było wypisane po kolei. Szukam jakiejś uprawy która znacznie podnosi SO bo nie wiele mi brakuje do tych 13 tyś.

Opublikowano (edytowane)

Wpisuj po hektarze wszystkiego i znajdziesz taką która ci odpowiada, ewn możesz patrzeć po tym starym So z 2002r a nie 2010,tam są ogólnodostępne tabele i widać które rośliny dają więcej

Edytowane przez PATr
Opublikowano

@karolek - polecam czarnuszkę orientalną - łapie się na kwiaty i rośliny ozdobne na gruntach - 1 ha to 15keuro SO. Nasiona tanie ( mogę sprzedać za pół darmo bo mi zostało), posiejesz spokojnie siewniczkiem tarczkowym do warzyw. Jak coś to pisz PW bo miałem podobny przypadek i podbiłem wartość tą roślinką. Ewentualnie marchew/pietruszka. 

Opublikowano

Kolego mickas092 nie mogę do Ciebie napisać prywatnej wiadomości. Do czego zaliczamy ta czarnuszke do kwiatów i roślin ozdobnych gruntowych( z wyłączeniem szkółek roślinnych) w tym całym kalkulatorze SO?

Opublikowano (edytowane)

1) Czy nie będzie problemu jeśli mąż ( przyszły posiadacz gruntów rolnych) wystąpi z wnioskiem o Młodego Rolnika na żonę załączając Oświadczenie małżonka wnioskodawcy o wyrażeniu zgody na ubieganie się o przyznanie pomocy przez wnioskodawcę brzmiące "Ja, niżej podpisany/podpisana*, oświadczam, że wyrażam zgodę na ubieganie się mojego męża/żony* o przyznanie pomocy w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020."? Nie jestem pewna czy to akurat nie tyczy sie tych współmałżonków, którzy oboje kwalifikują się do MR? Zastanawia mnie czy nie lepiej od razu przy przepisywaniu notarialnym gruntów na męża, dopisać mnie jako współwłasciciela? Nie mam zielonego pojęcia jak to ugryźć.

2) Jak to jest z liczeniem punktów za hektary?  W zachodniopomorskim średnia wynosi ok 30 ha, krajowa ok 10,5ha a mąż ma 15ha to liczymy wszystko co jest powyżej 10,5 (średniej krajowej) czy wszystko powyżej 30 (średniej wojewódzkiej)?  =Co oznacza, że my sie nie wliczamy.

3) Czy za zakup bydła mięsnego z rodowodem są jakieś dodatkowe punkty?

4) Czy mogę zakupić obojetnie jaki nowy sprzęt, dokladniej chodzi o zwijarkę do balotów?

Z góry dziekuję za odpowiedź.

Edytowane przez Filippp90
Opublikowano

Panowie przeczytalem calu temat i odpowiedzi na to pytanie nie znalazlem. Mianowice na wlasnosc będę mial przepisane cale gospodarstwo 13 ha wlasnosci. I ta ziemie bym podal w biznesplanie ale co z dzierżawami ustnymi na które nie mogę napisać umowy na 10 lat a bede podawać je we wnioskach o doplaty ? Da sie to jakos połączyć? W odr powiedzili mi ze będzie to liczone do esu no ale w jaki sposób skoro w biznesplanie te dzialki nie beda uwzgednione ? W sumie okolo 16 ha mamy takich dzierżaw na które skladamy wnioski o doplaty oraz 23 ha ornych i 20 lak na ktore nie skladamy wniosków o doplaty

Opublikowano

A do wielkości ekonomicznej zaliczają się umowy pisemne dzierżawy na krótki okres czasu czyli 1,2,3 lata itp?

I z którego roku wielkość ekonomiczną bierze się pod uwagę, jeśli składam w 2017 roku to to co jest zasiane u rodziców na polu, czy to co ja zasieję po przejęciu gospodarstwa w 2018 roku?

Opublikowano

ale do biznes planu będziesz musiał wpisać krótkoterminowe te co będziesz pisał na dopłaty, ponieważ przy weryfikacji biznes planu będzie się gryzło jedno z drugim. Jak tak miałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v