Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy student uczący się dziennie na szkole publicznej może prowadzić gospodarstwo rolne lub firmę? Z reguły publiczna szkoła płaci za to i ma się uczyć a nie pracować, jak to jest dokładnie?

Opublikowano

Witam,

odnośnie MR czy możliwe jest podjęcie pracy na umowę zlecenie lub o dzieło?

Pozdrawiam

wiem że może być umowa zlecenie do najniższego wynagrodzenia brutto a z umową o dzieło nie wiem jak jest 

Opublikowano

Zajęcia są w każdym tygodniu?

zależnie od szkoły, w tej co ja jestem kurs trwa 3 semestry,w poprzednich rocznikach było tak że mieli zajęcia w sobotę i w niedzielę co dwa tygodnie i od rana do wieczora ale że w niedzielę mało kto przychodził to teraz zrobili w piątek od 15 do 20 i w sobotę od 8 do 15, ale już co tydzień, niektóre szkoły robią to w dwa semetry, róznie, ogólnie jest bodajże 650 godzin zajęć +160 godzin praktyk(te praktyki to tylko na papierze oczywiście, bo robisz je w gospodarstwie dowolnym, czyli tylko podpis)

Opublikowano

Podsumowując jeszcze raz, czy notarialna dzierżawa na 15lat co najmniej 1 ha od rodziców podlega pod "posiadanie" określone w rozporządzeniu i kwalifikuje jako osobę urządzająca gospodarstwo? Czy musi być to inna forma własności/posiadania?

Co z dopłatami bezpośrednimi? Zmiana rozporządzenia w 2016r w teorii umożliwia złożenie wniosku o dopłaty do gruntów przed dniem złożenia wniosku na "młodego rolnika". Poprzednio wniosek o dopłaty automatycznie klasyfikował jako kierującego gospodarstwem, a ten nie mógł ubiegać się o "młodego rolnika"

Z drugiej strony wniosek o dopłaty powinien złożyć młody rolnik, bo na podstawie umowy dzierżawy przechodzi ona w jego posiadanie i to jemu przysługują dopłaty.

Opublikowano

Witam mam pytanie. Pod koniec czerwca ub .roku przepisano mi gospodarstwo rolne o powierzchni 8,86 ha. Pracuje na tirach zawodowo, nie mam wykształcenia rolniczego, mieszkam w województwie łódzkim powiat łowicki . Obsiewane jest ono zbozem, czy moge ubiegac sie o premie dla młodego rolnika? jaka uprawe siac by podniesc wartosc ekonomiczna gospodarstwa?

Opublikowano

Pytanie czysto teoretyczne wiec nie czepiać się czy są pieniądze czy ich nie ma itd. W niedługim czasie będę korzystał z premierem dla młodego rolnika i jeśli dostane 100 tys to na co według was lepiej przeznaczyć np. Kupić za całość 2 ha ziemi bo będzie taka możliwość i na nią wpadać wszystko czy możenił spróbować położyć premii np z modernizacja jeśli będzie taka możliwość i odmlodzic trochę park maszynowy za 200 tys i dostać z modernizacji połowę zwrotu a premie wsadzić jako wkład własny. Kupić np 2 przyczepy takie 6-8 ton opryskiwacz 1200 litrów jakiś średni i agregat uprawowo świetny czy pług. Park maszynowy mam nie jakiś stary ale nie powiem ze troszkę większe przyczepy by się przydały opryskiwacz również trochę większy ale także ziemia by się przydała wiec co według was lepsze?

Opublikowano

To zależy na jaką produkcje się nastawiasz?. Zakupy trzeba bardzo rozsądnie przemyśleć ( wiem po sobie ). Najlepiej kupić sprzęt który na siebie zarobi i go wykorzystasz u siebie w gospodarstwie jak i w usługach.

Opublikowano

zakup maszyn powinien sprawić że zaczniesz więcej zarabiać poprzez zakup czegoś. jeżeli chcesz wydać 200 tys i tylko mieć młodszy sprzęt, gdy stary się nie psuje i jest wydajny mija się z celem. np jeżeli miesięcznie zarabiasz 5000 wsadz te 200 tys i zacznij zarabiać 5200 ja tak robiłem od lat i nie żałuję jeżeli dajesz radę z wydajnością To kup ziemię nie stracisz a co roku do końca swoich dni będziesz z niej korzystać z maszynami tak nie ma. pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie aktualnie jest 25 ha tylko pszenica rzepak i burak cukrowy. Sprzęt to zetor 12145 pług 4 skiby obrotowy agregat uprawowo siewny jest gruber jest agregat uprawowo 4.9 m opryskiwacz 600 litrów 2 przyczepy 4 tony z nadstawki i do tego c360. Wszystko ma swoje lata ale pracuje bez zastrzeżeń choć wiadomo kiedyś będzie trzeba to wymienić na nowsze nie koniecznie nowe. Pracuje też poza gospodarstwem wiec zależy mi na szybkiej pracy w uprawie Siewie itd a przy tych maszynach można powiedzieć że jest ok wiec może ziemia lepszym rozwiązaniem a na sprzęt powoli z czasem odkładać jeśli tym bardziej jak ktoś tu napisał nie połączy się młodego z modernizacja

Opublikowano

pomawiam pytanie.

czy punkty za roznice wieku sa przyznawane zawsze czy tylko przy przekazaniu calego gosp ?

Nie zawsze. Punkty za różnicę wieku są przyznawane w sytuacji, gdy w sposób trwały (własność) przekazywana jest największa część użytków rolnych wymienionych w biznes planie. Bynajmniej tak podpowiada praktyka z poprzednich naborów. W sytuacji, gdy największa część użytków rolnych będzie przejęta w formie dzierżawy dł. term. to punkty od przejęcia od rodziców (de facto jednego z nich, na którego jest nadany nr ID w ARiMR) nie będą były  naliczone. 

Różnie z tym może być bo to stanowisko było wypracowane już po naborze a teraz jeszcze wnioski mają OR-y ARiMR, więc trzeba się tam pytać.

Opublikowano

Przecież obecnie 70% ziemi trzeba mieć na własność?

Opublikowano (edytowane)

W związku z tym że przyznali mi MR 2016 muszę prowadzić uproszczoną rachunkowość rolną. Jutro mam zamiar udać się do gminy. Może mi ktoś powiedzieć jakie dokumenty będą mi potrzebna i jakie warunki muszę spełniać. Z góry dzięki za odp.

Edytowane przez Emlo
Opublikowano

Złapie sie na 30 hektarach własnych i 18 ha dzierżaw z produkcją roślinną w kujawsko pomorskim? Czy będzie trzeba cos zacząć chować, posiadam dyplom technik rolnik od ponad roku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v