Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. posiadam gospodarstwo rolne o powierzchni 15ha od 2011 roku od tego czasu płace krus gospodarstwo odziedziczyłem od ojca mam ukończone technikum rolnicze mam jaką jaka kolwiek szansę na MR

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie bo w ODR usłyszałem co innego aktu co innego... .Posiadamy gospodarstwo rolne o pow. 11ha do tego dochodzą dzierżawy łąk 6ha i 4ha ornego, wszystko to jest ,,dzierżawa ustna'' i teraz gdybym startował na MR to miałbym przyznane punkty za każdy ha powyżej średniej krajowej jeżeli miałbym na to wszystko pisemne umowy dzierżawy z datą pewną?Jak to jest na dziesięć lat tak?

Opublikowano (edytowane)

@freetaxi

A jak będzie z dodatkowymi punktami w przypadku, gdy co rok podaję we wniosku o dopłaty większą powierzchnię, bo wycinam różnego rodzaju krzaki (na gruntach o mojej własności)?

W tym roku ponownie podam więcej ha niż w ubiegłym roku. I teraz mam pytanie - dostanę punkty za nadwyżkę powierzchni względem średniej według powierzchni, którą podałem w ubiegłym roku czy w obecnym?

Bo z tego co czytam, to chyba według roku ubiegłego. Mimo że wartość gospodarstwa będzie wyliczana z roku obecnego.

Jeżeli w moim województwie średnia powierzchnia gospodarstwa jest niższa od średniej krajowej, to uzyskuje się dodatkowe punkty - 0,25 pkt za każdy ha ponad średnią, ale średnią krajową z 2016 roku (10,56 ha)?

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

To jeszcze kwestia wykształcenia, skończyłem technikum mechaniczne, w krusie jestem jako domownik i trzy lata mijają dopiero we wrześniu.To jak by to było musiałbym robić kurs R3?Za staż uznaje się minimum 3 lata płacenia krusu tak?

Opublikowano

@freetaxi

A jak będzie z dodatkowymi punktami w przypadku, gdy co rok podaję we wniosku o dopłaty większą powierzchnię, bo wycinam różnego rodzaju krzaki (na gruntach o mojej własności)?

W tym roku ponownie podam więcej ha niż w ubiegłym roku. I teraz mam pytanie - dostanę punkty za nadwyżkę powierzchni względem średniej według powierzchni, którą podałem w ubiegłym roku czy w obecnym?

Bo z tego co czytam, to chyba według roku ubiegłego. Mimo że wartość gospodarstwa będzie wyliczana z roku obecnego.

Jeżeli w moim województwie średnia powierzchnia gospodarstwa jest niższa od średniej krajowej, to uzyskuje się dodatkowe punkty - 0,25 pkt za każdy ha ponad średnią, ale średnią krajową z 2016 roku (10,56 ha)?

Ja też wycinałem krzaki tylko, że u mnie tego było 85 arów. Normalnie deklarowałem co tam będzie posiane, we wniosku o dopłaty zaznaczone i dodatkowo opisane to było. PEG był mniejszy ale normalnie podczas kontroli to przeszło bo powierzchnie się zgadzały. Też Lubelszczyzna. 

Opublikowano

chodzi mi o to ze swiadectwo ukonczenia liceum dostane dopiero w maju a nabor w kwietniu. babka w szkole mowila ze po 22 kwietnia wystawic moga mi zaswiadczenie o ukonczeniu szkoly.

Za ukończenie liceum są jakiekolwiek punkty? Chyba że masz staż jako domownik
Opublikowano

Po zdaniu egzaminu r3 za wykształcenie dostaje się 4 pkt, tak? Mam jeszcze jedno pytanie: Co jest jeśli rodzice przy przepisywaniu gospodarstwa nie mają wieku emerytalnego? Mogę ich wtedy ja ubezpieczyć jako domowników i po spełnieniu wieku emerytalnego dostaną normalną emeryturę, czy jak to jest?

Opublikowano

a ja mam takie pytanie

jeśli wniosek chcę złożyć na budynek inwentarski dla opasów na głębokiej ściółce wraz z systemem odzysku ciepła z obornika, to punkty liczone są według wzoru z tej tabelki tj budynek 22, system odzysku ciepła z obornika 20pkt i te punkty są sumowane, czy liczy się tylko do wzoru punkty z budynku, a ten system odzysku jako punkty za innowacje ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v