Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie posiadam wyksztalcenia rolniczego. Czyli po otrzymaniu decyzji mam 36 miesiecy na ukonczenie szkoly. A jak jest z przepisaniem ziemi na wlasnosc? Teraz dzierzawie ta ziemie od 1 stycznia. Czyli bez wyksztalcenia rolniczego nie moge stac sie jej prawnym wlascicielem?

Opublikowano

W momencie składania wniosku o przyznanie pomocy masz mieć minimum 1 ha w umowie dzierżawy. Kiedy dostaniesz decyzję o przyznanie pomocy musisz musisz w ciągu 9 miesięcy złożyć wniosek o wypłatę I raty premii. W tym momencie trzeba posiadać tytuł prawny do działek wskazanych w biznesplanie. Jesteś z mazowieckiego więc 70 % z 8,54 musi stanowić własność. To będzie bazowa wielkość. Reszta gospodarstwa niezależenie do wielkości może stanowić dzierżawę z datą pewną. 

Opublikowano

Podstawowe i poprawione musisz przeczytać. Musisz mieć minimum 12 ptk i 13 tyś euro wielkości ekonomicznej gospodarstwa. Z niecałych 6 ha to nie wiem jak ty to zrobisz, chyba że z 60 arów to będziesz rok rocznie jakieś kwiaty siał. Poza tym musisz mieć na własność 5,98 ha   - masz 5,74 wiec cos by trzeba było dokupić. Z takiego areału szanse na wsparcie masz marne strasznie.  No i musisz minimum 10 % podnieść potem wartość ekonomiczną  ;) 

Opublikowano

Teraz mam na calym areale maliny i truskawki. A podniesc o 10% to nie problem za dotacje chce postawic tunel na maliny na poczatek 0,40 ha. Jak na siebie zapracuja postawie kolejny tak zeby w ciagu 5 lat skoczylo te 10 %

Opublikowano

Musisz mieć 70 % na własność ze średniej wojewódzkiej  8,54 ha  czyli 5,98 ha. Pisałeś że masz 6,04 a 30 arów odpisane siostrze więc wychodzi 5,74 ha. Czyli pierwszego warunku już nie spełniasz. 

Opublikowano

Cześć wszystkim

wytłumaczy mi ktoś zasady ubiegania się o młodego rolnika?

Wiek mam, wykształcenie też, nie do końca tylko łapie kilka rzeczy. Na krusie jestem od września 2016, gospodarstwo przepisane w maju 2016. Czy oby nie mam za mało składek krusu żeby się starać o rolnika?

Druga sprawa to jak się liczy tą wielkość ekonomiczną gospodarstwa. Nie chodzi mi o samą wartość tylko to czy to może jest z roku poprzedniego czy średnia z iluś tam lat. Tego nie wiem i mnie to gryzie ;( Boję się że będzie za mało

Pomoże ktoś ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v