Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w żniwa wywiozłem swoją pszenice prosto z pola na młyn ponieważ nie miałem gdzie magazynować, bardzo nad tym ubolewałem mysląc że na jesieni będa podwyżki. Teraz patrząc z perspektywy czasu widzę, że od kąd w sierpniu sprzedawałem po 930zł brutto, to do tej pory nie wróciła taka cena. Teraz nie żałuję,,,, ale niestety nie dało się tego przewidzieć. Kukurydzę obecnie płacą u mnie po 600 + vat a za mokrą ale nie bardziej niż 30% 500 + vat.

Opublikowano (edytowane)

kukurydzy nie chca kupowac ani odbierac z pola... wpaduje do kraju z ukrainy ponizej 700 netto z transportem...ale cyrk nie potrzebnie swoja suszylem trzeba bylo sprzedac i nie robic sobie kosztow z gazem

Edytowane przez ksiaze
Opublikowano

Dużo ci płacą za robienie z siebie błazna?

Twój stan psychiczny pozwala ci zauważyć jaki mamy miesiąc?

Do następnych żniw jest jeszcze tyle czasu, że naprawdę bardzo różne scenariusze są możliwe.

Opublikowano

ksiaze, w 100 % nic nie idzie przewidziec. ale zbyt duze braki sa w zbozu z ubiegłego roku i w obecnym roku tez urodzaju nie było. trzeba patrzec globalnie a nie tylko co sie dzieje na naszym kontynencie ze rosja i ukraina miały roku urodzajny to nie wszystko. wez pod uwage Zachód Europy i sprawa ma sie inaczej poniewaz tam zbiory były słabsze niz w tam tym roku. chiny wielka susza kilka miesiecy temu , w USA rowniez nie specjalne zbiory. i co teraz? wymienilem te kraje ktore znaczaco sie licza w produkcji pszenicy

Opublikowano

kukurydzy nie chca kupowac ani odbierac z pola... wpaduje do kraju z ukrainy ponizej 700 netto z transportem...ale cyrk nie potrzebnie swoja suszylem trzeba bylo sprzedac i nie robic sobie kosztow z gazem

Jak masz problemy ze sprzedażą kukurydzy to ja od ciebie ją kupie. Dowieź mi ją na podlasie a ja se poradze ze sprzedażą. :lol:

Opublikowano

Ukraina znosi cło na eksport kukurydzy i pszenicy

Ukraiński eksport zbóż może wynieść 23,4 mln ton w roku handlowym, rozpoczętym 1 lipca, w tym 11,1 mln ton pszenicy i 9,1 mln ton kukurydzy.

Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta Wiktora Janukowycza.

Cła eksportowe na zboża zostały wprowadzone na Ukrainie 1 lipca.

Ukraińskie ministerstwo rolnictwa oczekuje, że tegoroczne zbiory zbóż, dzięki sprzyjającej pogodzie, będą porównywalne do tych rekordowych z 2008 roku na poziomie 53 mln ton.

Do tego dolozyc jeszcze wegry ale bedzie jazda...

kolego widać że nie byłeś na węgrzech i nie wiesz co się tam dzieje/działo, mogę Cię troszke oświecić, rzepaki wymarzły, pszenice pozalewało po czym posiano QQ ale niestety w sierpniu miała wysokość ok 50-70cm, żniwa mokre niektóre zboża zbierane jeszcze później niż w PL, po zniwach sucho aż do ostatniego weekendu (rzepaki posiane ale cóż z tego jak wschody na poziomie 10-20% pow pol)

Opublikowano (edytowane)

Ukraina znosi cło na eksport kukurydzy i pszenicy

Ukraiński eksport zbóż może wynieść 23,4 mln ton w roku handlowym, rozpoczętym 1 lipca, w tym 11,1 mln ton pszenicy i 9,1 mln ton kukurydzy.

Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta Wiktora Janukowycza.

Cła eksportowe na zboża zostały wprowadzone na Ukrainie 1 lipca.

Ukraińskie ministerstwo rolnictwa oczekuje, że tegoroczne zbiory zbóż, dzięki sprzyjającej pogodzie, będą porównywalne do tych rekordowych z 2008 roku na poziomie 53 mln ton.

Do tego dolozyc jeszcze wegry ale bedzie jazda...

Dlaczego nie napisałeś, że utrzymała na jęczmień? Czy całe zboże z Ukrainy trafi tylko na nasz rynek, a jak odbudują zapasy kraje Starej Unii?

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano (edytowane)

No już nie twórzcie takiego armagedonu w Europie najlepiej to by było dla Was , gdyby wszędzie był nieurodzaj , a Polska "zieloną wyspą" :P. Tak jak w Polsce są regiony gdzie były gorsze zboiry, ale i takie gdzie zboże sypnęło bardzo dobrze. Moim zdnaiem paszówka może dostać w łeb, ale komsumpcja może utrzymac się na dobrym poziomie. Zresztą w końcu mamy globalny i wolny rynek , także nic nie wskuracie , gdyby cena spadła..

Aaa @ksiaze "kończ waść, wstydu oszczędz"...

Edytowane przez martini89
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj wypisywałem faktury na pszenicę, cena ok. 713 PLN.

Jak inni mają, bo widzę, że rozmowa zeszła na inny temat.

Netto oczywiście.

Edytowane przez bamse
Opublikowano

Ruscy zastanawiają się nad wprowadzeniem ceł wywozowych na zboża bo od żniw wywieźli 10mln ton i się boją by głód ich nie zaskoczył, reakcja giełdy była natychmiastowa, czyli do góry. :D

@książe, pozostają ci juz tylko argumenty węgierskich dostaw, choć we Słowacji jest teraz sporo drożej jak u nas także lepiej jest tam pszenice opylić niż bić kilometry do Polski. Morał taki że konsumpcja musi być droższa i na wiosnę jedynka z przodu. :D W takim układzie i hodowca zarobi bo paszowe trochę tańsze i reszta też wyjdzie na swoje.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@ksiaze dawaj do mnie qq.. 500zł za 30% i jakies 700zł za suchą Ci zapłacę....płatne gotówką na miejscu PODLASIE

Opublikowano
Wy się nabijacie z @ksiąze a ja go rozumiem :D Nie od dziś wiadomo że af czytają nie tylko użytkownicy naszego forum. Zaniża wartość aby ludzie sprzedali a potem on sprzedał jak będzie drogie :D

A mi się wydaję, iż ten cały księciunio to handlarz... ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v