Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój sąsiad kilka dni temu sprzedawał pszenice do kurników za 830 zł netto. Tyle mu oferowali w skupie po sprawdzeniu parametrów ale wstąpił do pobliskiego kurnikarza i dawali mu 810 zł ale potargował się i dali mu tyle co w skupie czyli 830zł w dodatku było dużo bliżej. Ilość ziarna jaką odstawiał wynosiła ok. 6 t więc nie aż tak dużo.

Opublikowano

Sąsiad oprócz tego, że ma gospodare już od paru lat handluje sobie cielakami więc ma dobre gadane wiem bo dobrze z nim żyje i sam nie raz widziałem, że ma ręke do handlu. Ten kurnikarz troche się krzywił ale jednak zgodził sie na tą cene.

Opublikowano

Zajmują sie produkcją brojlerów na ubój, znajduje się w województwie kuj-pom, w jednej wsi jest chyba trzech bądż czterech gospodarzy specjalizujących się właśnie w tej produkcji, nie jest to jakieś zagłębie drobiarstwa. Dodam że w tamtym roku do tego samego człowieka w podobnym okresie odstawiłem ok. 20 ton paszówki w cenie 900 zł/t, a pare tygodni później cena poskoczyła jak się nie myle do 950 zł.

Opublikowano

Rozmawiałem ostatnio z handlarzem i powiedział mi że jego koledzy co skupują pszenicę już chodzą po domach i pytają czy nie mają do sprzedania. Płacą za jaką by nie była po 800 zł.

Opublikowano

Rozmawiałem ostatnio z handlarzem i powiedział mi że jego koledzy co skupują pszenicę już chodzą po domach i pytają czy nie mają do sprzedania. Płacą za jaką by nie była po 800 zł.

Ale żyta to chyba u was nie brakuje . na piaskach trudno o pszenicę .
Opublikowano

U mnie jutro ma pójść 5 ton pszenżyta za 710 zł. Dają więcej ale to idzie do znajomego, który "podrzuca mi" klientów. A w piątek ostatnie 3 tony żyta paszowego po 770 i będę miał ten ryż z głowy. Zostanie mi tylko 3 tony jęczmienia i 3 tony owsa. Reszta dla bydlaków. Pozdrawiam i życzę wysokich cen :D

Opublikowano

Ale żyta to chyba u was nie brakuje . na piaskach trudno o pszenicę .

U mnie w okolicy żyta nie widziałem już bardzo długo. Nie ma gdzie go sprzedać. A, ziemia nie jest taka zła. W moim gosp. większość to klasa 3a i 3 b a tylko jakieś 8% to 4 więc nie jest źle. Co prawda to nie jest to klasa 1 czy 2 ale 4-5 ton pszenicy idzie zebrać w dobrym roku. :rolleyes:

Opublikowano

wywiozłem pierwszą partię pszenicy konsumpcyjnej wilgotność 12,5, gluten 29, białko 14, gęstość 77, opadanie 310 - 860zł netto, chyba jeszcze nigdy wcześniej nie robiłem transakcji po cenie najbliższego kontraktu na matif ale to raczej przejściowa sytuacja, magazyny są pełne tylko u podmiotów, które prowadziły pełną parą skup w żniwa i oferowały godziwą stawkę, a takich jest tylko niewielki odsetek

Opublikowano (edytowane)

jestem na etapie szukania kupców na zboże i jak widze w innych rejonach jest lepiej :( najlepsza oferta to za pszenice paszowa 750 netto mam jakies 40t, zyto paszowe 650netto mam 35t i tu powinno byc wiecej według srednich cen, przenzyto 720 netto jakies 15t, owies 550netto około 20t tu tez powinno byc troszke ponad 600 według sredniej :(

obdzwoniłęm wszytko co sie dało i drozej nikt nie chce dac. Po mieszalniach pasz jeszcze taniej. Głownei boli to zyto i owies bo jedna duzo taniej daja niz jest rynkowa na giełdach. Pszenica i pszenzyto to tak w miare do przyjecia.

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano (edytowane)

Nie mówie ze złe ale jak sie widzi srednie z giełdy koło 100zł wiecej to cos nie tak. W sumie mam klinta na zyto co da 710 netto ale tylko patelnia i umowa ze jak porostu ponad 5% to obcinaja 30-50zł a u mie tam gdzie trzymam zyto tylko solówka i przyczepa wjedzie :(

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

To tanio te żyto się ceni. U mnie jest droższe. W ogóle jak patrze na te ceny to nie chce mi się do żadnych firm sprzedawać. Prywatnie dają u mnie więcej. Dużo żyta sieje się u mnie ale nikt nie sprzedaje. Jak tak dalej pójdzie to zlikwiduje bydło i będę zboże produkował. Narazie nie narzekam jest dobrze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v