Skocz do zawartości

owoce na wino


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli chcesz słodkawe to zrób z winogron tylko musisz jeszcze odpowiednią ilość cukru dać.

wino można ze wszystkiego zrobić, ale niektórych nie da sie pić, labo nie ma sensu. Po co robić np. wino z buraków cukrowych jak to jest woda i cukier. A co do wina z bananów ostrzegam ze będzie ci się ciężko klarować.

Opublikowano

he a ja latem zrobiłem z dżemów :o to co stało po kilka lat w piwnicy mama zrobiłą porządki i stare konfitury dzemy itp do bańki i się zrobiło wieloowocowe :)

 

ps. w czym robicie wino, bo ja zanim odcedze trzymam w bańkach do dojenia :o

Opublikowano

kiedyś czytałem taką książkę o domowej produkcji win, nalewek i likierów, to tego co pamiętam to wino można zrobić jeszcze z agrestu, dzikiej róży(bardo dobre podobno), wiśni, ryżu, a kiedyś piłem bardo dobry samogon z kawą

Opublikowano
a zwłaszcza jak owoce z pestkami wrzucasz nie tylko śliwki ale czereśnie też

 

Podobno z pestkami nie można wrzucać bo zawierają jakieś szkodliwe substancje.

 

Ja robię wino z rodzynek, smakuje jak z winogron, lepiej się klaruje i roboty mniej

 

2,5kg rodzynek

1,6kg cukru

9,5l wody

drożdże winne

 

to wszystko w gąsior i po 3 tyg. winko gotowe.

Opublikowano

Wino z dzikiej róży

Przemarznięte owoce (3,5 kg) opłukać, rozgnieść na miazgę. Zalać 2 1itrami wrzącej wody, zamieszane pogotować, schłodzić, dodać matkę drożdżową. Po 2 dniach odcisnąć moszcz, zlać przez gazę do butli z rurką fermentacyjną. Kiedy fermentacja osłabnie dodać syrop z 0,5 kg cukru i 0,25 l wody. Po kilku dniach operację z syropem powtórzyć. Młode wino zlać, ewentualnie doprawić i pozostawić aż dojrzeje

Wino z głogu - dzikiej róży

5 kg wymytych i osuszonych owoców rozgniatamy na miazgę, zalewamy 10 litrami wody, dodajemy cukier (1 kg), pożywkę i matkę drożdżową, zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3-4 dniach dodajemy 2 kg cukru. Po ustaniu fermentacji moszcz przecedzamy. Można dodać jeszcze 1 kg cukru aby podnieść moc wina. Po miesiącu moszcz ściągamy znad osadu.

Wino ze śliwy tarniny

Przemarznięte owoce (3,5 kg) przebrać, zalać w 4 l wrzącej wody, przegotować. Po schłodzeniu dodać matkę drożdżową, pozostawić na 2 dni. Moszcz odcisnąć, dodać 0,5 kg cukru, zlać do balonu z rurką fermentacyjną.Kiedy fermentacja osłabnie dodać 0,5 kg cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody. Po 3-4 dniach dodać 0,5 kg cukru rozpuszczonego w 1,5 l wody. Całkiem dobre miałem w tamty roku e tym roku też planuje je zrobić

Opublikowano
Podobno z pestkami nie można wrzucać bo zawierają jakieś szkodliwe substancje.

 

Ja robię wino z rodzynek, smakuje jak z winogron, lepiej się klaruje i roboty mniej

 

2,5kg rodzynek

1,6kg cukru

9,5l wody

drożdże winne

 

to wszystko w gąsior i po 3 tyg. winko gotowe.

 

 

Jak przygotowujesz te rodzynki, czy je siekasz miksujesz. Jakie drożdże dajesz. I czy mierzyłeś ile ma to winko %. Ja osobiście zrobiłem dwa gąsiorki z winogron, i jeszcze dwa mam puste(chyba zrobię z nich rodzynkowe i jabłkowe) No i robię nalewkę ze śliwek, a pigwy już dojrzewają czyli w tym tygodniu zrobię pigwówkę.

Opublikowano

Rodzynki wrzucam w całości do gąsiora, jeżeli chodzi o drożdże to ostatnio stosowałem takie płynne kupione w Tesco, a przedtem używałem drożdży z suszu owocowego, a czasami jak nie mogłem nic znaleźć to robiłem matkę drożdżową. Raz mierzyłem %, to mi wyszło 18%, ale dodałem wtedy po kieliszku bimbru na butelkę bo wyszło za słodkie, pożniej nie mierzyłem bo alkometr był pożyczony.

 

Ps. do pomiaru % w winie urzywa się innego alkometru niż do wódki.

Opublikowano

drożdże to zazwyczaj Tokaj, do butelek zlewam po 3 tygodniach i później jeszcze ze dwa razy zlewam, ale szklaneczkę to jak zlewam to zawsze trzasne żeby sprawdzić czy nie kwaśne. Nie polecam picia większych ilości nie sklarowanego wina bo kac po tym niesamowity.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez zorak
      Po założeniu plantacji truskawki przyszedł czas na plantacje mialiny. W tym roku 1800 sztuk sadzonek odmiany POLANA. Dlaczego ta odmiana ?? Jest to malina bardzo plenna, owocująca na pędach jednorocznych które nie potrzebują podpórek. Po zbiorze wystarczy skosić pędy. Przedplonem był jęczmień. Pole na zime zaorane a wiosną zrobiona uprawka i własnie jestem na etapie sadzenia. Rozstawa w rzędzie 0,5m a między rzedami 3m.
      Pierwsze pytanie - czy po posadzeniu obcinać pozostałość zeszłorocznego pędu na równo z ziemią ?? czy pozostawić ??
      Jeśli ktoś zajmuje się profesjonalnie tą rośliną to prosze o kilka wskazuówek odnośnie nawozów i oprysków - zwłaszcza oprysków. Jakie oprysk, kiedy i na co.
      pozdrawiam i czekam na jakies wieści
    • Przez adasiorek
      powiedzciemi jakie teraz najlepeij sadzi odmiany
      czy sie oplaca nakrywac
      ja posaidam hanoy i elkant i dukat na przemysl
      mozecie ejszcze cos powiedziec o naworzeniu
      i zasadzie saszienie jaki rozstaw
    • Przez Jasio88
      Chodzi mi po głowie uprawa porzeczki 0,8ha tylko jak to jest z jej opłacalnością, Niektórzy powiększają plantacje inni rezygnują. Mam niedaleko siebie zrzeszenie producentów owoców i skup, jedni chwalą porzeczki inny lamentują ale to w każdej uprawie tak jest. Chciałbym żeby ktoś mi podał przybliżone koszty związane z uprawą kiedy zaczyna się zwracać dana uprawa wiem że bywa różnie z cena od 30gr do 4zl będę wdzięczny za wszystkie uwagi.
    • Przez frydek31
      witam.szukałem informacji na temat zakładania plantacji agrestu ale chciałbym zasięnąć porady doświadczonych ludzi ,którzy uprawiają tą rośline.
      Otóż chciałem założyć plantację (na początku ok 1ha lub 2ha) agrestu i w związku  z tym mam kilka pytań:
      1. ile sadzonek potrzeba na 1ha pod zbiór mechaniczny ?
      2. ile kosztuje Srednio 1 sadzonka?
      3. po jakim czasie( ilu latach) owocuje?
      4. czy jest jakiś problem ze sprzedażą owoców agrestu?
       
      do tej pory uprawiałem zboża ale powoli chcę przekwalifikować się na aronię i agrest.nie mam w tytm temacie doświadczenia więc każda porada będzie cenna i za każdą z góry dziękuję.
    • Przez lernik
      jak u Was z drzewkami, ilie % wymarzło? u mnie poszlo sie rypać ok 30% :angry: ale wniosek złożyłem może pare groszy wpadnie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v