Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,jak w temacie przyszedł mi do głowy pomysł, żeby zrobić na własne potrzeby, podwozie do wymiennej zabudowy. Posiada ktoś takowy sprzęt, bo mam potrzebę rozwiązać problem nr jeden, a mianowicie jak najprościej zrobić patent na samą wymiane, czy coś w rodzaju siłowników unoszących zabudowę, czy zawieszenie osi hydrauliczne,a może podpory. Jakieś pomysły, to proszę pisać może stworzymy coś fajnego.

Opublikowano

Może teraz nie zaszaleje, podwozie ma mieć ładowność ok 5ton na jednej ośce, zabudowa to skrzynia-wywrotka i rozrzutnik, w przyszłości beczka. BDF są na poduszkach, także nie ma problemu z przekladką, u mnie pojawia się problem.

Opublikowano

Nie wiem czy to praktyczne, ale może na coś Cię naprowadzi. 

Proponuję regulowany hydraulicznie dyszel jak w przyczepach samozbierających + z tyłu na jednym siłowniku opuszczana podpora w kształcie odwróconej litery T. Widzę to tak: podnosisz całość na tym układzie, wstawiasz podpory, opuszczasz i wyjazd? 

Opublikowano

Najprościej było by zrobić mocowanie na jakiś sworzniach lub hakach (mam na myśli że sworzeń wchodzi w otwór) a stopy podporowe danego nadwozia miały by regulowaną długość poprzez korbę, najmniej kombinacji

Opublikowano

Jeśli chcesz najtańsze rozwiązanie i od razu działającą skrzynię - wywrotkę:

Mocowanie na kulach do wywrotek - najtańszy zestaw do 4 ton znajdziesz spokojnie za 300 pln albo 8 ton za 500.

Do podnoszenia nadwozia podnośnik hi-lift 150 cm + jakieś stopy z profii.

Hakowce albo BDF są na pewno wygodniejsze do przekładania nadwozia, ale to trochę inna kategoria cenowa