Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak przeliczyć dawke nawożenia azotowego z 1,49 g N*kg-1. Chodzi mi o to żeby dowiedziec się ile trzeba wysiać nawozu azotowego uwzględniając ten współczynnik zawartości azotu w glebie

Opublikowano (edytowane)

Wiecie moze cos o nawozie rosahumus czy jakos tak? Stosowal go ktos z was? Bylbym wdzieczny za jakies info czy i jak to dziala

Edytowane przez vbox33
Opublikowano (edytowane)

Niby 1kg ma tyle samo kwasów humusowych co 30t obornika, ale ja bym tego nawet na 30kg nie zamienił. Daje mało zauważalne efekty jak delikatnie lepsze przyswajanie azotu. Chyba. To że zmienia kolor ziemi, to bajka. Trzeba by 1kg, na 5kg ziemi zmieszać, to wtedy, może :)

Mam pytanie. Potrzebowałem na ogród wapna i dałem się nabrać na parę worków tego nawozu, ale nie wiedziałem że on zawiera siarczan magnezu i siarczan wapnia. Nie wiedziałem że nie odkwasza, bo na nawozie nie było pełnego składu! Myślałem że to dolomit + mikro. Stosunek 2:1 - Ca:Mg jest nic dolomitowy. Nic o siarczanach i siarce. Czuję się oszukany. Myślicie że mam prawo reklamować to u sprzedawcy? A, może reklamować to u producenta?

Edytowane przez Bezczelny
Opublikowano

Hej

Mam pytanie odnośnie saletry magnezowej. Chce ją zastosować w ogródku przydomowym, tylko że w instrukcji jest napisane jedynie o fertygacji i dokarmianiu dolistnym, a ja bym chciał zastosować doglebowo - czy można? W przeliczeniu na hektar to by wyszło jakieś 500 kg - nie za dużo?

Opublikowano

W takiej ilości jak na jeden zabieg to stanowczo za dużo, rośliny nie będą w stanie takiej dawki przyswoić dla siebie. Lepiej podziel to na 2 porcje wtedy będziesz miał lepszy efekt

Opublikowano (edytowane)

Mam możliwość zamówienia taniej kredy paszowej, ale grubej P i chcę to sypać na glebę. Moje pytanie jest takie: jak ta kreda rozpuszcza się w glebie w porównaniu do zmielonej? Jaką strukturę ma kreda? Czy wystarczy dodać wody i ona się już rozpuszcza i rozmięka?

Edytowane przez Bezczelny
Opublikowano (edytowane)

Ile moge dać maksymalnie mocznika na ha na jare przed siewem jęczmienia i owsa?? myśle 150 kg czy nie będzie za dłużo?? ziemie IV, V, VI czy nie wypali na piasku ?? czy może lepiej to rozłożyć na 2 dawki??

Edytowane przez tommot003
Opublikowano

Dokładnie tyle posiałem [150 kg. mocznika pod owies na 5-6 kl. ] dodatkowo dużo obornika poszło i część jeszcze po seraderze na poplon - i napewno nie za dużo - tylko deszczu w maju trza.... ;)

Opublikowano

Dokładnie tyle posiałem [150 kg. mocznika pod owies na 5-6 kl. ] dodatkowo dużo obornika poszło i część jeszcze po seraderze na poplon - i napewno nie za dużo - tylko deszczu w maju trza.... ;)

dawałeś jakiś antywylegacz??

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie siania nawozów na "mokre" rośliny. Często wiosną bywa, że na roślinach jest rosa zwłaszcza wieczorem, czasem nawet i cały dzień. Co zrobić w takich sytuacjach, czy można wtedy siać nawozy? Ogólnie krąży opinia, żeby nie siać na mokro saletry, ale nie chodzi mi o siew w czasie deszczu czy po, tylko właśnie w trakcie rosy. Przeważnie chodzi mi o pszenicę i rzepak-jak one mogą zareagować na rozsiew saletry, saletrosanu czy mocznika w trakcie rosy.

Opublikowano (edytowane)

CZy stosował ktoś taki nawóz jak siarczan wapnia?? nadaje sie to pod łubin na glebe lekką 4-6 klasa o ph 4.3-5.0?? :huh:  A jesli nie to jaki byście polecali nawóz pod łubin za rozsadna cene?

Przedplon kuku na ziarno. I czy warto wogóle sypnąc teraz wapno  weglanowe z morawicy pod łubin na to pole co podałem wyżej??  ;) Ilość jedna łódka na 10 ha :)

Dodam że jestem początkujący w rolnictwie :) .Aha i  jeszcze jedno... Co najpierw sypnąc w tym roku  na rzepak saletrosan czy saletre?? I jeśli można to dlaczego?? :)

Edytowane przez morganix
Opublikowano

Na rzepak w pierwszej dawce raczej Saletrosan, ponieważ ma w swoim składzie siarke. Jest to roślina, która wymaga tego składnika w nawożeniu a jeśli bedzie nim dobrze odżywiony to rzepak będzie mniej podatny na choroby.

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie, czy zastosowany jesienią nawóz NPK pod rzepak został w pełni wykorzystany czy raczej nie. Gdyż muszę zlikwidować jedną działkę z rzepakiem i przesiać zbożem jarym i nie wiem czy stosować pełną dawkę NPK czy zmniejszyć bo jednak coś zostało z jesiennych zasiewów??

Opublikowano

CZy stosował ktoś taki nawóz jak siarczan wapnia?? nadaje sie to pod łubin na glebe lekką 4-6 klasa o ph 4.3-5.0?? :huh:  A jesli nie to jaki byście polecali nawóz pod łubin za rozsadna cene?

Przedplon kuku na ziarno. I czy warto wogóle sypnąc teraz wapno  weglanowe z morawicy pod łubin na to pole co podałem wyżej??  ;) Ilość jedna łódka na 10 ha :)

Dodam że jestem początkujący w rolnictwie :) .Aha i  jeszcze jedno... Co najpierw sypnąc w tym roku  na rzepak saletrosan czy saletre?? I jeśli można to dlaczego?? :)

Siarczan wapnia czyli "gips" lub "anhydryt" sprawdź rozpuszczalność w wodzie. Nawóz  ten na pewno bardzo dobrze podnosi grunt i jeśli działa to latami. Ma także spory wpływ na podwyższenie zasolenia...

Zostaje kwestia nazwnictwa ponieważ siarczan wapnia ma siarkę w formie siarczanowej a ta jest dobrze kojarzona.

Pomyślcie skąd w nawozach NPK jest siarka - a w większości jest (choć na worku nie wyczytacie) i jaki ma to wpływ na efektywność działania nawozu skoro CaSO4 wpływa na pogorszenie rozpuszczalności granuli NPK.

W Polsce chyba tylko jedna firma oferuje NPKi z siarką bez wapnia (np. 7-12-25, 7-20-28 i niektóre nitrofoski)