Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@badyl u Ojca (warzywka) dajemy EM doglebowo na resztki w ilości 8 l/ha, po kapuście 10 l/ha

większa dawka to tylko strata kasy bo trzeba mieć glebę naprawdę zdegradowaną aby dawać więcej.

Ooo dzięki chociaż czegoś się dowiedziałem a co myślisz o stosowaniu dolistynym wychodzi troche taniej teraz już pod pług nie dam a na wiosne można by coś psiknąć.?

Opublikowano (edytowane)

Witam nie chce zakładać nowego tematu wienc tak

Tak czytam wasze posty chciałbym wypróbować jakaś odżywkę pod zboża zimowe typu żytko a jare to jęczmień i jaką mam kupić odżywkę i ile litrów na hektar lać odżywki?? a i widać coś po plonie że więcej ziarna jest ??? czy nie??

Edytowane przez milanreal1
orty
Opublikowano

z fosforowo potasowych polifoska lub sół porasowa + fosforan amonu a z azotowych saletra amonowa, dawkowanie zależne od zasobności gleb w przyswajalne składniki, ja daje 200 kg polifoski 6 do tego saletra w zależności od ilości pokosów zaczynam od 200kg na ha na pierwszy pokos, na kolejne 100-150kg w październiku/grudniu daje 8-15 m3 gnojówki w zależności ile mam

Opublikowano

Panowie a kiedy najlepiej na wiosenne uprawy rozsiać sól potasową? Wiem że powinno się rozsiać jesienią ale sprawy finansowe nie pozwalały. Nie ma strat w potasie gdybym rozsiał teraz po polach?

Opublikowano

Witam szanownych kolegów. Mam pytanie i prośbę. Gleba II klasa. Areał 1 ha. Przedplon jęczmień (słaba wydajność). Zasiana pszenica ozima ,nazwy nie pamietam, zaprawiana Sarfunem. Pod korzeń dane 250kg Yara Mila 8-15-30. Mam 100 kg saletry kędzierzyńskiej (32%) co i kiedy oprócz tego muszę dać pod pszeniczkę. Obecnie śniegu brak. Chodzi mi o nawozy. Z góry dzięuję za odpowiedzi. Pozdrawiam (Sorki za wcześniejsze zamieszanie)

Opublikowano

@minreal zależy skąd też jest bo pewnie w kujawsko pomorskim to u Ws ruszyła wegetacja i zielono bo u nas mróz w nocy i jeszcze trzeba poczekać, przynajmniej na saletre.

Opublikowano

Może i za wczesnie ale wegetacja już powoli rusza a i jeszcze z piątku na sobotę był lekki przymrozek w nocy to można było wjechać. Wczoraj popadało, dzisiaj na plusie i cały tydzień też już ma być ciepło to jak wszystko puści i trochę popada to przez 2 tygodnie nie wjedzie w polę. Z tego co tu piszą to koledzy z zachodniej polski już dawno posiali i myślą o drugiej dawce. Pozatym to jak czytam wszystkie artykuły w prasie branżowej to tak zalecają i raczej byłem pierwszy w moich okolicach. A jak wyjdzie czas pokarze.

Opublikowano

@minreal zależy skąd też jest bo pewnie w kujawsko pomorskim to u Ws ruszyła wegetacja i zielono bo u nas mróz w nocy i jeszcze trzeba poczekać, przynajmniej na saletre.

Tak dokładnie, pisze o swoim regionie. Rok temu siałem 12 marca i byłem 1 w okolicy, w tym roku inni chcieli byc szybsi juz niektórzy ponad tyg temu posieli. Ja cześć posiałem wczoraj, niestety w niedziele ze wzgledu na warunki pogodowe. Ale ciągnik potrafil sie nawet na VI klasie zapadać. Dawka to 170-220kg/ha saletrzaku zależnie od stanu na polu.

Ale cud sie stał bo po miesiącu woda odmarzła w oborze :D

Opublikowano

Potrzebuję waszej pomocy, 2 m-c temu zmarł mój tato i zostawił gospodarstwo teraz ja z bratem się tym zajęliśmy. Przydało by się jakieś nawozy posiać tylko nie za bardzo wiem jakie bo zawsze to tato się tym zajmował, myślę że poradzicie mi coś:) Mam posiane pszenżyto ozime czy jak posieję na nie saletrę amonowa to będzie dobrze tak 150kg/ha? To wystarczy czy później coś jeszcze się sieje? Będę też siał owies jary czy na to też daje się jakiś nawóz, jeżeli tak to jaki, kiedy i w jakiej dawce? Na łąki to jaki nawóz wypadało by dać, kiedy i w jakiej dawce?

Może głupie pytania zadaję, ale wolę się poradzić licze na wyrozumiałość:)

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi:)

Opublikowano

Na pierwszą dawkę w pszenżycie starczy. Potem jeszcze raz tyle saletry. Pod owies ( przed siewem ) dasz 200kg polifoski np.6 lub 8 może być 5 zależnie od stanu portfela i ze 150 kg saletrzaku bądź mocznika na hektar i w fazie strzelania w źdźbło ze 100kg saletry i powinno być dobrze. Na łąki u mnie zawsze na początku kwietnia dawało się 250 kg saletry i 100kg soli potasowej. Chociaż ja zrezygnowałem z saletry na rzecz jesiennego nawożenia obornikiem i wiosną gnojówką i do tego właśnie sól potasowa. Wszystkie dawki na hektar.

Opublikowano (edytowane)

podsumowując jak zrobię takie nawożenie to będzie dobrze:

pszenżyto

1 dawka 150kg/ha saletry - teraz

2 dawka 150kg/ha saletry - kiedy dać drugą dawkę?

owies

200kg/ha polifoski 5 i 150kg/ha mocznika - przed siewem(można zasiać nawóz i odrazu siać owies czy trzeba ileś dni odczekać?)

100kg/ha saletry - w fazie strzelania w źdźbło

na łąki(ja u siebie nie daje ani obornika ani gnojówki na łąki)

200kg/ha saletry - na początku kwietnia

100kg/ha soli potasowej

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano

I do czego jeszcze sól? Obornik i gnojówka maja od groma potasu, mniej azotu. Wiec na Twoim miejscu prędzej bym dał saletry zamiast soli.

Nawet nie wiesz jak wtedy gna trawa. Gnoju i gnojówki mam coraz więcej więc wypiera się sól ale dawniej obornika starczało nam ledwie na połowe ornych na rok więc dużo się sypało. Teraz ograniczam. Dawniej dawałem 150 kg/ha i więcej.