Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Całkiem możliwe, agregat oczywiście podnosił ale leniwie. Teoretycznie MF i Ursus mają podobny udźwig na TUZ ale w cięższym sprzecie jest widoczna różnica, pewnie pompa jest już podeksploatowana, choć tura i przyczepy podnosi dobrze ;)

Jutro agregat ma pożyczyć mój sąsiad, też U912... Ciekaw jestem jak poradzi sie jego ciągnik, jak sobie popracuje to zdam relacje.

Opublikowano

912 i 3m??? moze i pociagnie ale plytko i wolno. na 80km to 2,1-2,2 optymalna szerokosc. w kazdych warunkach da rade robic a 3m to nieporozumienie jak dla mnie:

-agregat drozszy

-mniejsza predkosc czyli gorzsze mieszanie

-plytsza uprawa

-meczenie ciagnika

lepiej trzymac sie zalecen jakie podaje producent

Opublikowano

temat w sam raz dla mnie :)

C385 w tym roku przeleciał 20ha talerzówką po rzepaku resztę zrobiłem gruberem i wiecie co?...mam gdzieś talerzówkę, rzepak koszony był wysoko i maksymalnie rozkręcona talerzówka nie mogła go przykryć a gruber ustawiłem na 5cm (maksymalnie rozkręcona talerzówka szła na 10cm-15cm zależy od ziemi zaznaczam że zależało mi aby przykryć ścierń) idealnie zrównał pole mam gruber 2,1m i osiemdziesiątka świetnie radziła sobie na 2 biegu trzeci jedynie z doskoku na słabszych odcinka trzeba jednak szybko jechać. generalnie talerzówka jest daleko daleko w tyle za gruberem a jak szybko robota ucieka:D nie wiem tylko jak poradzi sobie gruber z obornikiem...ale jestem optymistą zawsze można głębiej opuścić talerze ;) może osiemdziesiątka z przodkiem miałaby szansę na sensowną prace ale pewnie na 2 biegu miałaby szalenie ciężko hej a może to 1014 lub 1012 a nie osiemdziesiątka? aha widać różnicę w spalaniu gruber jest bardziej paliwożerny ale nie bawiłem sie aby to sprawdzić dokładnie

Opublikowano

gruber to mandam jest nowy śmiga pięknie talerzówka to produkt z Grudziądza jest szersza niż gruber myślę że 2,3-2,5 ale nie potrafię tego określić jest to talerzówka w układzie x, ciągana, zaczepia się ją do belki na cięgła talerzówka nie jest tak solidna jak gruber i z pewnością waży mniej ....czyżbym odczuł nutkę retoryki w Twoim zapytaniu? nie musisz mi wierzyć że uprawiam na 5 cm- to tylko słowa

Opublikowano

Na 5 cm gruberem to troszke płytko chyba???

Ja i tak wolę talerzowke bo gruberem nie zrobi wszystkiego wjedz w dużą słome to sobaczymy jak pomiesza gruber a jak talerzówka(dobra talerzówka) w poplonach gruber też nie ma szans.

Jak ktoś chce robić U-912 z gruberem 3m to nikt mu nie broni ale efekt pracy ma napewno groszy niz 2,1m a wydajnośc niewiele większą.

Opublikowano

Moja gruberowa eksperiencaja oparta jest na doświadczeniach głównie w rzepaku i tam było super 5cm szybkie nawroty bo zawracam hamulcami wjazd w sąsiedni pas opok uprawionego talerzówka nie ma skoku i ta głębokość. ale masz racje nie bawiłem sie jeszcze w tym i w tym,- w poplonach tam może być zupełnie inaczej zwłaszcza że jest dużo masy...

Opublikowano

Pewnie skrabie ledwie ziemie

Mam ug cul l 2,8m i pierwsze wrażenia troche mieszane, e miesza bardzodobrze ziemia ze słomą (po sieczkarni) i sciernią wymieszana dobrze, ale teraz chyba wolał bym scierniskowy, bo ziemia jest ze słomą i ściernią jak ubita piana na lekkich ziemiach ( max kont ataku i około 11km/ha) niestety troche rowy zostawia ale tylko wtedy gdy się jedzie jeszcze raz po talerzowanym trzeba się pilnowac i dokładnie ra przy razu śmigac

ps. jak to jest tak podcięte i ubite jak piana to czy to zrobi więcej złego czy dobrego na zaperzonych polach?

Opublikowano
Jutro agregat ma pożyczyć mój sąsiad, też U912... Ciekaw jestem jak poradzi sie jego ciągnik, jak sobie popracuje to zdam relacje.

Sąsiad jeździł na 1-II czyli raczej 7km/h nie przekroczył, na dwójce miał za ciężko pomimo spłycenia względem mojej uprawy. Ściernisko było mocno porośnięte (gosp. ekologiczne), jednak gruber zrobił swoją robote z tym że sąsiad narzekał coś na talerze że nie dorzucają ale o czym tu mówić jak sie jedzie taką prędkością. Przód ciągnika okazał sie zbyt lekki aby nawracać stabilnie mimo obciążników. Poza tym był bardzo zadowolony i zastanawia sie nad agregatem 2,1-2,2 m.

Nie spodziewałem sie że te teoretyczne 15KM różnicy to taka przepaść - ja zwykle jeżdże na przełożeniu odpowiadającym 3-II na wzmacniaczu w Ursusie, w dodatku nieco głębiej ;)

Opublikowano

uważam że do obróbki ścierniska lepszy jest agregat talerzowy niż gruber 2belkowy jak gruber to 3 lub 4 belkowy 2belkowy to nic innego jak pług podorywkowy tylko inaczej sonstrułowany agregatu talerzowego nie mylić z talerzówką v lub x bo to dwa różne światy