Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

tyle zdań, tyle rozbieżności, a każdy wie najlepiej...

skoro orzą od 30 lat i nadal są rozbieżności to co bedzie z bezorką?

Jestytanie, czy lepszy jest strip till czy notill i do czego ?

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

W ubiegłym roku część pola pod qq zrobiona na jesień tylko głęboszem ( po qq), część gruberem (posiany poplon). Wiosna: potas-płytko talerzówka- mocznik-talerzówka-siew z fosforem w podsiewacz. W tym sezonie wszystko zrobione trzybelkowcem, na części rośnie poplon. Plan na wiosnę bez zmian, na części spróbuję tylko jeden wjazd talerzówką.

Opublikowano
35 minut temu, GABBER85 napisał(a):

tyle zdań, tyle rozbieżności, a każdy wie najlepiej...

Jeden mieszka na południu i ma gliny, drugi na północy i same piachy, a dyskutują jaki system i terminy uprawy lepsze ;) 

Opublikowano
9 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Plan na wiosnę bez zmian, na części spróbuję tylko jeden wjazd talerzówką.

Myślę że po qq która ma korzenie głebokie i  zostawiają kanały w glebie , jest zbedne głeboszowanie i wogóle rycie głebokie... tylko płytka uprawka. najlepiej zrobić kawałek i sie przekonać

Opublikowano (edytowane)

PRZECIEŻ na glebach ciężkich- tak tych zajeżdzonych ciężkim sprzętem gdzie twardo, to przez mróz podnoszą się w grubości takiej na jaka przemarzną, gliny iły to grunty wysadzinowe (piaski nawodnione z podłożem spoistym uznaję że też mogą przemarznąć  i podnieść się), wiadomo że na ogół nie przemarznie pełne 1,1m, kto kopał w lutym to  wie na ile orientacyjnie może przemarznąć i jak szybko zamarza wykopana glina na mrozie

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
2 godziny temu, mirekcich napisał(a):

A masz to potwierdzone czy powtarzasz głupoty i robisz za trola  ? Skoro w nie ruszonym jest wilgoć to czemu nie siejesz bezpośrednio? Naucz się czym jest kapilarność i co sie robi  żeby poprawic kapilarność 🤷 chyba ze masz 10% próchnicy w glebie?w przeciwnym razie edukacje zacznij od siebie ...

Mam to potwierdzone , 15 lat stosuję siew w technologii strip till na setkach hektarów, mam też dokładne dane jak lawinowo w Polsce ta technologia się rozwija

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Wicherek napisał(a):

Mam to potwierdzone , 15 lat stosuję siew w technologii strip till na setkach hektarów, mam też dokładne dane jak lawinowo w Polsce ta technologia się rozwija

Chłopie zacznij siać no till,po co sie mordujesz tym radełkiem 🙆 ,zaraz mi do piszesz ,ze po pługu ten strip till robisz 🤦🏻 ,agronomi się trochę naucz ,to zrozumiesz co się robi i po co,bo mi farmazony sadzisz ,jak bys panele fotowoltaiczne sprzedawał  trolu 😂

Edytowane przez mirekcich
  • Haha 1
Opublikowano

strip till u mnie sieje rzepak co 45 cm. horsch ma 10 zebow, czyli rozstaw zebow co 33 cm. czy takie zageszczenie zebow nie wzruszy gleby na calosci, jak w trzybelkowcu? nie dtac mnie na strip tilla, ale. jesli kupilbym trzybelkowca i zawiesił siewnik, moglbym nawet dorobić zbiornik do podsiewacza. czy można byloby tak siac?

Opublikowano
4 godziny temu, mirekcich napisał(a):

A masz to potwierdzone czy powtarzasz głupoty i robisz za trola  ? Skoro w nie ruszonym jest wilgoć to czemu nie siejesz bezpośrednio? Naucz się czym jest kapilarność i co sie robi  żeby poprawic kapilarność 🤷 chyba ze masz 10% próchnicy w glebie?w przeciwnym razie edukacje zacznij od siebie ...

Widzisz kolego większość rezygnuje z orki dla śmiesznej dopłaty ja zrezygnowałem dla zabezpieczenia przed suszą już długo przed dopłatami -jedynym sensem rezygnacji z orki jest pozostawienie słomy na wierzchu bo ta kołderka ogranicza parowanie .A kapilarność jest właśnie niszczona głęboką cało powierzchniową  uprawą -bo to są kanaliki sięgające głęboko w profil gleby (kapilarność to nie jest natarganie brył ) Kiedyś byłem przeciwnikiem wszelkich uproszczeń a opierałem sie na obserwacji innych a właściwie błędów innych .Uprawa bezorkowa to nie jest tylko rezygnacja z pługa ale to jest z góry zaplanowany cały ciąg tego co robimy na polu dostosowane do danej gleby bo nie wszędzie wszystko wychodzi np. orka jesienna pod jare  na lekkich to szkodliwa praktyka tak samo wiosenne doprowadzenie do rozpylenia z kolei wiosenna głęboka uprawa ciężkich gleb też nie sprzyja roślinom a już wschodom na pewno .Dodatkowo najistotniejsze obecnie moim zdaniem jest dopasowanie nawożenia do potrzeb a nie walenie nawozu na pałę ale to wiąże się albo z z kilkoma dodatkowymi przejazdami albo mieszaniem pod dane pola albo inwestycja w siewniki z kilkoma zbiornikami na nawóz 

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, v11 napisał(a):

Widzisz kolego większość rezygnuje z orki dla śmiesznej dopłaty ja zrezygnowałem dla zabezpieczenia przed suszą już długo przed dopłatami -jedynym sensem rezygnacji z orki jest pozostawienie słomy na wierzchu bo ta kołderka ogranicza parowanie .A kapilarność jest właśnie niszczona głęboką cało powierzchniową  uprawą -bo to są kanaliki sięgające głęboko w profil gleby (kapilarność to nie jest natarganie brył ) Kiedyś byłem przeciwnikiem wszelkich uproszczeń a opierałem sie na obserwacji innych a właściwie błędów innych .Uprawa bezorkowa to nie jest tylko rezygnacja z pługa ale to jest z góry zaplanowany cały ciąg tego co robimy na polu dostosowane do danej gleby bo nie wszędzie wszystko wychodzi np. orka jesienna pod jare  na lekkich to szkodliwa praktyka tak samo wiosenne doprowadzenie do rozpylenia z kolei wiosenna głęboka uprawa ciężkich gleb też nie sprzyja roślinom a już wschodom na pewno .Dodatkowo najistotniejsze obecnie moim zdaniem jest dopasowanie nawożenia do potrzeb a nie walenie nawozu na pałę ale to wiąże się albo z z kilkoma dodatkowymi przejazdami albo mieszaniem pod dane pola albo inwestycja w siewniki z kilkoma zbiornikami na nawóz 

Jedynie mogę powiedzieć że strip till jest dla"ekologi" gleby , żeby nie tworzyc warunków do szybkiego wypłukania  składników ,z korzuchem się zgodze,ale to mrożenie składników i problem siewu,wiec nie dla intensywnej uprawy gdzie liczy sie plon.Natarganie bryl i nie rozdrobnienie oraz dobre zageszczenie tego oczywiście przesuszy glebe , dlatego trzeba wiedzieć co maszyna ma zrobic z glebą i taka maszynę miec , niestety typowy bezorkowiec tego nie zrobi na ciezkiej glebie... 

• Root Admin
Opublikowano
50 minut temu, Andpol napisał(a):

U mnie po bez orce mnóstwo kretowisk pojawiło się na polach o myszach nie wspominając.

U mnie myszy nie mają nic wspólnego z orka czy bezorka, problem jest gdzie indziej 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, yacenty napisał(a):

U mnie myszy nie mają nic wspólnego z orka czy bezorka, problem jest gdzie indziej 

Byś teraz uprawiał to pewnie masę gniazd by wyszło na wierzch. 

P.S. ptaki coś pomogły czy tylko była ciekawostka ornitologiczna? 

Opublikowano (edytowane)

Ja bezorkowo od wielu lat i na polach nie mam problemu z myszami ale Miedze i drogi polne zryte, ze dziura na dziurze. Na polach niby nie ma ale metr od miedzy wpierdzielaja wszystko 🤷 wiec chyba jednak to nie przez bezorke

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

uprawiam bezorkowo na niektorych kawalkach od 2017 r, a na niektorych od 2020. mysz jakos nie widze, ale o e sie pojawiaja, nawet na oranym. cieple zimy, wydluzajacy sie okres rozmnazania, pod dostatkiem jedzenia. kiedys tak zboża nie siano, wszedzie krowy, pastwiska, jakas trawa nasienna. teraz jak nie spojrzysz to zborze, rzepak albo qq. dla gryzoni idealne warunki, wysokoenergetyczna karma, pozwala rozmnazac sie do listopada. z 1 myszy od wiosny do jesieni, jesli zadna by nie zginela jesienia bedzie ok. 5 tys. zawsze bylem przeciwnikiem lisow, bo niszcza ekosystem, ale koty robia to jeszcze intensywniej. jednak lis to super lowca , myszy sa jego przysmakiem. jesli dolozymy brak ptactwa, ktore stoja w lancuchu pokarmowym wyzej, mamy gotowy scenariusz : myszy chca zawladnac swiatem 😎

Edytowane przez Siedzacybyk