Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
22 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

uprawiam juz na niektorych kawalkach bezorkowo od 2016 roku. spadku plonu nie ma. wiekszy problem jest z wrazliwoscia rosliny nastepczej na herbicydy stosowane w roku poprzedzajacym. drugim problemem to mozliwosc zasiania po przedlplonie. musza byc dobre maszyny. chociazby siew rzepaku po pszenicy. trzeci problem, a raczej dylemat, to chec ograniczenia uprawek. odbija sie to potem czkawka.

Nie rozumiem jest wrażliwość na herbicydy i nie ma spadku plonu?

Opublikowano

A ja nie polecam. Jest dużo większy problem ze szkodnikami. Płytka uprawa talerzówką i dopiero paski. Dwa lata mamy w gołe ściernisko i jest problem ze ślimakami i norniczkami. Znajomi jak płytko uprawiali dużo lepiej.

W tym roku będę chciał po nocach na szybko talerzówką chociaż lekko pociąć 

Opublikowano

Ja nie widzę różnicy, 2 lata temu talerzowalem ścierniska niektóre 2 razy nawet bo wcześniej były żniwa skończone na niektórych polach a później ślimaków było pełno, zależy od roku uprawka nie ma nic do tego moim zdaniem

• Like 1
Opublikowano

Z rzepakiem nic nie mam ale ślimaki to wynik pozostawienia brył ziemi w których mogą się ukryć zwalczanie proste wapno palone lub sól potasowa ale pulista jedno i drugie okleja ślimaki i powoduje wysychanie i smierć 

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie, ziemia klasy 4 ale lekka posiadam talerzowke V i siewnik poznaniak na stopkach z takim mniej więcej agregatem jak na zdjęciu. Myślałem o zakupie grubera  coś takiego https://sprzedajemy.pl/sprzedam-gruber-agro-masz-2-2m-karskie-4-e30984-nr69122884. Ciągnik mały 75 koni 4x4 myślicie że uda się uprawa bezorkowa ? Monokultura aczkolwiek myślę że 1/3 bedzie Strąkowa. Co jakiś rok i tak bym orał 

Screenshot_2024-04-03-15-20-12-094_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

Sęk w tym że nie mam od kogo pożyczyć i przetestować. Akurat zamiast pszenicy jest pszenżyto więcej więcej słony czyli dałbym orkę bądź gruber X2 talerzowka i siew. Ale myślę że po jęczmieniu czy owsie nie wspominając o łubinie to może się udać ? 

Opublikowano
28 minut temu, Janeczko napisał:

Sęk w tym że nie mam od kogo pożyczyć i przetestować. Akurat zamiast pszenicy jest pszenżyto więcej więcej słony czyli dałbym orkę bądź gruber X2 talerzowka i siew. Ale myślę że po jęczmieniu czy owsie nie wspominając o łubinie to może się udać ? 

Choroby zjedzą zboże po zbożu. 

Opublikowano (edytowane)

Czyli w takim zestawie to tylko powiedzmy strąki wyjdą ? Owies też nie da rady ? Jeśli to da rady jako przygotowanie pod łubin czy soję to też mi pasuję 

Ps a zwiększenie ochrony grzybowej nie zaradzi?

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy się rozumiemy. Chodzi mi o to, ze po jakims zbozu masz duzo slomy. Wiec siew na jesieni w ta duza ilosc slomy tym zestawem bedzie trudny. Na wiosne ta sloma przez zime praktycznie znika wiec powinienes siac normalnie np soje po zbozu.

Po drugie zboze po zbozu w bezorce ci nie wyjdzie. Bedzie duzo samosiewow wczesniejszej uprawy. Przy bezorce musisz jednak miec ten plodozmian

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Czyli powiedzmy jęczmień "bezorka" łubin bezorka pszenżyto orka jęczmień.

Powiedzmy taki "płodozmian da radę ? 

A następne pytanie jeśli zbiore słomę to problem odpada ? Wiem zadaje dużo pytań ale nigdy tego nie praktykowałem 

Opublikowano
7 godzin temu, Janeczko napisał:

Panowie, ziemia klasy 4 ale lekka posiadam talerzowke V i siewnik poznaniak na stopkach z takim mniej więcej agregatem jak na zdjęciu. Myślałem o zakupie grubera  coś takiego https://sprzedajemy.pl/sprzedam-gruber-agro-masz-2-2m-karskie-4-e30984-nr69122884. Ciągnik mały 75 koni 4x4 myślicie że uda się uprawa bezorkowa ? Monokultura aczkolwiek myślę że 1/3 bedzie Strąkowa. Co jakiś rok i tak bym orał 

Screenshot_2024-04-03-15-20-12-094_com.android.chrome.jpg

Ja sieje zestawem Unia 3m na wale packer plus poznaniak stopka poplony tylko po przejechaniu talerzowka, jak było bardzo sucho i szedł obornik to 2x talerzówka i siało się bez problemu, nic sie nie pcha. Nie wiem jak robi v ja mam kompaktowa to pole wygląda super 

Słoma zostaje od 2 lat na polu 

Opublikowano (edytowane)

Czyli kupuje grubera w takim układzie bo jeśli nawet mam zrobić bezorke przed łubinem i po łubinie to i tak zaoszczędzę a zboże po zbożu z tego co piszecie to albo jak zbiorem słomę albo jak bardzo dobrze ją wymieszamy. Co do samosiewów przeżyją jak pójdzie gruber potem talerzowa za parę tygodni jak skielkuja ? Chyba że dorzucić trzeci wjazd talerzowa przed samym siewiem plus agregat też coś tam "pomiesza" ziemię.

A owies w płodozmianie też będzie problematyczny ? W sensie żeby przed nim nie orać i po nim nie orać? Trochę inne patogeny grzybowe są w tej uprawie.

Edytowane przez Janeczko
  • Root Admin
Opublikowano

płodozmian to podstawa. u mnie idzie tak i póki co jest spoko: pszenica, rzepak, jęczmień ozimy, poplon z grochu, kukurydza i zamykamy koło pszenicą

Opublikowano

ze swojego doswiadczenia moge naposac, ze zboze po zbozu to raczej zly pomysl.raz na próbę zostawilem 1,5 ha , talerzowka, spulchniacz, talerzowka i siew samym siewnikiem. chorowala strasznie, zebralem moze z 6 ton z ha, a na oozostalych ponad 7.5. tutaj trzeba orac. po lubinie, po soi jade trzybelkowcem, gdybym mial wiekszy ciagnik spialbym talerzowke z siewnikiem nawieszanym, ladniej by sie sialo. a tak sieje bezposrednio siewnikiem, choc powinienem przed siewem jeszcze raz utwardzic talerzowka. z braku czasu sieje po trzybelkowcu😃 soje na wiosne sieje po trzybelkowcu, potem talerzowka, siew. robie tak po qq i po pszenicy. rzepaku po pszenicy z zostawiona sloma iea szans zasiac, w tym roku probowalem. w stresie zdazylem zadzwonic do goscia ze striptillem, przyjechal ,zasial. po rzepaku talerzowka, trzybelkowiec i siew pszenicy. w bezorce nie sprawdzil mi sie siewnik stopkowy ,pcha sie strasznie, sloma ciagnie sie pod graczkami. natomiast brona wahadlowa dala rade, ale wolalbym z talerzowka spiac siewnik.

• Thanks 1
Opublikowano

Ale czy owies traktujemy jak inne zboże czy jak kukurydzę czyli "inne zboże" ? W moich stronach kto ma monokulturę to jedynym przełamaniem jest poplon np groch łubin i po tym owies czy to można nazwać namiastka płodozmianu ?