Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siałem siewnikiem stopkowym po rzepaku, różnie to wyglądało. Jak w miarę łodygi pocięte, to na luzie zasiałem. Jak badyle długie zostały, to strasznie się pchało. Po rzepaku najpierw talerzówką robiłem, potem spulchniacz. Przed siewem talerzówka i siew. Jak po żniwach nie zrobiłem talerzówką, to dużo śmieci zostało i stopkowy się pchał. Przy talerzowym nie ma to już znaczenia. W tym roku śmieci miałem strasznie dużo, a zasiał bez problemu.

Opublikowano
Dnia 29.01.2023 o 09:35, koniu napisał:

@kamil2963 zobacz w galerii mam starego agrotoma dwu belkowego i 6 lat pod pszenice nim robiłem i z podcinaczami. Pod rzepak drugi rok na części areału. W zeszłym sezonie kupilem starego trzy belkowego grubera unia, foto w.galerii i też chce cos urzeźbić żeby było coś ,,porządnego" do uproszczonej uprawy. Cały tył z talerzami i walem chce wyciąć z.agrotoma i wrzucić do tej unii grudziądz. Przed wałem jak piszą musi cos być żeby równało bo zostawia redliny jak pod ziemniaki. mimo że ktoś u mnie dał jakiś wał płaskownikowy.

Bardzo fajna baza. Tylko może być dosyć ciężki. Jeśli są już talerze to powinno dobrze równać przy odpowiednim ustawieniu. 

Dnia 26.01.2023 o 19:18, notkiz napisał:

Redlica, którą polecasz oczywiście super, ale to prawie 2 tys zł dokładki. Na to nie mogę sobie w tym momencie pozwolić. Ale czy obcięcie tych redlic, które mam nie spowoduje identycznego efektu?

Tutaj masz przykład mojego agregatu, na wąskich redlicach. Tylko na filmie nie ma założonej jeszcze belki wyrównującej. Ja przykręciłem pionowe łapy ze zwykłego polskiego agregatu na rurokwadracie. Będę przy nim to wstawię zdjęcie. 

Film nagrywał mój siostrzeniec więc nie jestem odpowiedzialny za muzykę 😅

Opublikowano
14 godzin temu, notkiz napisał:

Postaraj się, bo czekam na to zdjęcie 😁😁

No udało się 😃 

23 godziny temu, Leszy napisał:

Przez aplikacje nie wkleisz. Musisz się zalogować przez przeglądarkę w telefonie.

Dzięki 

20230131_162614.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, KRISS75 napisał:

No udało się 😃 

Dzięki 

20230131_162614.jpg

O super. O to mi właśnie chodzi. mój będzie wyglądać podobnie. No i oczywiście musze spytać o tez rząd zębów przed wałem. Czy to jest konieczne? W jakim celu go zamontowałeś? Nie przewidywałem tam nic u siebie ale może to błąd?

A no i teraz będe Cie męczyl o jakieś zdjęcie z pracy ta maszyną  🙂

Edytowane przez notkiz
Opublikowano (edytowane)

Zamontowałem sprężyny aby niwelowały te kopce po łapach. Fakt jeśli jest dużo słomy to potrafi się przypchać ponieważ mam je dość gęsto - przy dużej ilości słomy(resztek) można odkręcić co drugą lub przesunąć. Niezaprzeczalnie po roku testów wiem że talerze byłyby lepsze ale zrobiłem to po taniości bo sprężyny miałem.

@notkizty masz 4 belkowca to przy tym rodzaju wału i jego wadze środek ciężkości będziesz miał dość daleko.

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano

Efekt masz super, z tym że widze pole było już wcześniej robione prawdopodobnie talerzówką a poza tym akurat ten kawałek chyba ziemia dośc lekka. Mimo to bardzo mi sie podoba.  A u mnie po mału praca do przodu. V-ring o średnicy 600mm, na szprychy użyłem profila 40x40x3mm a na oś 100x100x8mm. Juz widzę, że zarówno szprychy jak i oś mogły być z materiałów o cieńszych ściankach. Z pewnością waga walu będzie ogromna 🙂

327414002_899153667783836_4110320102994856860_n.jpg

Opublikowano

@notkiz ziemie mam słabe, przewaga 4-5kl. Tak, szła dwa razy talerzówka. Materiał według mnie dobry, też mam ośkę 100x100x8 ,szprychy mam z rurki że ścianką 3 nie pamiętam średnicy,  rozstaw co 15 cm.

Opublikowano

Z tej bez orkowej uprawy wyleczy się większość zanim się czegokolwiek nauczy .Ogólnie panuje stereotyp byle zasiać i oby równo powschodziło -a to nawet nie początek tego co chcemy osiągnąć .

Opublikowano
Dnia 25.01.2023 o 16:15, yacenty napisał:

mnie kolega namawia na ST ale w 2 przejazdach - najpierw agregat 3belkowy ale z łapami ustawionymi pod siewnik, a później przejazd siewnikiem. Przy nawigacji z sygnałem 3cm będę jechał po tych samych pasach.

Kolega cię ne namawia a proponuje z kilkuletniego   doświadczenia 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.02.2023 o 23:06, v11 napisał:

Z tej bez orkowej uprawy wyleczy się większość zanim się czegokolwiek nauczy .Ogólnie panuje stereotyp byle zasiać i oby równo powschodziło -a to nawet nie początek tego co chcemy osiągnąć .

😂 niby czemu maja sie "wyleczyc"? Ten twoj stereotyp to chyba u ciebie panuje bo u mnie i z mojego doswiadczenia wychodzi, ze wcale nie musi tak rowno powschodzic ;) Nie wiem zadzwon zapytaj ludzi ktorzy od ponad 20 lat nie orza jakim cudem cos jeszcze zbieraja i jakos nie kupuja dalej pluga i sie nadal nie "wyleczyli" 🙂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Nie muszę nikogo pytać bo to robię już jakiś czas i wychodzi a sąsiedzi też robią jakimiś gruberami i tego typu pomysłami  i nie wychodzi a pola podobne -tyle że są uparci .A gdyby mi 4 lata pod rząd nie wychodziło to coś zmienię albo rezygnuję a ci dalej ciągną swoje .

• Root Admin
Opublikowano

ale ze co plon ci tak spadł? mi przy orce weszły myszy i wpierdziliely pół plonu, a kosiłem jęczmień gdzie z 6ha nie było nawet naczepy tira. 20ton zebrał kolega ale tak myszy ipierdzielily. jak jest sucho to też plon pięknie leci więc porównywanie rok do roku jest słabe

Opublikowano
12 godzin temu, kamil800 napisał:

Plodozmian w bezorce to podstawa Ale i w orce monokultura to nie jest dobry pomysl

Trzeba powiedzieć że płodozmian jest wskazany i to w każdej technologii uprawy .a jako ciekawostka  w 2023 w monokulturze   ponad 20 lat uprawa ST + susza na V klasie udało mi się zabrać 7t QQ podczas gdy za miedzą (po orce 1,5 t )a niektórzy zmulczowali bo nie było nic -i jaki wniosek? I nie cwaniacze bo to raczej zbieg okoliczności i przypadek jak się powtórzy kilka razy to można powiedzieć że to wynik ST