Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał:

A może jesteś niereformowalny w tą stronę?? 😅😅

Widzę chłopcze jak paprzecie tą niby uprawą bezorkową, z której tak naprawdę więcej ani kosztów mniejszych nie ma, więc nie pier**l mi tu o nowoczesności, nowoczesność z  tego taka że ponabierali pola i jakby mieli to orać to by szczali i srali w biegu bo na nic czasu by jeden z drugim nie miał, a tak poryje jak dzik i nowoczesnego zgrywa.  xD

Opublikowano

@deSilva i dla samej oszczędności czasu warto, ale nie zawsze. Są fanatycy bezorki, ale i fanatycy orki którzy przewalają pustą ziemię, bo..... właśnie nie zawsze wiem dla czego.  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, deSilva napisał:

Widzę chłopcze jak paprzecie tą niby uprawą bezorkową, z której tak naprawdę więcej ani kosztów mniejszych nie ma, więc nie pier**l mi tu o nowoczesności, nowoczesność z  tego taka że ponabierali pola i jakby mieli to orać to by szczali i srali w biegu bo na nic czasu by jeden z drugim nie miał, a tak poryje jak dzik i nowoczesnego zgrywa.  xD

Skoro uważasz że do uprawy bezorkowej tym bardziej po rzepaku potrzebny drogi sprzęt to jest tępy jak Twój but. 

Dokładnie jesteś niereformowalny, za dużo wystaw i teorii za mało praktyki. Phi amator zero argumentów jak zawsze. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomek90 napisał:

Skoro uważasz że do uprawy bezorkowej tym bardziej po rzepaku potrzebny drogi sprzęt to jest tępy jak Twój but. 

Synku nie pozwalaj sobie za bardzo, bo but to ty pewnie jesteś, jak ja uprawiłem  pola, to ty srałeś w pieluchy.  

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)

Się uspokoj tu nie przykozaczysz rozdupczonym lursusem, bajzlem czy starym poznaniakiem... 😁

4 godziny temu, Andpol napisał:

Też bez orki po talerzówce siać będę.

Dokładnie dwa lata temu było zbyt sucho żeby orac do zimowych ... Poszedł agregat talerzowy po ściernisku potem głębiej przed siewem i siew agregatem... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Hahahha lewarek  xD    no właśnie, ponabierali sprzętu nowoczesnego, a teraz trzeba paprać w polu bo nie ma na paliwo i na kredyty.  :P

Opublikowano (edytowane)

ty się uspokój bo ci ktos wymusi na skrzyżowaniu .   :P dalej Wisłę kijem zawracaj chwali dupku  xD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
10 minut temu, deSilva napisał:

ty się uspokój bo ci ktos wymusi na skrzyżowaniu .   :P dalej Wisłę kijem zawracaj chwali dupku  xD

A coś na temat i z sensem potrafisz?.… to że ty orales i orac będziesz do usranej śmierci boś zacofany to żaden przykład dla innych i tyle. 

Opublikowano

odczep się ode mnie łogar, bo ty z sensem to jeszcze nic nigdy nie napisałeś, tylko łazisz po forum i szukasz zaczepki.

29 minut temu, Tomek90 napisał:

Skoro jesteś starszy tym bardziej współczuję po twoich wypowiedziach.  

Niema argumentów, nie odzywaj się szkoda mi czasu dla Ciebie. 

Sam żeś się dopierd*lił do mnie i jeszcze fikasz? tobie odpowiadałem?

Opublikowano (edytowane)

No widzisz bo ja się na niczym nie znam i temu nie robię na gratach z poprzedniej epoki... 😁😁😁😁😁

Wszyscy wieksi robią bezorke... Jakoś bidy to ja tam nie widzę... Wręcz przeciwnie... 😜 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
Dnia 18.09.2021 o 22:31, Siedzacybyk napisał:

Zastanawiałem się czy lepiej wymieszać z ziemią resztki już jesienią, czy zostawić na wierzchu. Raz widziałem u sąsiada, nic nie robił jesienią, to wiosna fajnie to wyglądało. Osobiście talerzowałem zaraz po kombajnie, ale nie mam doświadczenia w uprawie bezorkowej. Następny dylemat, to kiedy mam przeprowadzić głębokie spolchnianie, jesienią czy wiosna, załóżmy miesiąc przed siewem?

Już już, bo w przeciwnym razie, niewiele wiosną do mieszania prôcz badyli będzie, ponieważ wiaterek liście do sąsiadów pogoni. Talerzówka, kultywator na 25-30 cm, a wiosną nawóz i w zależności od warunków atmosferycznych oraz gleby, wymieszać talerzówką na głębokość 5 do 10-15 cm. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, deSilva napisał:

Jak ja uprawiłem  pola, to ty srałeś w pieluchy.  

To powiem, że argument żaden. Każdy srał w pieluchy i ktoś wtedy uprawiał pole. Jak to robił, to już tylko się idzie domyśleć ;) 

4 minuty temu, bezbarwny napisał:

Już już, bo w przeciwnym razie, niewiele wiosną do mieszania prôcz badyli będzie, ponieważ wiaterek liście do sąsiadów pogoni. Talerzówka, kultywator na 25-30 cm, a wiosną nawóz i w zależności od warunków atmosferycznych oraz gleby, wymieszać talerzówką na głębokość 5 do 10-15 cm. 

A jakie to resztki miał ten użytkownik @Siedzacybyk ? Przy tej pogodzie jak jest obecnie to wszystko już dawno pewnie namokło i jeszcze samosiewami zarosło. 

@Siedzacybyk jak te pole wygląda?

Opublikowano
13 minut temu, Leszy napisał:

A jakie to resztki miał ten użytkownik @Siedzacybyk ? Przy tej pogodzie jak jest obecnie to wszystko już dawno pewnie namokło i jeszcze samosiewami zarosło. 

@Siedzacybyk jak te pole wygląda?

Teraz to nie wiem, jakie tam i gdzie ma, bo o resztki z kukurydzy ziarnowej pytał, a ta pewnikiem jeszcze stoi, to i nie namokły, ani nie porosły, te resztki , z kukurydzy, tej nieskoszonej, znaczy. 

Opublikowano (edytowane)

Rolnictwo, jak każda inna branża, może funkcjonować na nowych urządzeniach lub używanych, zależy od możliwości finansowych. Uprawa po rzepaku jest relatywnie łatwa, niszczymy samosiewy, niektórzy głęboko spulchniają z mieszaniem, a inni uznają to za wadę. Bycie biedniejszym nie oznacza gorszym, a internet obrazuje jak pomysłowi są ludzie. Nie potrzeba kupować za setki tysięcy zł narzędzi do strip-tilla, widziałem piękną samoróbkę. Działanie takie samo, a jeśli nie ma różnicy, to po co przepłacać. Można również uprawiać całopowierzchniowo, płytko mieszając i głęboko spulchniając. Płytkie mieszanie można wykonać talerzówką lub gruberem z bocznymi podcinaczami. Natomiast do głębokiej uprawy można użyć głębosza lub innego podobnego agregatu. Nie jestem doświadczonym rolnikiem, a z uprawą bezorkową zaczynam. Wybór padł na całopowierzchniową uprawę bezorkową. Mam już jedno pole nie orane od 5 lat, jakoś nie zauważyłem więcej chwastów. Mam agregat do głębokiej uprawy, który dość intensywnie miesza i nie wiem czy jest to najwłaściwsze, ale za to łatwiej się po nim sieje. Zaliczam się raczej do pasjonatów rolnictwa, a gdy widzę kurz z mojego pola, z którym odlatują cenne frakcje gleby, to serce mnie boli. Wyznaję zasadę: "Primum non nocere".

Kukurydza jeszcze stoi na polu, będzie dopiero młócona. Pod soję chcę wysiać NPK na jesień i stalerzować, tak jak sugerujecie. Czy na jesień głęboko spulchnić jak radzi Bezbarwny, czy wiosną tego jeszcze nie wiem.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
21 godzin temu, casefarmer napisał:

Czy siew pszenicy na stanowisku po rzepaku gdzie uprawa będzie zrobiona na głębokości około 8 cm jest dopuszczalne? Czy trzeba jednak zrobić uprawę na 25 cm?

Nie trzeba nic na głęboko robić, u mnie tak robię i jest dobrze. 

Opublikowano
3 godziny temu, deSilva napisał:

odczep się ode mnie łogar, bo ty z sensem to jeszcze nic nigdy nie napisałeś, tylko łazisz po forum i szukasz zaczepki.

Sam żeś się dopierd*lił do mnie i jeszcze fikasz? tobie odpowiadałem?

no kogoś musi. jak ma se z kimś popisać?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Leszy napisał:

To powiem, że argument żaden. Każdy srał w pieluchy i ktoś wtedy uprawiał pole. Jak to robił, to już tylko się idzie domyśleć ;) 

Argument jest taki że w mojej okolicy zaczęli tak paprać wielkie bambry jak gdzie indziej jeszcze o tym nie słyszeli, jak prędko zaczęli, tak prędko wrócili do pługa, a co niektórzy teraz odkryli żeby paprać w ściernisko na wierzchu, okraszone obornikiem z uprawą na kilka cm i głoszą wielką teorię nowoczesności. Owszem są do tego maszyny typu strip til, ale to nie ma nic wspólnego z papraniem gruberem czy talerzówką, skończą się glifosaty to zobaczymy jak sobie poradzą "nowocześni' z np, perzem po talerzówkach.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
14 minut temu, deSilva napisał:

Argument jest taki że w mojej okolicy zaczęli tak paprać wielkie bambry jak gdzie indziej jeszcze o tym nie słyszeli, jak prędko zaczęli, tak prędko wrócili do pługa, a co niektórzy teraz odkryli żeby paprać w ściernisko na wierzchu, okraszone obornikiem z uprawą na kilka cm i głoszą wielką teorię nowoczesności.

ślimaki ich zjedzą