Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym roku planuję siew międzyplonów po żniwach, żeby trochę wzbogacić glebę. Zastanawiam się nad jakimś wsparciem, ale nie chcę ładować za dużo chemii. Myślałem o czymś, ożywi glebę. Ktoś z Was stosował Naturvital Plus na ściernisko przed siewem międzyplonu? Podobno poprawia przyswajanie składników. Jakie dawki stosujecie i jakie macie spostrzeżenia? Dzięki za każdą poradę. Ostatnio trafiłem na fajny materiał na ten temat, możecie zerknąć: https://chemirol.com.pl/twoja-gleba-twoj-fundament-sukcesu/

Opublikowano
W dniu 16.07.2025 o 21:30, Moortenss napisał(a):

W tym roku planuję siew międzyplonów po żniwach, żeby trochę wzbogacić glebę. Zastanawiam się nad jakimś wsparciem, ale nie chcę ładować za dużo chemii. Myślałem o czymś, ożywi glebę. Ktoś z Was stosował Naturvital Plus na ściernisko przed siewem międzyplonu? Podobno poprawia przyswajanie składników. Jakie dawki stosujecie i jakie macie spostrzeżenia? Dzięki za każdą poradę. Ostatnio trafiłem na fajny materiał na ten temat, możecie zerknąć: https://chemirol.com.pl/twoja-gleba-twoj-fundament-sukcesu/

sruturutu majtki z drutu - jedynym sposobem poprawy gleby jest prawidłowe zmianowanie +obornik  a półśrodkiem jest siew poplonów bobowatych . prawidłowe PH i zbilansowane ale nie za wysokie nawożenie .i nie ma cudów w butelkach czy workach 

Opublikowano
2 godziny temu, jasiuhonda napisał(a):

Jaki wal proponujecie go uprawy uproszczonej do takiego drapaka? Myślę nad podwójnym ceownikowym, ziemie raczej lżejsze...

20250802_110224.jpg

jak najciężejszy z powodu braku talerzy wyrównujących

Opublikowano

moze dolozy wal, nie bedzie zdejmowal talerzy? tylko,ze to juz sporo do tylu bedzie. musisz pomyslec i przeliczyc. uwazam,ze daszkowy jest lekki i dosc mocno ubija. mozna po nim siec bez problemu. w tym roku zamienilem rurowy na daszkowy i musze przyznac, roznaca ogromna.

• Root Admin
Opublikowano

z tego co widzę po swoich maszynach i gdybym miał jeszcze raz kupić bezorkowca to byłbym z podwójnym wałem ceownikowym, ale to jest w cholere długa a tym samym wymagająca dla ciągnika maszyna

• Root Admin
Opublikowano

są w zawieszanych ale rzadki temat ze względu na masę. Mam podwójny płaskownikowy w talerzówce i efekt na polu bajka.

Chciałem zmienić swój daszek na podwójny ceownik w 3 belkowcu to mi powiedzieli ze to zupełnie inna konstrukcja zawieszenia wału i nie będzie to tani sport, ale finalnie oferty nie dostałem

Opublikowano

w talerzowce plaskownikiwy pewnie fajnie ubija, a podwojny ma wiecej pierscieni? natomiast trzybelkowiec pracuje gleboko, nie potrzeba ubijac od wierzchu rowno z malym naciskiem, tutaj powinnismy skupic sie na zageszczeniu glebiej. daszkowy, to w tym wypadku dobry wybor. potem jedziemy agregatem uprawowo-siewnym, ktory plytko wzrusza i tutaj wal ma ubijac juz dosc rowno od gory. moze sie myle, ale tak to rozumuje 😃

Opublikowano

Tak się zastanawiam. Najpierw szybko po żniwach broną talerzową z wałem. Potem dłutowiec z wałem, a na końcu np agregat talerzowy z wałem i nadbudowanym siewnikiem. Cały czas spulchniamy, a za chwile ubijamy i tak w kółko. Do tego dochodzi jeszcze ubijanie kołami które jest nie małe. Rozumiem, że wał robi robotę, ale ma też konkretne zapotrzebowanie  mocy. Np żeby pociągnąć sam wał 3m po polu to c330 ma już co robić. Tak więc gdyby wyeliminować wałowanie można by zaoszczędzić trochę paliwa. Niby nie wiele, ale pomnożyć przez liczbę hektarów i przez np 10 lat to zrobi się ładna kwota... Wał oprócz ubijania pełni też funkcję równania. Może zamiast wału zastosować belkę równającą, albo jakieś talerze? Co myślicie?

Jakieś spostrzeżenia?

• Root Admin
Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

w talerzowce plaskownikiwy pewnie fajnie ubija, a podwojny ma wiecej pierscieni? natomiast trzybelkowiec pracuje gleboko, nie potrzeba ubijac od wierzchu rowno z malym naciskiem, tutaj powinnismy skupic sie na zageszczeniu glebiej. daszkowy, to w tym wypadku dobry wybor. potem jedziemy agregatem uprawowo-siewnym, ktory plytko wzrusza i tutaj wal ma ubijac juz dosc rowno od gory. moze sie myle, ale tak to rozumuje 😃

Tak to wygląda. Słomy dużo, dużo poleglej pszenicy więc dużo zostało.

20250720_194126.jpg

20250725_200354.jpg

20250725_200422.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

Tak się zastanawiam. Najpierw szybko po żniwach broną talerzową z wałem. Potem dłutowiec z wałem, a na końcu np agregat talerzowy z wałem i nadbudowanym siewnikiem. Cały czas spulchniamy, a za chwile ubijamy i tak w kółko. Do tego dochodzi jeszcze ubijanie kołami które jest nie małe. Rozumiem, że wał robi robotę, ale ma też konkretne zapotrzebowanie  mocy. Np żeby pociągnąć sam wał 3m po polu to c330 ma już co robić. Tak więc gdyby wyeliminować wałowanie można by zaoszczędzić trochę paliwa. Niby nie wiele, ale pomnożyć przez liczbę hektarów i przez np 10 lat to zrobi się ładna kwota... Wał oprócz ubijania pełni też funkcję równania. Może zamiast wału zastosować belkę równającą, albo jakieś talerze? Co myślicie?

Jakieś spostrzeżenia?

Za wałem szynę dorzuciłem, efekt końcowy dużo lepszy

Screenshot_20250804_074156_Gallery.jpg

• Root Admin
Opublikowano

a co jest nie tak w ofekcie po 3 belkowcu z daszkiem ze jeszcze ta szyna idzie?

20230824_165030.jpg

20230824_165420 (1).jpg

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

co to za kupy pozostawiane na wierzchu? bo kultywator że zębowym takich by nie bylo

jak kombajn zrobił kupę to i mniejsza kupa zostaje po talerzówce, mi to w niczym nie przeszkadza

Opublikowano
37 minut temu, yacenty napisał(a):

a co jest nie tak w ofekcie po 3 belkowcu z daszkiem ze jeszcze ta szyna idzie?

20230824_165030.jpg

20230824_165420 (1).jpg

jak kombajn zrobił kupę to i mniejsza kupa zostaje po talerzówce, mi to w niczym nie przeszkadza

Zęby szyna ma, resztki rozciąga, pole równa ogólnie glebę doprawia. Czasem takie kutyny czy korzenie wyrzuca a to efekt poprawia. Jak włuka...

Opublikowano

Ja po zbiorach talerzuje a później jak słoma "zbutwieje" to idzie bezorkowiec. Niektóre marki mają w ofercie zgrzebło za wałem do rozciągania resztek.

• Root Admin
Opublikowano
7 godzin temu, Ziel napisał(a):

Ja po zbiorach talerzuje a później jak słoma "zbutwieje" to idzie bezorkowiec. Niektóre marki mają w ofercie zgrzebło za wałem do rozciągania resztek.

w przypadku pszenicy i rzepaku to raczej nie ma czasu na butwienie jak masz czesto 2 tygodnie czasu od żniw do siewu

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję Panowie za wypowiedzi pójdzie podwójny ceownikowy do mojego drapaka. Nie będę robił talerzy wyrównujących to waly będą trochę bliżej i nie będzie ciagnik tak cierpial. Wycena podwójny wal ceownikowy z montażem 8500zl. Tyle samo co gruber...

Edytowane przez jasiuhonda
Opublikowano

Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych osób. Mianowicie wpadła mi dzierżawa, ziemia 5, 6 klasa. Od lat uprawiane tylko żyto, działka zaperzona. Poszedł glifosat na całość. Teraz będę rozsiewał krede w ilości 2t. Planuję zasiac niesty narazie żyto bo nic innego tam nie urośnie. I zastanawiam się czy sprubowac uprawiać to bezorkowcem i później npk i siew czy lepiej po wapnie talerzówka później orka i dopiero siew?