Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomek jak masz siewnik talerzowy to daj spokój z tym pługiem.  Jak nie no to się zastanów. Ja widzę szansę na siew zwykłym siewnikiem.  Trochę to nadmuchane ale do wiosny daleko.  Tylko czy ten rzepak zdechnie......

Opublikowano
18 godzin temu, Mikruss napisał:

Tu nie chodzi juz o samo wyposarzenie dodatkowe ale o sama jakosc wykonania itp.

Jak Twoj sie sprawuje?

O co dokładnie pytasz?  Prosta maszyna, kamienie mam, ale dopiero w tym roku poszło 5 śrub po rzepaku i to na 2 działkach chyba. 

@KrzysiekFM Dokładnie chodzi o rzepak. Coś i tak trzeba będzie robić wiosną żeby wyrównać przed siewem. Siane wirnikiem na talerzu. 

Mógłbym pożyczyć brona talerzową na wale gumowym zrobić przed pinokio zostawić aby przeschło, ale czy jest sens? 

Opublikowano

Cześć jeśli zasieje soje  lub bobik w metodzie siewu pasowego na wieloletnich łonkach z głęboko podanym npk i siewie punktowym  co 45cm osiongne dobre wyniki ? I uda mi się zwalczyć takie chwadty jak ostrożeń polny i pokrzywa zwyczajna powschodowo? 

IMG_20181030_135533_BURST002.jpg

IMG_20181030_135519.jpg

Opublikowano (edytowane)

Panowie chce posiać pszenicę jarą po buraku, oczywiście bezorkowo. Jak sądzicie, jaka kolejność uprawek będzie ok ? 

Głębosz z wałem mulczującym ---> agregat ścierniskowy z wałem rurowym ---> siew  ?

A może 2 razy ścierniskowcem, pierwszy raz głębiej i drugi raz płycej  ?

Edytowane przez kamil2963
Opublikowano
Dnia 28.10.2018 o 16:43, Tomek90 napisał:

O co dokładnie pytasz?  Prosta maszyna, kamienie mam, ale dopiero w tym roku poszło 5 śrub po rzepaku i to na 2 działkach chyba. 

@KrzysiekFM Dokładnie chodzi o rzepak. Coś i tak trzeba będzie robić wiosną żeby wyrównać przed siewem. Siane wirnikiem na talerzu. 

Mógłbym pożyczyć brona talerzową na wale gumowym zrobić przed pinokio zostawić aby przeschło, ale czy jest sens? 

Czyli masz siewnik z talerzami. Jak masz porządny docisk za talerzami nie masz co się martwić.  Jak słabo z dociskiem to wcześniej talerzówka z porządnym wałem.

Opublikowano

Zasiałem pszenicę po buraku oczywiście bez orki. Głębosz/gruber Wifo. Potem brona Amazone KG z AD 302 siewnikiem talerzowym, a na przednim TUZ wał, z ziarnem (700kg) powiesiłem około 4t całość miała ponad 9m długości. Z efektu jestem wstępnie zadowolony. Paliwa poszło w sumie 30l/ha na glinie trzeba było zwolnić o połowę.

Opublikowano

Ja jednak użyłem pługa, po dłutowcu słabo wymieszane i rzepak rośnie dalej. Druga sprawa teraz po deszczach nie dałem rady uciągnąć go. 

Mam 2ha zrobione po takim poplonie to zobaczymy co wyjdzie. Na wiosnę raczej gruber puszcze przed siewem wirnikiem. 

Opublikowano

Ja chyba też będę musiał przeprosić pług, dziś chciałem wymieszać gruberem obornik, w dawce blisko 100t/ha i pupa wał mi się tak zakleił że jutro będę go pół dnia skrobał. A przejechałem może 3 razy, nie myślałem że jest aż tak mokro do tego straszna glina. Pole po burakach pod qq. 

Opublikowano

Ansu weź to napisz jeszcze raz bo ni w ząb nie mogę tego zrozumieć.

Gdzie było 700kg ziarna i co miało 9 metrów?

@Skoczek1994 Jaki wał się tak zalepił? Przestał się kręcić czy mogłeś dalej uprawiać?

Opublikowano

Starszy stwierdził żeby podnieść do oporu wał i samymi łapami zrobić. Może spróbuje, nie chcę tego wiosną głęboko robić bo to nie wychodzi na dobre na tej ziemi . Rwie strasznw bryły i potem nawet po najlepszym zestawie wschody są słabe chyba że będzie wody pod dostatkiem.

Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

Ansu weź to napisz jeszcze raz bo ni w ząb nie mogę tego zrozumieć.

Gdzie było 700kg ziarna i co miało 9 metrów?

Pożyczyłem siewnik w który wchodzi ponad 700kg nasion na przednim podnośniku miałem wał, ten co w galerii. Od wału do grabek w siewniku było ponad 9m. Musiałem pierwsze opuszczać siewnik potem wał. Jak zrobiłem odwrotnie to przednie koła w górze.

Opublikowano
10 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Ja chyba też będę musiał przeprosić pług, dziś chciałem wymieszać gruberem obornik, w dawce blisko 100t/ha i pupa wał mi się tak zakleił że jutro będę go pół dnia skrobał. A przejechałem może 3 razy, nie myślałem że jest aż tak mokro do tego straszna glina. Pole po burakach pod qq. 

Chyba Ci sięzera pomyliły

Opublikowano

Dobra już rozumiem ;)

@staszek131415 a niby czemu mu się zera pomyliły. Ja ostatnio dałem jakieś 50t/ha i myślę że śmiało drugie tyle by weszło.

Opublikowano

To niechby było tylko 4t na furze to wychodzi grubo ponad 100t/ha no no ostro nie pier..olisz się w tańcu B|. Masz może fotkę pola jak wyglądało przykryte rozsypanym towarem?

Opublikowano

Pytanie tylko czy taka ilość obornika była potrzebna bo i 200t/ha by zmieścił w ziemi tylko po co. To pierwsza sprawa a druga to nie chwal się tym zbyt głośno żeby Cię ktoś z kim masz na pienku gdzieś nie oskarżył bo o ile się nie mylę to przepisy zabraniają stosować więcej jak 40t/ha.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, gadzet napisał:

Pytanie tylko czy taka ilość obornika była potrzebna bo i 200t/ha by zmieścił w ziemi tylko po co. To pierwsza sprawa a druga to nie chwal się tym zbyt głośno żeby Cię ktoś z kim masz na pienku gdzieś nie oskarżył bo o ile się nie mylę to przepisy zabraniają stosować więcej jak 40t/ha.

Problem w tym że chcąc wywieźć w tym roku wszystek obornik musiałem dać go w takiej ilości. A ponad 200 ton oddałem za słomę, bo gdyby nie to to musiał bym go walić chyba na prawdę koło 200t na hektar.

6 godzin temu, KrzysiekFM napisał:

Skoczek jak wał tek się obkleja tzn że wilgotność gleby jest za duża na rycie.  Ja bym odpuścił.  Bo to nic nie da na tej uprawie zarobi tylko orlen. 

Tylko że jak będę czekał na odpowiednią wilgotność to mnie wiosna zastanie, bo nie łudzę się że w tym roku na tyle wyschnie. Odpiołem wał i wymieszałem, nawet dało się to zrobić całkiem głęboko. Spalanie blisko 20l hektar. 

Ujowe foto bo już szarówka była jak skończyłem.

20181109_153444.jpg

Edytowane przez Skoczek1994