Skocz do zawartości

Fortschritt E-512 - wszystko o tym kombajnie.., zdjęcia ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sam wiesz ze przyczyn może być wiele, słaba kompresja, może być coś z układem paliwowym, pompa albo coś innego,jak mocno dymi to bym nie brał bo może cie to kosztować remont a lepiej kupić taki do koszenia a nie do remontu, jak wszystko jest ok i nie ma nastukane więcej niż 3 tys. mtg to sie opłaca, ja tez sie zastanawiam nad kupnem forszaja tylko że ja mam takiego na oku z 1988 roku z sieczkarnią kilkuletnią o przebiegu 1800 mtg za 22 tysiące

Opublikowano

Jeszcze tego kombajnu nie widziałem, dopiero może w środe pojadę obejrzeć. Kurcze taki jestem zły, była super okazja 86r, sieczkarnia wszystko po remoncie razem z silnikiem nowe opony itp za 18 tys. Mówiłem ojcu szybciej szybciej, bo sie koleś rozmyśli i sie rozmyślił :/ Ale ten co pisałem, jest chyba najlepszy, bo reszta kombajnów które są to albo za 24 tys. (ciekawe kto to kupi), albo za 14 tys. ale bez sieczkarni, a u mnie sieczkarnia poprostu musi być. W sumie 22 tys. ja bym dał za taką maszynę, pod warunkiem, że reszta jest ok.

Opublikowano

Matey broń Boże nie odradzam ci Fortschritta, ale z twoim budżetem rozglądnąłbym się w rodzimej produkcji. Za 20k pln można kupić przyzwoitego Supra, od pierwszego właściciela z kabiną i szarpaczem.

Opublikowano

To żeś teraz powiedział :) A czemu nie Fortschritt ? I za 20k pln nie kupisz "przyzwoitego supra, od pierwszego własciciela z kabiną i szarpaczem"

edit

Mam pytanie, czy ktoś z was wie jaka może być przyczyna, że to kółko przy napinaczu co chodzi tylko przy wysypie zboża jest na maxa odchylone, a jednak ''łapie'' pasek i żmijka w zbiorniku chodzi ? Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumiał ;p

Opublikowano

Jedno powiem, mialem E 512 9 lat przywiezionego z Czech i nieradze wlaśnie kupować z Czech, bo to zarzniete na maxa trupy, w moim co roku sypało sie masa części. A co do tego wysypu mieliśmy to samo, na początku z każdym razem po wysypaniu ściagaliśmy pasek, ale potem w między ośką żmijki a mocowaniem jej wbiliśmy plastikową tulejke, która powodowala, że gdy wysyp był wyłączony miał małą siłę i blokowało go, a gdy byl załączony normalnie chodził. To mnie zdziwiło, że w tym miejscu nie było żadnego łożyska tylko luz na 0,5 cm :) no i własnie szło tą tulejke tam wbić.

Opublikowano

Dla mnie to i taki z Czech wystarczy, ja nim dużo rocznie kosił nie będę, może z roku na rok coraz więcej jak dobierzemy ziemi z ojcem ;p. Ale dzięki za odpowiedź jd1052

pozdrawiam.

Opublikowano

Witam panowie ja od tygodnia też jestem posiadaczem 512. Jak na razie przywiozłem sobie heder a w środę ma mi facet przywieść kombajn. Jest on z 87 i nawet nieźle wygląda , heder będę musiał troche poprawić a reszta to wyjdzie w praniu.

Opublikowano

A ile sosek twój ma na zegarze bo mój mimo młodego wieku ma już 4000 mtg i co najgorsze ciężko pali zrobię mu pompę i wtryski ciekawy jestem czy pomorze. no i po odpaleniu jest delikatna chmurka niebieskiego dymu

Opublikowano

Mój nowy kombajn już na podwórku :D Zdjęcia są już w galerii. Tylko nie wiem co z tym napinaczem, chyba trzeba będzie ściągać pasek, bo innego wyjścia nie widzę, a mechanik mi mówił, że gdy zboże będzie w zbiorniku to przestanie chodzić. Słyszałem jeszcze, że paski muszą się trochę wytrzeć. Sam już nie wiem co z tym zrobić. Poza tym wszystko jest okej, no może poza brakiem sieczkarni :D.

@sosek~

Czy mógłbyś mi powiedzieć ile pali twój Fortschritt na hektar/godzinę ? gdyby ktoś inny wiedział prosiłbym o odpowiedź.

Pozdrawiam :D

Gość maciek08
Opublikowano
Witam mam takie pytanie. Czy były kiedyś produkowane Forszaje E512 z powiększonym zbiornikiem ziarna, hydrauliczną rurą itp. Bo mam okazje kupić takiego, niby rocznik 95, ale to jakaś pomyłka pewnie to będzie 90 rok. Ceni sobie 20 tys. Ktoś miał już z czymś takim do czynienia ?

hydrauliczną rurę maja 512 produkowane na skandynawie. sam kupiłem w zeszłym roku sprowadzony ze szwecji stan idealny mało pali i bezawaryjny z roku 84

Opublikowano

@sosek~

Wyczytałem gdzieś, że części kupujesz TUTAJ Mam pytanie, orientujesz się może, czy tam da radę kupić katalog do E 512 ? I gdybyś wiedział odpowiedz proszę na mój poprzedni post w tym temacie (jeżeli jeszcze ktoś wie, proszę o pomoc) z góry dzięki

Czy ktoś jeszcze wie gdzie indziej mogę kupić ten katalog ?

Opublikowano

Katalog jest dostępny do kupna w tym sklepie przynajmniej był dostępny. A co do tych łożysk to tak wogule od czego one są? Myślę że ze ściągaczem by poszło łatwo ale spróbuj jakoś małym młoteczkiem raz z jednej raz z drugiej strony może ciężko nie siedzi ale jak jest zastane to tylko ściągacz.