Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sogro pryska się tym samym co kukurydzę. Tylko że do 3 dni po siewie.

Wczoraj zasialiśmy. Dzisiaj poszedł oprysk. Zobaczymy co z tego wyniknie :blink:

Opublikowano

Hej! Panowie a co powiecie o robieniu pryzmy? Miesznie z kukurydzą odpada bo palnujemy posiać sorgo na oddzielnym polu. No i powstaje mały dylemat. Ojciec rozmawiał z jednym kolesiem i ten mówił, że można na dół dać kukurydze i na wieszch sorgo - czy warto? Macie może z tym jakieś doświadczenia? Lepiej tak jak wyżej napisałem czy zrobić oddzielne pryzmy?

P.S. Kupiliśmy sucrosorgo 506 i nie było żadnych problemów z wciskaniem kukurydzy i dzieleniem porcji. Zadzwoniłem do przedstawiciela syngenty i ten,bez zbędnych ceregieli, podał mi namiary na Agromax Drobin. :lol:

Opublikowano
Hej! Panowie a co powiecie o robieniu pryzmy? Miesznie z kukurydzą odpada bo palnujemy posiać sorgo na oddzielnym polu. No i powstaje mały dylemat. Ojciec rozmawiał z jednym kolesiem i ten mówił, że można na dół dać kukurydze i na wieszch sorgo - czy warto? Macie może z tym jakieś doświadczenia? Lepiej tak jak wyżej napisałem czy zrobić oddzielne pryzmy?

P.S. Kupiliśmy sucrosorgo 506 i nie było żadnych problemów z wciskaniem kukurydzy i dzieleniem porcji. Zadzwoniłem do przedstawiciela syngenty i ten,bez zbędnych ceregieli, podał mi namiary na Agromax Drobin. :lol:

No ja mam zasiane czesc sorgo koło kukurydzy a czesc tez na innym polu i wujek w tamtym roku miał tak samo i zrobił tak ze na spodzie była kukurydza pózniej sorgo i na sorgo jeszcze dał kukurydzy i wszystko super wyszlo i ja w tym roku u siebie zrobie tak samo

Opublikowano

Moje sorgo ma już 50 cm. Myślałem że będzie wolniej rosło.

Znajomy też zasiał i mu nie powschodziło. Pryskał droższym opryskiem żeby na chwostnicę zadziałało. Może to przez to?

Opublikowano

Moje sorgo też powschodziło ma ok.10cm. Zobaczymy co będzie później. W Drobinie, tam gdzie kupowałem, spotkałem kilku rolników którzy to uprawiają i mówią że pod koniec lipca będzie dawać czadu ze wzrostem :D

Opublikowano

U mnie większa połowa jest tak około 30 a 40 cm ale na jednym kawałku jest bradzo nie równe i wyglada jak by dopiero powschodziło. I mam pytanko czy mozna to opryskac środkiem dolistnym tak jak kukurydze??

Opublikowano

siemka ja zasilałem sorgo i kukurydze dolistnie mocznikiem w dawce 25 kg/ha w same upalne dni bo miało padać;/ kukurydze przypalilo a sorgo nawet nie zareagowało mozna dawać mocznik bez wahania a co do srodków potasowo fosforowych to nie próbowałem ale nie powinno byc problemów . moje sorgo ma około50 centymetrów ale jest strasznie nierówne.

Opublikowano

ziomy ja mam sorgo 1 ha i jeden u nas ma 1,3 ha.u mni ejest rozne od 5 cm tak do 45, u drugiego całe jest 50 cm. ale ie wieyy czym na chwasty opryskac mam dzikie proso. pytałe w nasiennym i odr i nie wiedza maci ejakis pomysł?? nie opryskałemowschodowo i teraz załuje, boje ie ze zadui mi bo jest łeb w łeb miescami

Opublikowano

Ja w tym roku zasiałem kukurydzę na kiszonkę i na 1 worek dodałem 2kg sorgo.

Zobaczymy co z tego wyrośnie.

Czytałem nie dawno o mieszańcu jakieś trawy z sorgo.

Gdy mieszaniec wyrośnie na wys. 50-65cm należy go skosić na wys. 8-10cm i tak uzyskany materiał można wykorzystać na kiszonkę.

Opublikowano

u mnie też dziś padało. moja najlepsza kukurydza ma około 1,2m ale to dlatego że tam jet trochę lepsza ziemia (czyt. V klasa :( ) i utrzymuje wilgoć. Nie było w tym miejscu suszy. Najsłabsza ma około 20-30 cm :) (prawie uschła - ciekawe czy odbije ). naszczęście jest jej mało.

Opublikowano
no tak jak pisałem w którymś poście po co się bawić w nie wiadomo w co. lepiej było zasiać więcej kukurydzy. w tej chwili ma u mnie ponad 1,70 i zielsko nie szkodzi

Tylko że nie wszystkich stać na to żeby tak ryzykować. Jak by ten rok był taki jak poprzedni to kuku do koszenia miała by 1,4-1,5m (na lepszych kawałkach, na gorszych nawet 1m nie miała), 50% kolb z czego jeszcze 40% wykształconych była porażona głownią.

Opublikowano

Ja też będę robił sorgo na kiszonke ale musze poczekać do jesieni aż wyrośnie.Mój ojciec zasiał tego około1,5 ha na próbe co z tego wyjdzie :) a zaraził go tym pomysłem jeden kierownik z mleczarni który mówił coś o sorgo i bardzo je polecał bo podobno jest dobre dla bydła :(