Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

o tej porze to nigdzie większych nie dostaniesz a jak są to droższe niż zazwyczaj

takich dużych co są nawinięte w rolkach o szerokości 3m i więcej to nie chcą też wysyłać

12,65 , 15   to ciężko znaleść np w lubelskim a co mówić o większych

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zimnepiwo napisał:

Barrier si jaka temperatura stosowania bo widziałem niedobory wapnia na rumbie?

Poczekaj na ocieplenie, niby nie ma jakiejś minimalnej temperatury, ale jak roślina przeżyje szok termiczny to lepiej nie męczyc jej nadmiernym odżywianiem dolistnym. Chyba, że dziś w nocy u Cb nie będzie jeszcze przymrozku, to wtedy możesz dać ten Barrier. Krzem w nim zawarty pomoze trochę roślinie w ochronie przed przymrozkami, ale jeżeli roślina tej nocy przejdzie już stres to ja bym jej nie nękał nawozeniem dolistnym, poza tym co pomogło by jej wyjść z tego stresu. 

1 godzinę temu, zimnepiwo napisał:

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
racyl napisał:

o tej porze to nigdzie większych nie dostaniesz a jak są to droższe niż zazwyczaj

takich dużych co są nawinięte w rolkach o szerokości 3m i więcej to nie chcą też wysyłać

12,65 , 15   to ciężko znaleść np w lubelskim a co mówić o większych

No nic, pozostaje zakupić teraz trochę tych o szerokości 3.2 a na resztę nabyć poza "sezonem". Dzięki za pomoc.

Opublikowano
rafal25791 napisał:

A gdzie można

racyl napisał:

25,25x100

A gdzie można nabyć o takich większych wymiarach? Zamawiasz gdzieś przez internet?

Ja wpisuje w Googlach agrowloknina 12,0m i wyskakuje mi kilka firm. Różne wymiary. Geocover, sklep w polu pl. Agrimpex i sporo innych.

Opublikowano
jaro86 napisał:

Ja wpisuje w Googlach agrowloknina 12,0m i wyskakuje mi kilka firm. Różne wymiary. Geocover, sklep w polu pl. Agrimpex i sporo innych.

Dzięki, mam już właśnie kilka namiarów na większe wymiary.

Opublikowano (edytowane)

co z tego że sobie możesz wpisać  😄 podzwoń po nich to się przekonasz kto ma rację, za 1000zł to może jakąś p23 12,65x100 to i znajdzie 😂😄

w agrosimexie jak oni z próżniactwa nawet nie aktualizują stanów magazynowych a w wpolu nigdy nie było takich rozmiarów

ci to mają więcej niż połowę ogłoszeń na olx tylko że jak pytasz o cenę to nie jest 680 tylko pond 800

https://www.olx.pl/d/oferta/agrowloknina-okryciowa-na-przymrozki-szyjemy-na-wymiar-p23-12-65x100m-CID757-IDCV5Nt.html#608c8a82bd

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Bo włókninę to kupuje się na spokojnie, w lipcu/sierpniu a nie dzień przed przymrozkami... Teraz windują ceny bo wiedzą że i tak sprzedadzą. Znajomy miał jeszcze przedwczoraj 15,5x250 ale czy cos mu zostało jeszcze to nwm. 

Edit:ma, ale została już tylko p19, 43 grosze/m2, to wychodzi po 660zl za 15.5x100, we wrześniu po 46 groszy kupowałem u niego p23 :) i wymiar długosciowy na zamówienie taki jaki chciałem. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

ja właśnie 12,65 kupowałem na początku marca to już im odbijało i ceny rosły momentalnie albo nie było na stanie magazynowym, folię tak samo wykupywali

folię też Tomasz kupujesz w wakacje

Opublikowano

kupiłem jeden pasek szerokości 6,5 i grubości 0,04 z agravitu z 50 otworami, cieplej pod nią ale  to jednak za mało otworów i przy wietrze robią się balony, nie ma którędy odpływać powietrze tak że muszę podnosić ciężarki w zależności od kierunku wiatru

Opublikowano

Jeśli ktoś byłby zainteresowany włókniną "używaną" z niemiec to zapraszam na priv :) Moge podesłać zdj jak wygląda

W skrócie

Mam dostęp do używek 300-350zł rolka (na rolce 2 włókniny - min szer 12m i min dł 70, większość p23 zdarzają się p30 ) 

Najbliższa dostawa w wakacje reszte mam już niestety sprzedana 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, sosyn94 napisał:

Jeśli ktoś byłby zainteresowany włókniną "używaną" z niemiec to zapraszam na priv :) Moge podesłać zdj jak wygląda

W skrócie

Mam dostęp do używek 300-350zł rolka (na rolce 2 włókniny - min szer 12m i min dł 70, większość p23 zdarzają się p30 ) 

Najbliższa dostawa w wakacje reszte mam już niestety sprzedana 

może jakby to były odcinki 100m i 12m szerokie to ktoś wydałby taką kasę 

pewnie lutrasil ? takie to niemieckie folia agravit ? jedno wielkie cienkie gówno

8 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Balony na folii przy dużym wietrze to norma, to nie wloknina :) Folie o szerokości około 6m to torbę z ziemią kładzie się co około metr, gdzie na włóknienie wystarczy co 3-4m.

żadna norma. przy tych przykrytych folią 5,4 0,055 i 100otworów na 6 rządki nic nie musiałem poprawiać, tak jak przykryłem tak jest i powietrze samo wychodzi

ten agravit jest lżejszy i przy tych 50 otworach nie ma gdzie powietrze tak szybko uchodzić

13 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Akurat te miedzie i siarki dobrze działają w niskich temperaturach, w przeciwieństwie do klasycznej chemi, ja stosuje już z 3 albo i 4 lata i jestem zadowolony z efektów. 

działają bo klient nawet nie widzi różnicy w niskich temperaturach gdzie presja grzybów i szkodników jest zdecydowanie mniejsza niż wyższych temperaturach czy przykrytych folią.

ja Tomek nie rozumie tej Twojej filozofii, truskawkę pod folią nie pryskasz do momentu kwitnięcia niczym a taką nie przykrywaną gdzie jest dużo w tyle i nie ma aż takiej presji i warunków do ich występowania kropisz.

nie jestem jakimś specjalista od przykrywania dopiero pierwszy raz przykryłem ale łaziłem i obserwowałem co się dzieje pod folią a potem odkryłem, opryskałem i dalej przykryłem

niektórzy tutaj to mają jakieś upodobania dp pryskania nie adekwatną do temperatury panującej myślą że jak jest kilka stopni to przygotują truskawkę do przymrozków czy zlikwidują w niej niedobory. owszem takie rzeczy robi się gdy jest temperatura kilkanaście stopni i roślina nie będąca w szoku zdąży to przetrawić

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.04.2021 o 12:09, Tomasz0611 napisał:

Nordox z siarką ile razy w sezonie dajecie, jaki odstęp między oprysksmi? Pryskałam 10 dni temu siarką, myślę teraz prysnąć mieszanką siarka z nordoxem. Co myślicie? Truskawka gruntowa.

Edytowane przez Agniecha102
Opublikowano (edytowane)

A to czytać nie umiesz ze zrozumieniem czy tylko piwsko żłopać

siarka i miedź to minerały które w rolnictwie ekologicznym są stosowane do znudzenia. walą to dosłownie po każdej infekcji i tak w kółko aż zobaczą że liście są nie halo to wtedy dają sobie spokój

cały ten nordox ma takie oto zastosowanie 😂 a już na pewno nikt tego nie będzie stosował na normalnej plantacji od kwitnienia

te choroby "Antraknoza, czerwona plamistość liści truskawki, biała plamistość liści truskawki, bakteryjna kanciasta plamistość liści" to ich po prostu w tym czasie przy takich niskich temperaturach się nie uaktywniają

Truskawka uprawiana w gruncie i pod osłonami

Antraknoza, czerwona plamistość liści truskawki, biała plamistość liści truskawki, bakteryjna kanciasta plamistość liści

1,33 kg/ha

Środek stosować od fazy rozwiniętego 3 liścia do fazy wybarwiania pierwszych owoców (BBCH 13 - 85)

200 - 800 l/ha

Edytowane przez racyl