Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

co do wydajności przepływu cieczy to ma znaczenie zastosowanie średnicy rury już od samej pompy

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Poczytaj sb jak to mierzy prąd a jak napięcie a potem wróć, dowiesz się o co mi chodzi.

masz pompę o mocy 1100w , wiadoma bo podana na urządzeniu

moc to jest P=u*i  

u-napięcie znane lub zmierzone w gniazdku

i-natężenie

i=p/u

i=1100/230v

i masz swój prad pobierany przez urządzenie

równie dobrze można zmierzyć prąd wpinając się szeregowo między urządzenie a gniazdko

Edytowane przez racyl
Opublikowano

A jak zmierzyć pobór prądu przez pompę (silnik trójfazowy, jednofazowy)? Tak samo jak w instalacji 12v wpinając w obwód miernik? Do elektryka mi daleko więc mam nadzieję, że piszę z sensem

Opublikowano

racyl napisał: co do wydajności przepływu cieczy to ma znaczenie zastosowanie średnicy rury już od samej pompy Pompą o dużej wydajności da się tłoczyć i rura o małej średnicy, ale będą duze spadki ciśnienia, to tak jak z kablami elektrycznymi, można robić zasilanie duzych odbiorników przewodami np 1.5 mm ale raz że będą się grzały a dwa że będą duże spadki napięcia. Dla nie kumatych prąd mierzy się w Amperach i oznacza on ile ładunków elektrycznych przepływa przez przekrój przewodu w danej jednostce czasu a napięcie mierzymy w Voltach i na chłopski rozum jest to siła z jaką przyciągane są ładunki elektryczne(ich prędkość). Uzwojenia silnika projektuje się pod przepływ prądu, spadek napięcia powoduje zwiększenie prądu przepływającego przez silnik, co może spowodować jego uszkodzenie. Samo niskie napięcie nie szkodzi silnikowi, szkodzi mu za wysoki prąd. A wzór który podałeś tyczy się co najwyżej żarówki, w silniku elektrycznym jest on znacznie bardziej rozszerzony, jest np coś takiego jak cos(fi). Zmierz sobie prąd i napięcie pracującego silnika i zobaczysz że podany przez CB wzór w tym przypadku jest nieprawdziwy :)

Opublikowano

oj Tomek zero praktyki

podłącz pompę  co daję ciśnienie 8 do hydroforu rurą o średnicy 40 a wyjście z hydroforu rurą 1/2cala a zrób wyjście rurą taką samą lub większą to zobaczysz że pompa w pierwszym przypadku będzie włączać sie i wyłączać a w drugim w ogóle się nie wyłączy

pompa jednofazowa 1,5kw to jest duży pobór prądu 😄 to szlifierki , spawarki maja większe i normalnie chodzą

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko w ten sposób wyznaczasz prąd pośrednio, mierzysz napięcie a nie prąd rzeczywisty.

to nie widzisz tego że te zalezności są powiązane wzorem

Opublikowano

Bo w pierwszym przypadku pompa szybko nabije ciśnienie bo nie ma dużego ujścia z hydroforu, w drugim woda odbierana jest na bieżąco i pompa musi cały czas tłoczyć, to tak jak by ledwo otworzyć kran albo otworzyć go całkowicie, w pierwszym przypadku hydrofor włączy się raz na jakiś czas, w drugim będzie pracować cały czas. Pobór prądu może i mały, ale jeśli przewod jest długi i do tego o małym przekroju to będą pojawiać się spadki napięcia. 6 lat uczyłem się elektryki, od 10 lat zajmuje się montażem układów elektrycznych i układów automatycznego sterowania, więc chyba jakieś pojęcie mam :)

racyl napisał:

to nie widzisz tego że te zalezności są powiązane wzorem

Tylko jeżeli cos fi różni się od tego podanego na tabliczce to wzór można o kant dupy potłóc.

Opublikowano (edytowane)

jak najbardziej zgadzam się że długość, przekrój poprzeczny przewodu zasilającego ma znaczenie na działanie urządzenia

nie zakładałem że ktoś będzie ciągnął zasilanie pompy przewodem 100m i więcej. może jakiś cienki przewód był i nie chciała chodzić. myśle że kolega mierzył i w gniazdku i na przedłużaczu

kiedyś miałem chiński przedłużacz do spawarki coś koło 20-30m to spalił się podczas spawania transformatorówką a spawanie a takim przedłużaczu to była męka transformatorówką. inwerterem już na długim kablu ładniej się spawa

te pompy jednofazowe z tego co widziałem największą moc mają 1,8kw a potrafią dać i 160l/minute

jak otworzysz kran na fula to musiałby być mały hydrofor żeby pompa chodziła non stop no i rura zasilającego dużej średnicy

jestem tego zdania żeby zasilać nawodnienia max średnicą rury jaka wychodzi/wynika z króćca   pompy

do pomiaru w czasie rzeczywistym bardzo dobre są mierniki cięgnowe . wszystko widzisz od razu i nie trzeba liczyć

Edytowane przez racyl
Opublikowano

tak myślałem. A dużo po drodze od transformatora odbiorców

Opublikowano (edytowane)

zależy jakie oni tam mają zużycie prądu. ja nie mam tyle gospodarstw przed sobą

a ta Twoja pompa co wszystko zasila to co za pompa z taką wydajnością ? jakaś tania jak na taką wydajność

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Dziś lustrowalem truskawkę i na jednej najmłodszej kwaterze truskawki przedziorek już ze złożonymi jajami. Po świętach trzeba z chemią ruszyć. Zdjęcia w galerii.

Opublikowano
12 minut temu, stempos1980 napisał:

Wszyscy mają tunele tak średnio ok 60 sztuk plus pola.tyle dałem za ibo 2.2 162l z silnikiem jedno fazowym

pewnie chodzi ci o ten model          Pompa 4SDM6-14 Antypiaskowa 230V IBO

to jest ta co ci nie chciala chodzić czy tą co obecnie wszystkie tunele podlewasz na raz

Opublikowano

rozumiem. też chciałem kupić taką do drugiej studni. widzę że już ma ona rurę przyłącze 2cale i sensownie pasowałoby dać rurę 50

te Ibo to nie głupie pompy moja jedna tyle lat i chodzi w dodatku wyjście spawane bo pękło przy wkręcaniu nypla 😁

Opublikowano

ja mam przed sobą 4 odbiorców i żaden nie wiele pobiera i żadnego podlewania to i spadków nie będzie