Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie ma sensu robić rurą 50 ja proponował bym 40 o połowę tańsza a jeżeli chodzi o wydajność to powinna wystarczyć wpinki też nie są dobrym rozwiązaniem ja wybrał bym obejmy na rurę dużo bardziej wytrzymałe i bez awaryjne.
Opublikowano

Najpierw trzeba sprawdzic czy na jedna sekcje wystarczy wody. Moze trzeba bedzie to podlewac na dwa razy. Na poczatku z dozownika do nawozu bym zrezygnowal. Gdy wszystko bedzie na pewno dzialac wtedy o dozowniki mozna pomyśleć.  Wpinki będą najtansze i tez wytrzymają. 

Opublikowano

Wesołych świąt wszystkim plantatorom truskawek ;) 

Mam takie pytanie: jakie są przesłanki, żeby teraz , przy obecnych temperaturach, okrywać truskawki? Jest mokro, raczej ciepło. Według mnie zwiększa się presja ze strony chorób grzybowych i przędziorka. W moich okolicach przed świętami zaczęli okrywać i to jeden za drugim a ja mam wątpliwości. Skłaniam się, żeby zaczekać aż prognozy się zmienią złapie mróz etc. Wiem, że roksana i polka na pewno dostały kołdry więc to nie tak, że okrywają bo mają jakieś mega delikatne odmiany. Poza tym jak był chyba jeden dzień że było u nas -8 to nikt nie okrywał... Pytam bo mnie ciekawi czy jest coś o czym nie wiem...

@damian86p miałem kilka lat takie nawadnianie, przetestowane w praktyce. Mogę Ci podpowiedzieć co i jak bo na tym zęby zjadłem. Tak na marginesie- dozownik to możesz najtańszy inżektorowy dać, będzie działać, ale musisz liczyć się z tym, że powiedzmy 5 rządków po 100 m na raz (u mnie tak było) bo inaczej wypływ staje się nierównomierny, dozownik sporo ogranicza wypływ wody. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.12.2018 o 19:47, Pasquallo napisał:

Wesołych świąt wszystkim plantatorom truskawek ;) 

Mam takie pytanie: jakie są przesłanki, żeby teraz , przy obecnych temperaturach, okrywać truskawki? Jest mokro, raczej ciepło. Według mnie zwiększa się presja ze strony chorób grzybowych i przędziorka. W moich okolicach przed świętami zaczęli okrywać i to jeden za drugim a ja mam wątpliwości. Skłaniam się, żeby zaczekać aż prognozy się zmienią złapie mróz etc. Wiem, że roksana i polka na pewno dostały kołdry więc to nie tak, że okrywają bo mają jakieś mega delikatne odmiany. Poza tym jak był chyba jeden dzień że było u nas -8 to nikt nie okrywał... Pytam bo mnie ciekawi czy jest coś o czym nie wiem...

@damian86p miałem kilka lat takie nawadnianie, przetestowane w praktyce. Mogę Ci podpowiedzieć co i jak bo na tym zęby zjadłem. Tak na marginesie- dozownik to możesz najtańszy inżektorowy dać, będzie działać, ale musisz liczyć się z tym, że powiedzmy 5 rządków po 100 m na raz (u mnie tak było) bo inaczej wypływ staje się nierównomierny, dozownik sporo ogranicza wypływ wody. 

Narazie nie bede dawał dozownika, do rury PE kupię wpinki z zaworem żeby regulować ile rzędów nawadniać w sumie jest ich 20 po 100m. Tylko nie wiem jaką rure kupić w ogłoszeniach są tylko po 100m a mi potrzeba około 15m

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 minut temu, damian86p napisał:

Narazie nie bede dawał dozownika, do rury PE kupię wpinki z zaworem żeby regulować ile rzędów nawadniać w sumie jest ich 20 po 100m. Tylko nie wiem jaką rure kupić w ogłoszeniach są tylko po 100m a mi potrzeba około 15m

ja mam rządki 108m do po pola mam jakieś 150m. zasilam rurą 40 na raz to i 14 tych rządków zasilałem , 12 to jest w sam raz

nie patrz na ogłoszenia tylko idz do lokalnego sklepu co sprzedają rury wpinkki i ci sprzedadza ile potrzeba

to ile na raz chcesz zasilać rządków  zeleży przede wszystkim od wydajności pompy (l/min).

co z tego że dasz po wierzchu większą rurę jak w studni jest mniejsza od niej

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damian86p napisał:

skąd jesteś? Znam dobrą hurtownię, gdzie kupisz na metry. Zresztą w każdym sklepie gdzie mają taśmy i tym podobne mają także i te rury. To nie jest problem. 

Edytowane przez Pasquallo
Opublikowano

jak nie znajdzie czarnej rury do nawodnień to kupi niebieską w sklepie hydraulicznym a tą już sprzedają na metry

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, saszeta napisał:

W niebieską sie nie wepnie. W czarną zwykłą też nie. Ma być z miękkiego plastiku. A najlepiej wąż niebieski. On do 3 tam wytrzymuje. 

to kwestia jaką  zrobisz średnicę wiertłem pod tą wpinkę. są też różne ścianki rury czarnej czy niebieskiej

ja robiłem i w twardej i w miękiej i się trzymało. wiadomo czym grubsza ścianka to gorzej wcisnąć

niebieski hydrauliczny większe ciśnienie może wytrzymać

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Szukam patentu na precyzyjne rozsiewanie nawozu w rządki, szerokość 65 cm, mam podsiewacz ale on sieje tylko punktowo i nie rozsypuje. Jak to u Was wygląda? Zastanawiałem się nad założeniem osłon do lejkowego, żeby nawóz spadał zaraz za tarczą w dół, ale wtedy zrobię tylko jeden rządek.
Opublikowano
1 godzinę temu, tomekkomar napisał:

Szukam patentu na precyzyjne rozsiewanie nawozu w rządki, szerokość 65 cm, mam podsiewacz ale on sieje tylko punktowo i nie rozsypuje. Jak to u Was wygląda? Zastanawiałem się nad założeniem osłon do lejkowego, żeby nawóz spadał zaraz za tarczą w dół, ale wtedy zrobię tylko jeden rządek.

Po co chcesz rozsypywac? Truskawka sobie poradzi z pobraniem. Zobacz sobie pielniki gaspardo, nie ma co kombinować na siłę. 

Opublikowano
Dla równomiernego wysiewu, i nie daje mi to spokoju 😉 Nawóz sypany 'ciurkiem' później jeszcze zostaje po sezonie, gdzie przydałby się po brzegach. Ława 65cm jednak trochę szerokości ma.
Opublikowano (edytowane)

Wie ktoś gdzie w okolicach Zamość, Biłgoraj, Jarosław można kupic rurę PE na metry i wpinki do nawadniania

Edytowane przez Gość