Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, cinek1808 napisał:

Jeśli kryjesz na zimę to tak. Jeśli nic nie będziesz robić to lepiej wiosna. 

Wybiera się ktoś na TSW.? w konferencji truskawkowej ciekawy temat o stosowaniu zeolitów

@Rallyfan najważniejsze to nie wynosić oprysku na mróz . opryskasz w dzień a w nocy pójdzie mróz i kasa w błoto.

a czego się spodziewasz po tej konferencji. zawsze na tego typu imprezach wszystko co proponują jest zachwalane i wysoce skuteczne

Ktoś powie ci tam że to nie zawsze działa i nie zawsze u każdego.

Kupisz opakowanie przetestujesz i wtedy podnieta opadnie

Opublikowano

Wiem ze kazdy chwali aby kupić. Ale nie można stać w miejscu trzeba sie rozwijać. Testować nowe produkty. Nie daleko mam to się przyjadę a konferencji traktuje z rezerwa. Jak bym sie nie rozwijał to do dzis sądzilbym ducata kenta i honoy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil0qwe napisał:

Więc jak teraz opryskać żeby było dobrze? Teraz codziennie w nocy ma być mróz, gdy opryskam w dzień z deszczem będzie ok?

poczekaj aż będą dodatnie temperatury przez całą dobę

Opublikowano

@sosyn94 Ja mam ogrodzone bodajże 1.6 m i działa. Sąsiad nie ma i mu nie działa :D w sensie sarenki ma. Wniosek, że lepsze to niż nic ;) ja sobie chwalę.

Mam pytanie o Apricę... ktoś wie przy jakiej temperaturze okrywać na zimę? U mnie więcej jak -5 to nie było jeszcze ale się zastanawiam, bo mity krążą, że to mrozu żadnego nie lubi. Młoda w tym roku sadzona. Włóknina gotowa, ale tak nie bardzo wiem co robić. Na plonie w przyszłym roku mi nie zależy, chodzi, żeby się krzaczki utrzymały. 

Opublikowano
7 minut temu, Pasquallo napisał:

@sosyn94 Ja mam ogrodzone bodajże 1.6 m i działa. Sąsiad nie ma i mu nie działa :D w sensie sarenki ma. Wniosek, że lepsze to niż nic ;) ja sobie chwalę.

Mam pytanie o Apricę... ktoś wie przy jakiej temperaturze okrywać na zimę? U mnie więcej jak -5 to nie było jeszcze ale się zastanawiam, bo mity krążą, że to mrozu żadnego nie lubi. Młoda w tym roku sadzona. Włóknina gotowa, ale tak nie bardzo wiem co robić. Na plonie w przyszłym roku mi nie zależy, chodzi, żeby się krzaczki utrzymały. 

Przykryj napewno nie zaszkodzi tym bardziej że to młoda truskawka. 

Masz zwykła siatke 1,6m wys najtańsza czy wzmacnianą ?

Opublikowano

najtańszą... ale teraz brałbym wzmacnianą albo w sumie lepiej zrobić papiery na myśliwego :D 

Zaszkodzić może i nie zaszkodzi, ale zapowiadają ocieplenie, będę wtedy musiał odkrywać, wiatr te sprawy nie wiadomo jak będzie. Na mój chłopski rozum do tych -5 nie powinno się za wiele dziać. Truskawka sadzona we wrześniu, już się poprzyjmowała to może tak łatwo nie wymarznie... Innymi bym się nie martwił, ale tak mało info o aprice bo to w miarę świeża. Na pewno alby czy roksany czy klera czy hanoja bym teraz nie okrywał.  A o tym nie wiem co myśleć. Z doświadczenia mojego wynika, że -10 i wiatr nawet tym wymienionym przeze mnie(oprócz aprici) nie robi szkód. Powyżej tego już drobnieją, a jak było -20 i wiatr, to nieokrywane przerzedziło i na wiosnę było nieciekawie. 

No ale nie chodzi mi już o takie ekstrema. 

Opublikowano
49 minut temu, MarcinWoos napisał:

-16 dzisiaj u mnie, ciekawi mnie strasznie co to będzie z tej mojej plantacji :) pierw susza teraz mrozy 

trzeba zacząć robić 500+

Opublikowano

TERAZ jest jeszcze. nie głosować na PO, .N, Teraz  i będzie dalej

Opublikowano

Witam chciałbym zrobić nawadnianie truskawki mam obok gospodarstwa 15 ary czy jest sens rozłożyć taśmy kroplujące i podłączyć do wodociągu (studnia odpada) pole ma 100m długości, ile mogłoby pójść wody i co ile dni trzeba nawadniać czy lepiej kupić jakiś beczkowóz i lać z góry na krzaki

Opublikowano

Wg mnie jest sens rozlozyc taśmy. W zaleznosci ile plynie tej wody z kranu podlaczysz wazystkie tasmy na raz albo podzielisz to na pol lub na trzy sekcje. Chcac zachowac wilgotnosc w truskawce w czasie suszy trzeba podlewac co 1-3dni. Zalezy tez od kategorii gleby. Lanie z gory obarczone jest wiekszym ryzykiem chorob grzybowych. Trzeba tez jakos miedzy krzaki wjechac co w trakcie owocowania nie zawsze jest proste. 

Opublikowano
20 minut temu, jaro86 napisał:

Wg mnie jest sens rozlozyc taśmy. W zaleznosci ile plynie tej wody z kranu podlaczysz wazystkie tasmy na raz albo podzielisz to na pol lub na trzy sekcje. Chcac zachowac wilgotnosc w truskawce w czasie suszy trzeba podlewac co 1-3dni. Zalezy tez od kategorii gleby. Lanie z gory obarczone jest wiekszym ryzykiem chorob grzybowych. Trzeba tez jakos miedzy krzaki wjechac co w trakcie owocowania nie zawsze jest proste. 

Mógłbyś opisać jak to wykonać co będę potrzebował taśmy to wiem wąż w poprzekek jakieś złączki może są jakieś gotowe instalacje na necie

Opublikowano

Wejdz na strone dropplant. Tam masz katalog produktow. Na koncu jest prosty schemat nawadniania kropelkowego plantacji. Przestudiuj tez tan katalog z produktami i dopiero pozniej napisz jesli czegos nie bedziesz wiedzial.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jaro86 napisał:

Wejdz na strone dropplant. Tam masz katalog produktow. Na koncu jest prosty schemat nawadniania kropelkowego plantacji. Przestudiuj tez tan katalog z produktami i dopiero pozniej napisz jesli czegos nie bedziesz wiedzial.

rura PE tylko jaka średnica, taśma kroplująca Rivulis 508/20cm, filtr przydałby sie, złączka/wpinka żeby połączyć taśme z rurą tylko jaka?, korek T-Tape na koniec taśmy + korek na rure ,do tego dozownik nawozu

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Rura 50 wpinki  do pasków ewentualnie wpinka z kranem do każdego paska, korek na rurę a korki na paski to jak dla mnie zbędny wydatek. Jeżeli chcesz brać wodę z wodociągu to filtr może być zbyteczny. A co do wodociągu to ciekawe czy ciśnienie wody w lato będzie jak każdy będzie korzystał