Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytałem o tym środku tylko że 450zl mnie przeraża. W ubiegłym roku miałem tak posiane i chyba z tego powodu dużo honeya mi się nie zawiązało. Akurat wszystko kwitło w jednym czasie. Do tego pogoda nie sprzyjała deszczowno i chłodno.

Opublikowano

to wodę utlenioną to nawet jakiś nawiedziny uzdrowiciel zaleca do picia

Opublikowano

Po co to wszystko jak będzie maj zimny a może tak być ale nie musi , nadają ogromną suszę w tym roku to jedno a drugie 17 zł godzina pracownika jeśli zechce pracować za to w upalny dzień w słońcu .

Opublikowano
2 godziny temu, rispekt napisał:

Kiedyś czytałem że w USA moczą w wodzie Utlenionej tylko stężenia nie pamiętam niestety

Zapewne ojciec dyrektor wykopał studnie i wodę poleca🤫

Jako poplon co doradzacie , żeby tylko kwiaty nie były bardziej atrakcyjne od kwiatów truskawki?

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Po co to wszystko jak będzie maj zimny a może tak być ale nie musi , nadają ogromną suszę w tym roku to jedno a drugie 17 zł godzina pracownika jeśli zechce pracować za to w upalny dzień w słońcu .

A niech będzie maj z przymrozkami i do tego susza to się coś zarobi, bo jakby był urodzaj to patrząc na to ile w ostatnich 2-3 latach ludzie nasadzili truskawki to chyba by była po 2-3zł za kg w hurcie.

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A niech będzie maj z przymrozkami i do tego susza to się coś zarobi, bo jakby był urodzaj to patrząc na to ile w ostatnich 2-3 latach ludzie nasadzili truskawki to chyba by była po 2-3zł za kg w hurcie.

Szkoda że  tak jest w  Polsce zakłady przetwórcze  tanio chcą pozyskać owoc .

Opublikowano

Już w tym roku chcieli sobie odbić za 2 poprzednie lata, tylko towaru było mało i nie można było za nisko zejść. Myśleli, że będą kupować jak jabłko w 2018, a tu przyszły przymrozki i susza i zniweczyły im plany. Dla tych co detalują/sprzedają hurtowo deser niskie ceny w przetwórstwie to też problem, bo to automatycznie ciągnie w dół ceny truskawki deserowej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Już w tym roku chcieli sobie odbić za 2 poprzednie lata, tylko towaru było mało i nie można było za nisko zejść. Myśleli, że będą kupować jak jabłko w 2018, a tu przyszły przymrozki i susza i zniweczyły im plany. Dla tych co detalują/sprzedają hurtowo deser niskie ceny w przetwórstwie to też problem, bo to automatycznie ciągnie w dół ceny truskawki deserowej.

Panie i Panowie wczoraj był dzień świstaka i nie zobaczył swego cienia wiosna .

Truskawka będzie rosła , Też mam problem bo borówka listki już puszcza .

Ciepła i sucha zima, jaka panuje w tym roku w Polsce, może przyczynić się do największej od 50 lat suszy na terytorium naszego kraju. Wszystko zależy od najbliższych tygodni – jeżeli sytuacja nie ulegnie poprawie, rok 2020 może być niezwykle trudny.

Polska ma za sobą dwa bardzo trudne lata, podczas który w związku z pojawieniem się zjawiska suszy, pojawił się spory deficyt wodny. Nadzieją na poprawę sytuacji i jego redukcję był okres zimowy, jednak póki co opadów jest jak na lekarstwo.

– W Polsce brakuje przede wszystkim opadów śniegu. Ilość opadów jest nieporównywalnie mniejsza w stosunku do poprzednich lat. Taka sytuacja ma już miejsce trzeci rok z rzędu – powiedział minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk na łamach Radia Puls.

– Jeszcze nie możemy nic przesądzać, ponieważ przed nami wiosna i możliwe, że liczba opadów zrekompensuje się. Wiadomo jednak, że wiosna na pewno będzie bardzo trudna, ponieważ obecna liczba opadów jest bardzo mała. Jeżeli sytuacja utrzyma się, możemy mieć w Polsce największą suszę od 50 lat – ostrzegł minister.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
6 godzin temu, rispekt napisał:

Kiedyś czytałem że w USA moczą w wodzie Utlenionej tylko stężenia nie pamiętam niestety

Huwa san to chyba coś podobne do wody utlenionej.

Opublikowano

to taki specyfik do czesania jeleni

to nic innego jak perhydrol o jakim kto sobie chcę stężeniu tylko zdecydowanie tańszy

Opublikowano

Rosną u nas koszty produkcji, tańsi będą nas wygryzać, takie prawa rynku. W Egipcie sobie pryskają czym chcą tak jak na Ukrainie, a my musimy stosować droższe środki dozwolone prze Unię o dyskusyjnej skuteczności.

• Like 1
Opublikowano

najgorsze to że wycofują środki a w ich miejsce nie ma nic o podobnej skuteczności

tiachlopryd czyli  proteus i calypso ma być tylko do sierpnia i wypad

spintor jak wyprzedano resztki tak w poprzednim roku to słuch o nim zaginął. za resztki ze 120zł na koniec wołali po 150- 180zł

miejmy nadzieje że te egipskie ziemniaki będą podobnej jakości smakowej jak ziemniaki to mało kto je wybierze

Opublikowano
14 godzin temu, racyl napisał:

najgorsze to że wycofują środki a w ich miejsce nie ma nic o podobnej skuteczności

tiachlopryd czyli  proteus i calypso ma być tylko do sierpnia i wypad

spintor jak wyprzedano resztki tak w poprzednim roku to słuch o nim zaginął. za resztki ze 120zł na koniec wołali po 150- 180zł

miejmy nadzieje że te egipskie ziemniaki będą podobnej jakości smakowej jak ziemniaki to mało kto je wybierze

Bardzo dobrze powiadasz tylko ludzie w marketach kupią tą truskawkę bo jest tańsza , niż na rynku Polska .

Polska truskawka jak będzie  jej mało to ceny sięgną zenitu .

Opublikowano

no nie wiem czy jest tańsza. nawet bym upierał że w markecie jest droższa.

zawsze jak się patrzyło to czy truskawka czy malina w markecie w małych opakowaniach to nie była tania. luzem może i przez pare dni jak gazetka obowiązywała to coś taniej.

mówię o lubelskich marketach to one akurat w kwestii truskawki, maliny nie są zagrożeniem

w markecie to jest truskawka typu kartoflanego( twarda) a szczególnie jak przebędzie taką podróż

Opublikowano

Żeby z Hiszpanii czy innego kraju truskawki na market przyjechały w dobrym stanie o jeszcze były w marketach po kilka dnia. To ta truskawka musi być zerwana na pół zielona. A taka nigdy nie będzie smaczna bo nie ma tylu cukrów w sobie. 

Opublikowano

to też są chyba specjalne odmiany typowo twarde no i pewnie jeszcze utwardzone dodatkowo

myślisz że jak banany na zielono rwane ? coś mi się obiło o uszy że gdzieś malinę taką na pół zieloną skupowali i większą cenę płacili

@cinek1808 stosujesz metalosate calcium ?

Opublikowano

Czytałem raz jakiś artykuł o hiszpańskich truskawkach i to że są w smaku jak kartofle to wina temperatury. Ale czy to prawda?

Chodziło o temperatury między nocą a dniem

Opublikowano (edytowane)

zwróć uwagę jaka odmiana będzie podana na opakowaniu

ogólnie markety mają swoje ulubione twarde co je wprowadzają na sklepy. każdej jednej odmiany to oni ci nie kupią

tak samo może być z tymi importowanymi

u nas też są odmiany typowo kartoflane. spróbuj sobie alba czy aprica

gorąco to oni mają pod tymi tunelami co liczbę ich aż widać z satelity 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano

trwała to jest   a smak lepszy od alby

za krótko ją mam i z kiepskich sadzonek była sadzona i  dopiero w tym roku wyrobie sobie o niej zdanie