Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nadal są odroczki od prawka?? Obiło mi się o uszy że tego już nie ma. Po za tym mam pytanie, mianowicie jakie są u was ceny za kurs (ze wszystkimi pierdołami typu egzamin etc. ) na kategorie B ??

Opublikowano
To nadal są odroczki od prawka?? Obiło mi się o uszy że tego już nie ma. Po za tym mam pytanie, mianowicie jakie są u was ceny za kurs (ze wszystkimi pierdołami typu egzamin etc. ) na kategorie B ??

ceny za kurs wachają się do 750 do 900zł. a egzamin 150zł

Opublikowano
karalna jest jazda ciagnikiem ponad 40km/h jak byś zdawałeś prawojazdy kategorii T to byś to wiedział.... a jeżeli jeżdza powyzej to łamią przepisy. Jak wiekszac kierowców...

Jeśli chodzi o nowe ciągniki JCB to mogą być rejestrowane jako samochody ciężarowe i ograniczenie prędkości nie obowiązuje.

Dopiero stosunkowo niedawno Interhandler załatwił homologacje na ciągnik rolniczy dla JCB, wcześniej urzędnicy odmawiali rejestracji Fastracka jako ciągnika rolniczego i robili z niego cięzarówke. Wyjściem z sytuacji był zakup za granicą i rejestracja w PL jako używanego ciągnika. Znajomy tak musiał zrobić.

Opublikowano
nie można przewozić osób na przyczepie. Jak można jeździć z osobo dorosło gdy ciągnik jest jednoosobowy.

Chyba, że ciągnik jest wyposażony w dodatkowe siedzenie dla pasażera, no i musi mieć w dowodzie wbite, że jest 2 osobowy :P.

Opublikowano
a jak wygląda egzamin na mieście ????

egzamin na mieście wygląda podobnie jak w przypadku innych kategorii czyli wsiadasz i jedziesz, gdzie każą z tym, że trasa (przynajmniej teoretycznie) jest stała i znana kursantowi przed egzaminem, ale jak ja zdawałem w Bydgoszczy to jechałem nie trasą egzaminacyjną obowiązującą na kategorię T lecz najkrótszą możliwą trasą (jechałem razem z egzaminatorem w kabinie, gdyż traktor miał miejsce dla pasażera był to zetor 5211 i ku mojemu zaskoczeniu egzaminator na żółtym świetle kazał mi dodać gazu)

Opublikowano

też miałem numer na egzaminie kategorii T z zóltym swiatlem;) ps. jchalem bez hamulców w przyczepie;P tak jak poprzednik zetorem 5211 był styczeń i zimno.... brrrrr jak dwa misie siedzielismy w ciągniku.

Opublikowano
egzamin na mieście wygląda podobnie jak w przypadku innych kategorii czyli wsiadasz i jedziesz, gdzie każą z tym, że trasa (przynajmniej teoretycznie) jest stała i znana kursantowi przed egzaminem, ale jak ja zdawałem w Bydgoszczy to jechałem nie trasą egzaminacyjną obowiązującą na kategorię T lecz najkrótszą możliwą trasą (jechałem razem z egzaminatorem w kabinie, gdyż traktor miał miejsce dla pasażera był to zetor 5211 i ku mojemu zaskoczeniu egzaminator na żółtym świetle kazał mi dodać gazu)

Też zdawałem w Bydzi i miałem podobnie, no może poza tym zółtym światłem. Trasa była wytyczona, ale pojechaliśmy najkrótszą, o ile dobrze pamiętam 2 skrzyżowania i wjazd na plac <_<. Najwięcej problemu to miałem z włączaniem kierunków w tym 5211 ;). Coś ten przełącznik był do d...:).

Opublikowano

przełącznik to jeszcze luz najbardziej rozśmieszył mnie miękki przód, który przy ruszaniu z miejsca unosił się chyba o 20cm, a moja trasa wiodła zasadniczo przez jedno skrzyżowanie, na którym zawracałem najlepsze w tej trasie jest to, iż trzeba z przyczepą przedostac się z prawego kończącego się pasa na lewoskręt przez dwa zakorkowane pasy, głównej północno-wlotowej ulicy Bydgoszczy

Opublikowano

Mam pytanie,czy posiadająć prawo jazdy kat.C można kierować ciągnikiem z przyczepami czy też trzeba posiadać dodatkowo E.I jak jest w przypadku lawety ,ponoć można ale tylko z jedna przyczepą.

Opublikowano
Mam pytanie,czy posiadająć prawo jazdy kat.C można kierować ciągnikiem z przyczepami czy też trzeba posiadać dodatkowo E.I jak jest w przypadku lawety ,ponoć można ale tylko z jedna przyczepą.

tylko prawo jazdy kategorii C+E upoważnia do kierowania ciągnikiem z dwiema przyczepami na samym C można kierowac ciągnikiem z przyczepą jednoosiową (ciekawe co z tandemem)

Opublikowano

kategoria C -uprawnia do kierowania pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

natomiast kategoria B+E, C+E lub D+E -uprawnia do kierowania pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,