Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kto ma taki kombajn? co nim sadzicie? jak wam sie sprawuje?

ja posiadam taki z 1969 roku, jak dla mnie bomba na 12 ha wystarcza w zupełnosci, wiem ze byly modele ktore robiły belki (kostki) ale moj takiej opcji nie posiada. znajomy ojca ma claasa europe ktory robi belki, ale tak wiąze ze zal.pl ;)

nasz mial orginalnie silnik benzynowy, ale chodzil tragicznie nie mogl nawet samego kombajna pociagnac na plaskim terenie a co dopiero pod gore, grzal sie i caly czas psul

zostal zmieniony silnik na 4p aktualnie najlepszy silnik w maszynach w naszym gospodarstwie :) bardzo malo zuzyty, nigdy nie kopci na po pierwszym odpaleniu w roku :)

olej wymieniamy co 2 lata, kosimy w gestym zbozu na pierwszym biegu, pieknie mluci i oczyszcza :)

prosze o wasze opinie o tym kombajnie, na wasze pytania chetnie odpowiem

Opublikowano

Od niedawna chce sobie sprawić ten kombajn na moje 10 H i następne 15 zarobkowo. Czy oto ten kombajn da sobie rade z tym areałem? Jak często się psuje? Gdzie są do niego części? Jaka jest wydajność? Gdzie można i za ile do niego dokupić sieczkarnie? Z góry dziękuje za odp. i pozdrawiam.

Opublikowano

A skąd ten silnik 4p wziołeś?? Ja mam colombusa z 66r i mam tam silnik perkinsa 4 cylindrowy ok 50km ;) Sprzęt nie do zajechania. Nawet niektóre paski są orginalne jeszcze :) Najfajniejszą historie miałem z paskiem jezdnym. Orginalny toche nam ślizgał więc udałem sie do sklepu (60km) i kupilem nowy ale nie orginalny tylko polski. Wszystko ok zakładamy i po 3 dniach koszenia pasek tak sie naciągnol że nic nie dało sie już zrobić :) Założyliśmy ten stary i chodzi do dziś.

Aha i nie widziałeś gdzieś takich małych claasów z szarpaczem?? Bo my chcemy coś takiego wykonać ale niemamy żadnego porównania...

Opublikowano
Od niedawna chce sobie sprawić ten kombajn na moje 10 H i następne 15 zarobkowo. Czy oto ten kombajn da sobie rade z tym areałem? Jak często się psuje? Gdzie są do niego części? Jaka jest wydajność? Gdzie można i za ile do niego dokupić sieczkarnie? Z góry dziękuje za odp. i pozdrawiam.

spokojnie da rade obkosic ten areał, u nas jest 12ha teraz to ojciec nie jezdzi na zarobki ale kiedys tak (2 kombajn na wsi u nas) takze na pewno wszystkiego ponad 25ha ;)

na pytanie jak czesto sie psuje to nie moge odpowiedziec, bo to zalezy jak kto dba, tak jak pisalem w pierwszym poscie poki byl stary silnik to awarie zdarzały sie co godzine natomiast teraz na silnik zlego slowa nie powiem

przez ostatnie sezony awarii bylo praktycznie brak, w tym roku wymienione 2 przednie opony i pasek jezdny-ale to wiadomo te elementy sie zuzywaja :)

wymiana olejow, czyszczenie filtrow i w pole. dzisiaj moze wyjade z garazu to porobie kilka zdjec

czesci to w mojej okolicy jest bardzo duzo, i w sklepach i u handlarzy-moze to dlatego ze u nas 80% kombajnow to claasy?

wydajnosc powiem jak wyjade w tym roku :) bo nie pamietam, o sieczkarni nic nie wiem, nasz nie posiada

@strachu silnik kupił ojciec z wujaszkiem poniewaz tamtego bylo dosc :) benzyniaki w kombajnach sie nie sprawdzaja

w tamtym roku pekł pasek i malo braklo aby sie zagotował, jak bylo slychac "bebechy" to tata zaczaił i zgasił :)

zalozylismy nowy pasek i dalej jazda, silnik dalej cyka

Opublikowano

A w nim jest heder 2,7?? Bo co nieco o tych małych claasach czytałem;) Mój dzisiaj prawdopodobnie wyjedzie;)

p.s: zapomniałem o jednej awarii- w zeszłym roku wymieniliśmy pompe wodną. Ale 3km odemnie jest jeden z większych sklepów z częciami do maszyn rolniczy więc z tatą w auto i 20min puźniej już zakładaliśmy pompe:p

Opublikowano

Koledzy wy nawet nie wiecie co macie. Dzisiaj zwijałem u takiego kumpla co ma cosmosa ''jamnika'' to jak był na polu to urwał mu łańcuch. Wzioł drut, związał i wszystko wykosił. Stare cosmosy to kombajny bezobsługowe, po co części? Jak wszysto można zrobic w domu. Super, claas cosmos jest lepszy od bizona ZO- 50 a nawet i ZO- 56. Claas to claas. Fantastik maszyna. Tylko żeby była w prawie każdym sieczkarnia.

Opublikowano (edytowane)

Heder w Cosmosie ma 2,1m. Co do awarii to niezbyt wiele, największa to rozwalony wariator napędu, ale to wina poprzedniego właściciela (kiepsko poskładał go do kupy). Części można dostać albo na szrocie, albo oryginały Claasa (nie mają wszystkiego) albo szukać zamienników. W tym roku wymieniłem filtr pompy olejowej i tu ciekawostka, nie był on wymieniany od 1970 roku czyli od nowości. A mój młóci u mnie 18-19ha rocznie.

Edytowane przez cosmos
Opublikowano

Witam. Jakim biegiem kosicie zboze i ile jestescie wstanie skosic zboza na godz?? Mam takiego cosmosika a kosze jedynka. gdzies czytalem ze powinien na godzine skosic ok 0,5 - 0,75 ha/h ale mi to nie wychodzi..................