Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To nie chodzi o samą cene , 8 lat do tyłu u mnie nie było problemu uzyskać 40-50 ton i 20 skrobi . Ostatnie lata 27-35 ton i skrobia 16-18 przy tej samej a nawet lepszej agrotechnice . Susza i wycofane środki też sporo zmieniają w uprawie ziemniaka teraz wylatuje metrybuzyna i już będzie kolejny problem . W żadnej uprawie nie wyleciało tyle środków co w ziemniaku , grzybówek , od chwastów a od stonki to już nawet nie będę wyliczał co nam zabrano 

Edytowane przez Zefir
Opublikowano

no u mnie też eurostarch w tym roku max 19,1 skrobia 

czy to prawda że Łomża planuje w ramach umowy sadzić i kopać ziemniaki u plantatora byle tylko zakontraktować ?

Opublikowano
11 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Co tu taka cisza?

Wszyscy liczą kasę po kampanii?

Czy przenawożenie azotem mocno obniża skrobię? 

Skawa pociągneła tylko 18%?

Mysle ,że przenawozenie może obniżyć skrobie o ok1-2% .Skrobia potrafi także mocno spaść ,jak pod koniec wegetacji jest przekropno,bardziej budują plon niż skrobie.Duze wahania wilgotnościowe podczas wegetacji też źle wpływają na zawartość skrobii.Generalnie jest tyle czynników które na to wpływają ,że ciężko jednoznacznie stwierdzić co jest powodem tak niskiej zawartości .u nas też w tym roku skawa słaba skrobia .

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

O. Pierwsze słyszę 

Była koordynatorka już dwa razy pogadać, namawia żeby wrócić, ale nic takiego nie mówiła 

Jakby wykopali to sadzisz  z powrotem 🤣🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, mati3664 napisał(a):

Mysle ,że przenawozenie może obniżyć skrobie o ok1-2% .Skrobia potrafi także mocno spaść ,jak pod koniec wegetacji jest przekropno,bardziej budują plon niż skrobie.Duze wahania wilgotnościowe podczas wegetacji też źle wpływają na zawartość skrobii.Generalnie jest tyle czynników które na to wpływają ,że ciężko jednoznacznie stwierdzić co jest powodem tak niskiej zawartości .u nas też w tym roku skawa słaba skrobia .

U mnie w tym roku mega susza.

Dziwi mnie ta skrobia w skawie bo albatros ponad 21.

Ale azotu na pewno było za dużo bo miałem przed ziemniakami na poplon żyto z wyką na kiszonkę i raczej rośliny nie pobrały tego azotu co był dany.

Ciężko zbilansować składniki jak się daje obornik. Raz że do końca nie wiadomo dokładnie ile ton idzie na ha, dwa jakie są zawartości NPK w oborniku, trzy jakie jest wykorzystanie składników z obornika w pierwszym roku po zastosowaniu bo różne źródła różnie mówią.

Opublikowano
10 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Jakby wykopali to sadzisz  z powrotem 🤣🤔

Znając życie zostało by mi przysłowiowe dwa pińdziesiont z hektara na bułkę z serem z tego biznesu 🤭 

Ale można się zainteresować co i jak.

Opublikowano
W dniu 5.12.2024 o 08:38, pedro2 napisał(a):

O. Pierwsze słyszę 

Była koordynatorka już dwa razy pogadać, namawia żeby wrócić, ale nic takiego nie mówiła 

Niech podniosą cenę za skrobię to chętni się znajdą.

Sadzeniak zuzanna kl. A  2.5tys

• Like 1
Opublikowano
W dniu 4.12.2024 o 21:12, Daro20 napisał(a):

Co tu taka cisza?

Wszyscy liczą kasę po kampanii?

Czy przenawożenie azotem mocno obniża skrobię? 

Skawa pociągneła tylko 18%?

Ziemniak wykopany to cisza :D

Ja zamówiłem na przyszły sezon w sumie 5,5 t sadzeniaka. Albatros i Euroresa.

Głównie to zbyt duża dawka azotu. Ja w minionym sezonie dałem jakieś 120 kgN/ha w postaci mocznika + obornik jesienią pod orkę i skrobię miałem na poziomie 21-22,5%.

W przyszłym sezonie chcę zwiększyć nawożenie potasem i fosforem.

Opublikowano (edytowane)

To ile dawałeś P i K?

W dniu 5.12.2024 o 10:11, XTRO napisał(a):

Na drugi rok wchodzimy w kartofla 

Przemysłowe?

W tym roku rozmnożenie sadzeniaka?

Edytowane przez Daro20
Opublikowano
14 minut temu, Daro20 napisał(a):

To ile dawałeś P i K?

Przemysłowe?

W tym roku rozmnożenie sadzeniak?

Mniej więcej wyszło w stosunku 1:1:1 teraz potasu chcę dać około 160 kg/ha, a fosforu 130 kg/ha a azotu 100-110 kg/ha

Opublikowano

Niby tak, ale tak jak napisałem będę zwiększał znacznie potas i fosfor w stosunku do azotu. Grzyba robiłem 3 raz, bo w zasadzie nie było potrzeby robić więcej ze względu na suszę.

Aracde jest u was dostępny? Bo chciałem kupić na przyszły sezon ale nigdzie nie ma.

Opublikowano
3 godziny temu, Daro20 napisał(a):

To ile dawałeś P i K?

Przemysłowe?

W tym roku rozmnożenie sadzeniaka?

Myślałem coś trochę o nim. Ale to nie ten rok na pewno. Sadzeniak z centrali 

Opublikowano
9 godzin temu, przemol87 napisał(a):

Niech podniosą cenę za skrobię to chętni się znajdą.

Sadzeniak zuzanna kl. A  2.5tys

Mówiłem dajcie 3.5 zł netto podstawy + premie, będzie mnie stać zatrudnić pracowników to i 15ha posadzę.

Koordynator zmarł, trzeba jechać jutro pogrzeb.

Opublikowano
jan88 napisał:

stosujesz aracade ? w jakich dawkach i w jakim stadium ziemniaka ?

jakieś 2-3 tygodnie po sadzeniu wykonuje obredlanie i od razu idzie arcade + chlomazon doglebowo. 5 l/ha arcade + 0,2 l/ha chlomazonu. Ziemniaków jeszcze nie ma na wierzchu.

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Fugeo napisał(a):

Niby tak, ale tak jak napisałem będę zwiększał znacznie potas i fosfor w stosunku do azotu. Grzyba robiłem 3 raz, bo w zasadzie nie było potrzeby robić więcej ze względu na suszę.

Aracde jest u was dostępny? Bo chciałem kupić na przyszły sezon ale nigdzie nie ma.

Nic dziwnego. https://www.topagrar.pl/articles/ziemniaki/metrybuzyna-zakazana-kolejny-herbicyd-znika-z-rynku-uprawa-ziemniaka-zagrozona-2522457

Kto nie śpi to się zawczasu zaopatruje

Opublikowano

Dokładnie, wiosną było ciężko go dostać, a po sezonie nie ma go nigdzie. Zostanie chlomazon, pendimetalina, prosulfokarb. Ale mam nadzieję że "pod ladą" będzie cały czas dostępna metrybuzyna,

Opublikowano
8 godzin temu, Fugeo napisał(a):

Dokładnie, wiosną było ciężko go dostać, a po sezonie nie ma go nigdzie. Zostanie chlomazon, pendimetalina, prosulfokarb. Ale mam nadzieję że "pod ladą" będzie cały czas dostępna metrybuzyna,

Metrybuzyna jest już dostepna, radzę kupować bo idzie jak świeże bułeczki