Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemano wszystkim, Ile u was trzeba dać obornika za słomę, czy to się liczy np w tonach obornika za ilość słomy, czy z 1 ha. nie wiem ile można dać np obornika za 6 ha pszenżyta

Opublikowano

u nas za 20 rozrzutnikow z kurnika dawalo sie 200 bali slomy .pomiot trzeba bylo samemu zaladowac i pozamiatac kurnik a slome balowana zawiesc na miejsce.wszystko zalezy od umowy i checi obu stron.mysle ze z ha slomy to jakies dwa rozrzutniki obornika dobrze zaladowane

Opublikowano

to jacuś coś strasznie cenia u was za ten pomiot ja w tamtym roku za ziemie po pieczarkach i pomiot płaciłem po 30-40 zł za rozrzutnik z roztrzęsieniem, fakt że to znajomy a moje pole było obok kurnika ale znajmy brał praktycznie tylko za załadunek i roztrzęsienie i to się cieszył że miał gdzie to gó*no wywieźc bo nawet jak już są chętni i za większe pieniądze to jak ma wozic po 15km to mu sie nie opłaca, a z małym rozrzutnikiem tylko mieści się do peczarkarni a z dużym 8t się nie zmieści więc wiadomo wszystko do dogadania

jak ktoiśceni 300zł za rozrzutnik 4 t to klijenta na taką usługę ma pierwszy i ostatni raz moim zdaniem ;)

Opublikowano

@ferdek

A liczyłeś może ile warta jest tona obornika przy dzisiejszych cenach nawozu? Bo mi się wydaje że na pewno więcej niż 300zł/4t. Ktoś na forum pisał(chyba nawet @deer) że tona słomy ma wartość nawozową około 100-120zł. Myśląc logicznie to obornik powinien mieć wyższą wartość. Poza azotem, potasem, fosforem, magnezem.... Są jeszcze takie rzeczy które ciężko przeliczyć na pieniądze. Próchnica w glebie, wyższa aktywność biologiczna, makro i mikro elementy...

Moim zdaniem powinieneś się cieszyć ze masz możliwość wykorzystania takiego "darmowego" obornika :) .

Opublikowano

a co myslicie jakbym zamienil slome dobrze zrolowana na przyczepe wejdzie 10 szt bel i w zamian na ta sama przyczepe dostalbym zaladowanego obornika moglo to by tak byc?

Opublikowano
Znacie kogoś, kto sprzedałby słomę w belach okrągłych w woj. Podlaskim lub Warmińsko-Mazurskim.
pamiętaj że to cena decyduje o ilości towaru na rynku ;)

Jak cena niska to i towaru mało, ja mogłem sprzedać słomę z 50ha łacznie a wszystko poszło w szarpacz (na upartego to i by znajomy z 50ha też sprzedał).

Po prostu potrzeba mi sensownej ceny (i równie sensownie szybkiej zapłaty) i szybkiego uprzątnięcia pola.

Prasę idzie skołować, TUR do zwiezienia z pola jest, fakturę VAT wystawię tylko wtedy każdy chce cenę dać taką że prasy się nie opłaci nająć.

Lepiej niech słoma zostanie jako materia organiczna w glebie, trochę azotu + często siany rzepak ozimy i ładnie się rozłoży.

Opublikowano

a co myslicie jakbym zamienil slome dobrze zrolowana na przyczepe wejdzie 10 szt bel i w zamian na ta sama przyczepe dostalbym zaladowanego obornika moglo to by tak byc?

Ja tak wymieniam obornik. Ktoś przywozi 10 belek, wraca z przyczepą obornika. Inny mieści na swoją 14 (większa) tez wraca z pełną przyczepą. Myślę że tak jest w miarę sprawiedliwie, chociaż pewnie jakby to porządnie przeliczyć to byłbym na tym w plecy.

Opublikowano

u mnie za patelnie kurzaka trzeba dać 1500zł/25 ton

jest jeszcze możliwość wzięcia podłoża z pieczarek 250 zł za skład(cena transportu lub odebrać go za darmo samemu użytkownik pietras 892 przywiózł tego jakieś 300 ton za darmo mówił ze spalił 600 litrów paliwa

Ja za 100 bali słomy z pszenicy jarej dałem 25 ton obornika bale 170x120 słome sam belowałem

u nas nikt by nie poszedł na taki układ słoma jest bardzo w cenie 200zł za tone 15ton to nawet na hektar nie starczy żeby dobrze dać więc co to za wyjcie

Opublikowano

u nas nikt by nie poszedł na taki układ słoma jest bardzo w cenie 200zł za tone 15ton to nawet na hektar nie starczy żeby dobrze dać więc co to za wyjcie

tylko tyle ze chcial pozbyc sie slomy bo szarpacz w claasie mu sie popsuł a ziarno bylo mu potrzebne bo niemiał co dac swinką trafia sie okazja a tak normalnie to za 10 bali chcą 5 ton obornika

Opublikowano

Myślę że tak jest w miarę sprawiedliwie, chociaż pewnie jakby to porządnie przeliczyć to byłbym na tym w plecy.

A ja odwrotnie myślę.

Słoma jest droga jak chole...a, na dodatek jak na lekarstwo tego towaru na sprzedaż.

Bo jak policzysz przeciętną belę ok. 300 kg x 10 = 3 tony x 150 = 450.

Podejrzewam, że bele przywozi na maksymalnie 6 tonowej przyczepie.

I niech załaduje 5 ton obornika (zależy czy słomiasty, świerzy czy jednolita masa, oraz od jakiego gatunku zwierząt), to 5 t x 60 = 300.

I nie mówię wcale, że obornik to nic w porównaniu ze słomą.

Takie prawa rynku jak to gadają maklerzy.

Opublikowano

Ja tnę słomę od 5-6 lat. Kiedyś rolnik, który brał ją ode mnie za darmochę stwierdził, że przyorana słoma to "dziadostwo". Kazałem mu się puknąć w głowę i nie przekonywać mnie do swoich jakże głupich przemyśleń.

Dziś ten sam człowiek cierpi na deficyt słomy, prasuje resztki po kukurydzy, słomę z rzepaku itp. Nikt nie chce sprzedać a co dopiero dać za darmo!!

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U mnie też idzie 10 bel słomy za dużą przyczepę obornika. Z tym, że osoba biorąca obornik belowała słomę i przywoziła również na miejsce, to chyba nawet korzystny układ

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

@dawgar Skąd jesteś?

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

Ja w zeszłym roku zamieniłem 120 balotów rzepaku po rolandzie 46(1,3m wysokość waga koło 150kg) ma 9 rozrzutników obornika bydlęcego t088. Słomę zbalotowałem, obornik sobie nakładałem gościu ma zapłacić za siatkę.

Opublikowano

problem wydaje się być bardzo złożony, uwzględniając wartości NPK w słomie oraz oborniku (są one zbliżone, ale w słomie jest mniej azotu i do tego jest mocno związany), zbierając słomę oszczędzamy na szarpaczu, ale zagęszczamy glebę wielokrotnymi przejazdami, podobnie przy rozrzucaniu obornika - wiąże się ono z kosztem kilkuset zł/ha oraz zagęszczeniem gleby;

natomiast odnosząc się do wartości słomy należy uwzględnić popyt ze strony ciepłowni i elektrociepłowni - cena 250zł/t, czyli słomę z trudno przyswajalnymi składnikami możemy zamienić na nawóz mineralny ze sporą nadwyżką przychodu nad kosztami, mniejsze przetwórnie płacą za słomę ok 100zł/t, ale sami ją zbierają, zatem, aby zamiana słomy na obornik była opłacalna dla obu stron należy uwzględnić wszystkie koszty, czyli przede wszystkim wartość nawozową obornika pomniejszoną o koszt jego rozrzucania, co da nam ok 20zł/t czyli za 1t słomy prosto z pola powinniśmy otrzymać 5t obornika

Opublikowano

1 do 5 jak to ci wyszlo ? watpie by ktos chcial sie tak zamienic ze strony nabywajacego slome

ja myslalem dac 10 balotow na przyczepie wzamian za ta sama przyczepe obornika . To co zle na tym wyjde ? lepiej poiciac ta slome i sie nie pieprzyc z prasowaniem zwozeniem?