Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej mam awarie w mojej 60tce pękła mi pokrywa miedzy pierwszą a drugą śrubą patrząc od tyłu. Powód - przeładowanie, niestety troszkę kiepsko to wygląda - postaram sie dorzucić do jutra fotki i napisać linki. Boje się, że coś się w środku pokrzywiło. Wygląda to tak: tylne śruby oderwały po kawałku bloku i część pokrywy z nimi cofnęła wraz z wałkiem podnośnika (z lewej strony pęknięcie jest przed nim na przedniej śrubie od trzymania siedzenia a z prawej miedzy śrubami od siedzenie - na wałku podnośnika) o jakieś 3 cm. 5 lat temu miałem nadpękniętą pokrywę kupiłem nową i założyłem koszt na wtedy to jakieś 600zł (sama pokrywa) i dwa dni roboty w dwóch, teraz ta nowa pękła. moje pytanko: czy wystarczy wymienić tylko pokrywę, (nie wiem czy w środku podnośnika szlak nie trafił. Ile będzie kosztować pokrywa - 5 lat temu 600zł (sama bez wnętrzności) ile kosztuje u was, może macie namiary na jakieś tańsze sklepy lub sklepy internetowe jestem z kujawsko pomorskiego. Z góry dziękuje za info

Gość Profil usunięty
Opublikowano

My też wymienialiśmy ale to była inna historia. My zamieniliśmy się w zakładzie regeneracyjnym, za tą pękniętą może musiałbyś troszkę dopłacić. A jak nowa to sprawdź http://agricola.com.pl/ tam powinny być części tańsze, i najlepiej zadzwonić do sklepu i powiedzą czy jest, jak coś to mogą sprowadzić.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ale nową kupiłeś czy zregenerowaną?? Bo ja za zregnerowaną dałem 520 zł

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chyba gdzieś skupują, 4 lata temu nowa kosztowała aż 700 pln ;)

Opublikowano

Też widziałem sama pokrywę za 600 zł , dźwigienki mogły się pogiąć .

To coś ty podnosił że ci wyrwało pokrywę .

Dziwne że zawór nie zadziałał , ostatnio jak wymieniałeś pokrywę to nie założyłeś mocniejszej pompy .

Opublikowano

mnie tez to czeka bo mi pękła pokrywa w tym miejscu trochę nad ta kostka z kablami w kabinie jest poklejona klejem ale i tak cieknie jak się szybko jeździ i tez chcemy zawieść do zakładu tam robią na poczekanie około 2 godzin ale trzeba się zapisać do kolejki

Opublikowano

Pokrywa pęka głównie z powodu luznych srub na cylindrze podnośnika, i nie przesadzajcie że ona waży ponad 100 kg..

a sam ją zakładam i zdejmuję (a nie wyglądam jak Gołota):)

Opublikowano

Racja @miszka

Ja wiem ze samemu można zdjąć, brata mam bardzo wybitnego :) :)

Ale kabiny nie było... co do zakładania to wątpie zeby samemu dobrze załozyć, mozna ale na pewno uszczelka sie porujnuje...

Opublikowano

Pokrywa nie pęka z przeciążenia tylko ze zbyt słabego dokręcenia lub własnoręcznej regulacji zaworu tego co jest pod szybko złączami pokrywa 100kg nie wazy a złożyć układ sterowniczy własnoręcznie to jest dopiero wyzwanie samo dobre złożenie nie zapewnia sukcesu w podnoszeniu i lepiej kupić całą po regeneracji kompletną koszt kompletnej pokrywy w Sandomierzu w składnicy to 700zł ale musisz zdać starą dobrą a ze masz pękniętą to doliczają jeszcze 600zeta za obudowę

Opublikowano
u mnie jest nadpęknieta ale dokrecona konkretnie, i C-360 nie pracuje z Agregatem, ale czasami dźwiga ładne kilogramy:

http://www.agrofoto.pl/forum/Ursus-C-360-image117467.html i tylko widac jak pękniecie sie rozszerza, przyjemny widok to nie jest, piszcie ceny :P

I pękła... powód? Przeładowanie...

Sama pokrywa jak dowiadywaliśmy się 620-650zł +150zł przełozenie, regenerowany podnośnik ~700zł i trzeba zdać stary (jak z pękniętą obudową to trzeba dopłacić), nowy kompletny podnośnik wyszedłby około 2500zł

Jakoś nie widziała nam się nowa obudowa bo na pewno długo by nie pochodziła, wzmocnić jej tez by pewnie nie dało rady za bardzo...

opłacało się kupić kompletny podnośnik od zetora używany, masywniejszy niż samą pokrywę... jak działa?

Tutaj fota i opinie: ;)

http://www.agrofoto.pl/forum/Podnosnik-od-...mage137677.html

Zapraszam

Opublikowano

Panowie i Panie :P Chciałem odświeżyć temat. Mam ten sam problem tzn pękła mi pokrywa na 2 przednich śrubach... z zewnątrz jest szczelina ale wewnatrz odłam przemieścił sie. Czy próbował ktoś dać do pospawania przez jakiegoś "szpeca"? Nie mam na myśli domowych warunków :P

Druga sprawa: Ten wieloklin na którym osadzone są ramiona nie bardzo ma ochote poruszać sie :P Ani w jedną ani w drógą strone, kiedy było to jeszcze poskladane to za ramiona można to było ruszyć ale z nie małym wysiłkiem... Miał ktoś już taki problem? Co może być przyczyną i jak ten wieloklin wyciągnąć z obudowy?

Opublikowano

Dokładnie... Cylinder wypchnął przednią część. Spawać nie ma sensu bo za duże obciązenia przychodzą na tą pokrywe... problem polega na tym że śruby króre mocują cylinder mają w tym korpusie za duży luz. I to mogło być powodem pęknięcia :/ Za nową obudowe zaśpiewali 713 zl :P

A z ramionami problem częściowo rozwiązany- ta oś z wieloklinem na krórej osadzone są ramiona pękła w miejscu w którym zrobione są rowki na olej skrzywione część wadziła o te mosiężne panewki :P

http://www.fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-05/...waĺ?ek.jpg.html <- zdjęcie tej osi