Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.05.2020 o 16:35, rolnikos25 napisał:

Co sypiecie pod 2 pokos? I kiedy sypiecie, od razu po zbiorze 1 pokosu?

Czy RSM po pierwszym pokosie to dobry pomysł? jak myślicie??

Edytowane przez martinezo
Opublikowano

Mocznik zdecydowanie jak najszybciej :)

1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

Ile spadło u was deszczu w maju?

Dość sporo ale niestety w kwietniu zero, a teraz chłodno i szału nie ma...

2 godziny temu, martinezo napisał:

Czy RSM po pierwszym pokosie to dobry pomysł? jak myślicie??

Tak

3 godziny temu, norbert098 napisał:

Ja wczoraj dałem 120 kg soli i 75 saletry plus siarczan magnezu z plonvitem phospo 2 dni temu

Było już na co dać dolistne? Bo jakoś tak za szybko lub też za późno posypowo.

3 godziny temu, Gerard123 napisał:

A na lucerne coś dajecie po 1 pokosie czy sobie odpuścić?

Warto uzupełniać potas. Azot - w razie potrzeb (trzeba znać nazwijmy to historię pola) max 30kg N w postaci saletry/saletrosanu.

17 godzin temu, Morion napisał:

@ASZv3 A teraz trudne pytanie więc się skup 😋 Wiem że masz też kury, więc będzie Ci łatwiej hehe. Jakie trawy mieszanki dla wszelakiego drobiu ☺️ Dodam że 20 cm poniżej i już jest żółty piasek i ogólnie sucho,

W sensie na wybieg czyli dziobanie czy koszenie? Obie opcje?

17 godzin temu, Morion napisał:

@ASZv3 A teraz trudne pytanie więc się skup 😋 Wiem że masz też kury, więc będzie Ci łatwiej hehe. Jakie trawy mieszanki dla wszelakiego drobiu ☺️ Dodam że 20 cm poniżej i już jest żółty piasek i ogólnie sucho,

W sensie na wybieg czyli dziobanie czy koszenie? Obie opcje?

5 godzin temu, kr9292 napisał:

@ASZv3 a na normalne?  Jak sie z tobą skontaktować bo na AF nie da sie wysyłać do ciebie wiadomości

Na normalne nie ma żadnej promocji sezonowej ale jak zawsze rabaty ilościowe + coś jeszcze do ogarnięcia ;)

Tu mam zawsze pełno. Tak jak w sygnaturce - Facebook / armand888@wp.pl (staram się tam przeglądać spam, bo trochę wiadomości wpada, jakbym komuś nie odpisał to atakujcie jeszcze raz) :)

Opublikowano

Saletrosan i deszcz :)

4 godziny temu, Morion napisał:

Tylko do dziobania 

Ja u siebie posiałem trochę gazonowo trochę na masę pastewne normalne. Kostrzewa trzcinowa, czerwona, życice, kupkówka, lucerna, koniczyna.

• Like 1
Opublikowano

Zwykle więcej działa lepiej aczkolwiek optymalna rozsądna dawka ma swój wymiar ekonomiczny ;)

17 godzin temu, Gerard123 napisał:

Czy to prawda,że lucerna zasiana na jesień musi dojrzeć do koszenia tak aby zakwitła bo inaczej wyginie?Podobno gdy kwitnie idzie mocno w korzeń.Jest już czas na koszenie,lucerna jest wysoka i gęsta,ale jeszcze nie zakwitła.Czekać czy kosić?

Nic nie wyginie tylko po prostu mniej rozwinie się korzeń ale biorąc pod uwagę zachwaszczenie pierwszy pokos powinien już być dawno skoszony i zostawia się kolejny do zakwitnięcia / kwitnięcia przez kilka dni.

W kolejnych latach warto zostawiać jeden pokos tak. W ostatnim roku użytkowania już nie ma to sensu.

Opublikowano

Więc trzeba się bać, że teraz on więcej będzie miał. Na ponad 200kg saletry to musi być świeży użytek z plonem ponad 20 bel dobrze zbitych, przynajmniej u siebie tak stosuje.

Opublikowano

moim zdaniem to może sypnąć 400kg/ha i plon niekoniecznie będzie lepszy. Zależy jakiej klasy ziemia, jakie ph, stan runi, dobór odmian, zasobność p,k,mg, woda, siarka, agrotechnika i pewnie jeszcze wiele innych czynników

Opublikowano

Mam problem z wschodami mieszanek traw BG3, BG7, BG11. Susza potem przymrozki nie wyglądało to zbyt dobrze. Po pierwszych opadach myślałem że ładnie się wyrządkuje jednak się myliłem. Ładnie  powschodziła i się wyrzadkowala aktualnie przykryła już działkę,  na której było orne natomiast tam gdzie były użytki zielone wschody marne trawa miejscami jest ale malutka . Pełno placy patrząc z daleka, gdy  podejdzie się bliżej widać mała brązowo-żółto trawkę około 2 cm. Moje pytanie jak jej mogę pomóc  . Deszcze niezbyt jej pomogły mam wrażenie że jest ich nawet przy dużo. Czekałem na deszcz deszcz trochę pomógł ale jakoś słabo to wygląda.  Moje pytanie  co robić czekać i zrobić pokos pielęgnacyjny tylko dać jej więcej czasu . Czy jednak dać może jakieś odżywki dolistne czy może posypać azotem ? Z azotem boję się że mogę przecholowac bo jest udział traw motylkowatych. Zastanawia mnie czemu jest tak tylko na tych działkach na których wcześniej była łąka. Dodam że pole było elegancko doprawione bez żadnych karp i tym podobne równo jak na stole .

Opublikowano (edytowane)

Pola na których była łąka są bardziej wysuszone. U mnie np na wiosnę jak widziałem po polach to po łące obeschło najszybciej i to może dlatego. Nie wiem jak to wygląda ale pewnie ja bym kosił jak by było o co zaczepić kosiarkę i powinna się rozrosnąć. W tamtym roku też kto siał ze zbożem to trawy tragedia , teraz na wiosnę piękne łąki. To że pole jest doprawione jak na stole nie jest wyznacznikiem , że będzie super rosło.

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano

Można uprawić jak na stole to jest beton i można jak na stole ale bez betonu ;)

10 godzin temu, Hebiii2300 napisał:

Mam problem z wschodami mieszanek traw BG3, BG7, BG11. Susza potem przymrozki nie wyglądało to zbyt dobrze. Po pierwszych opadach myślałem że ładnie się wyrządkuje jednak się myliłem. Ładnie  powschodziła i się wyrzadkowala aktualnie przykryła już działkę,  na której było orne natomiast tam gdzie były użytki zielone wschody marne trawa miejscami jest ale malutka . Pełno placy patrząc z daleka, gdy  podejdzie się bliżej widać mała brązowo-żółto trawkę około 2 cm. Moje pytanie jak jej mogę pomóc  . Deszcze niezbyt jej pomogły mam wrażenie że jest ich nawet przy dużo. Czekałem na deszcz deszcz trochę pomógł ale jakoś słabo to wygląda.  Moje pytanie  co robić czekać i zrobić pokos pielęgnacyjny tylko dać jej więcej czasu . Czy jednak dać może jakieś odżywki dolistne czy może posypać azotem ? Z azotem boję się że mogę przecholowac bo jest udział traw motylkowatych. Zastanawia mnie czemu jest tak tylko na tych działkach na których wcześniej była łąka. Dodam że pole było elegancko doprawione bez żadnych karp i tym podobne równo jak na stole .

Orałeś jesienią czy wiosną? Wałowane?