Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam temat, no ale tematy ogólne więc tu wsadzam. Żniwa zbliżają się wielkimi krokai, wiadomo upał i wogole to się kosi jak pogoda, potem słoma, Ale wszystko zebrane, no i po upałach lubią przychodzić burze a po żniwach wyjeżdżamy z pługami, gruberami, i pracujemy, a że nasz klimat jest jaki jest to niby rano slonko świeci a zaraz masz burze nad głową, więc co może się stać gdy na polu zastanie nas burza i piorun nie daj Boże uderzy w ciągnik, najbardziej to sądze że narażone są na uderznie ciągniki pracujące na dużych pustych od słupów polach z włączonym radiem które lubi ściągać takie pioruny, na co przygotować się gdy takie coś nastapi, wiem jak w SKR piorun podczas bardzo gwałtownej burzy uderzył prosto w koguta, no to instalacje szlak trafił, więc czekam na wasze odpowiedzi i czy wogóle to możliwe że trafi w ciągnik

Opublikowano

moze nie na temat ale pewnie slyszeliscie w tv jak pewnemu gospodarzowi piorun zabil wszystkie krowy tylko 1 ze stada przetrwala ale i tak poszla na ubuj bo po porazenieu padla na nogi wlasnie to satlo sie odemnie 15 km we wsi rozwadów jak dla mnie jest to wielka tragedia .... :P ale z tego co wiem to ludzie i mleczarnia do ktorej ten rolnik oddawal mleko pomogla odbudowac stado :D

Opublikowano

Moim zdaniem jest możliwość trafienia. Ale jak kolega wyżej powiedział ze ciągnik zachowa się jak samochód, jest odizolowany od gruntu grubą gumą, wiec nie jest uziemiony. Wiec nic złego nie powinno się stać .

Opublikowano
moze nie na temat ale pewnie slyszeliscie w tv jak pewnemu gospodarzowi piorun zabil wszystkie krowy tylko 1 ze stada przetrwala ale i tak poszla na ubuj bo po porazenieu padla na nogi wlasnie to satlo sie odemnie 15 km we wsi rozwadów jak dla mnie jest to wielka tragedia .... :P ale z tego co wiem to ludzie i mleczarnia do ktorej ten rolnik oddawal mleko pomogla odbudowac stado :D

Trzy lata temu w moim gospodarstwie piorun zabił 9 sztuk... a wszystko przez bojler w którym zwarła się grzałka i cała fala napięcia poszła przez rury na krowy.... no i niestety... pół stada poszło w siną dal :)

Opublikowano

W tvn turbo robili test z golfem w niemieckiej pracowni i ładowali sztucznymi piorunami przez chwile, gościowi nic nie było i golf pojechał dalej, ale ciagnik moze być nieźle uziemiony przez maszyne-nie wiem co wtedy sie moze stać..

Opublikowano

co z tego że odizolowany gumą-opony ładunek musi trafić do ziemi zresztą przy tak dużym voltażu to i po gumie przejdzie przecierz z tego VW z tvn turbo napięcie szło w ziemie przez niego samochód ale on odpalił go i pojechał ale może zato że podczas wyładowania był wyłączony .A jakby ciągnik był tak dobrze odizolowany to by nie ściągnął ładunku-pioruna .Gdzieś tu był temat o wyładowaniach i kombajnie i coś że ładunek nie praszedł do ziemi z kombajnu tylko na nim został i potem gdy kierowca wysiadał połączył kombajn z ziemią (swoim ciałem) i go poraziło

Opublikowano

Ja jeżdże tylko wladkiem ale jeśli ładune nie pójdzie w ziemie i będe chciał zmienić bieg, dotknę wajchy metalowej to mnie może nieźle pokopać albo wystarczy że wcisne sprzęgło, bo przy uderzeniu nic nie powinno się stać bo dywanik gumowy na podłodze jest, kierownica wątpie zeby po niej mnie trzepło, ale prawdopodobne że przy włączonym radiu może walnąć w ciągnik, albo w samą antene która jest wysoka i sam ciągnik do najniższych nie należy

Opublikowano
VW z tvn turbo napięcie szło w ziemie przez niego samochód ale on odpalił go i pojechał ale może zato że podczas wyładowania był wyłączony .

Auto wtedy miało przekręcony klucyzk na zapłon napewno, a nie wiem czy nawet nie odpalony był ten golf.

Niestety ciągniki to inna para kaloszy :P

Opublikowano

Ja słyszałam, że jak jest metalowy bak to może dojść do eksplozji paliwa. :P

A co do burz to mi ciocia opowiadała jak byłą na wakacjach u kuzynki jej mamy i oni mieszkali z dala od wsi, ale wyszła burza w nocy i nagle słyszą wielki huk, wyszli na zewnątrz co się dzieje, a tam za lasem wielka łuna, prawie cała wieś się pali i okropny ryk bydła i krzyk ludzi, oni mieszkali daleko to ogień się nie rozprzestrzenił. :D

Opublikowano

No to mogło by być nie ciekawie jak zbiornik z paliwem wysadzić możne a ciągniki mają metalowe, ale diesel do mnie dziwi chyba że duże sprężanie się zrobi. No i nie wiadomo jak to z maszyna będzie która jest w ziemi w moim wypadku plug, czy ładunek pójdzie przez pług, w ziemie, czy zostanie na ciągniku, bo jak zostanie to będzie nie ciekawie :P:D

Opublikowano

Dobrych kilka lat temu podczas burzy plandekowałem przyczepę na polu. Gdzieś niedaleko uderzył piorun, a ja dotykając w tym momencie przyczepy (a właściwie zeskakując z niej) poczułem wyraźne kopnięcie prądu.

Opublikowano

chodzi o to by nie być łącznikiem-przewodnikiem tego prądu-wyładowania wiec UrsusCzesiu jeśli będziesz siedział w kabinie to nic ci nie będzie bo nie połączysz niczego no chyba że nie ma kabiny a będziesz trzymał parasol ;) .No dobra a zapomnij że uchroni cię jakiś tam dywanik przy tak dużym wyładowaniu energia ta i tak pójdzie w ziemię i tak przecierz nawet leci z tak daleka z chmur i nic jej nie tworzy drogi no po prostu przez powietrze .

A pamiętajcie o drzewach nie chowajcie się pod nimi no w szczególności dęby podobnej budowy znaczy grube i zwięzłe korzenie bo po nich idzie wyładowanie

Opublikowano

Hmmm Ale przez plastik też by mnie kopło??? Bo jak nie to bym drzwi we władziu otworzył, bo mam plastikową i skoczył, i bym pobił rekord swiata w wyskakiwaniu z naelektryzowanego ciągnika B) :) A co zrobić jak ładunek nie zejdzie, to co ciągnik by tam zostal na wieki wiekow aż jakiś pijaczek by go nie dotknoł :)