Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no wlasnie, nie interesuje mnie czy go latwo sprzedam bo jezeli kupuje nowy ciagnik to ma mi posluzyc na wiele lat i ma pracowac tak zebym ani przez chwile nie pomyslal o jego sprzedazy :unsure:

tak zapytam z ciekawosci, czy Power Clutch w skrzyniach Dual Command, to jest to rozlaczanie napedu (sprzegla) przyciskiem na dzwigni zmiany biegow?? jesli tak to czy jest to tylko dostepne w skrzyni Dual Command??

Opublikowano

w Dual Command sa 4 biegi, 3 grupy i wzmacniacz momentu co daje 24 biegi do przodu i do tylu. w Powershuttle sa 4 biegi i 3 grupy z rewersem elektrohydraulicznym czyli to samo co Dual Command tyle ze nie ma wzmacniacza (12/12) :unsure:

Opublikowano

seria t5000 niema półbiegów tylko wzmacniacz momentu obrotowego HI-lo tz zółw i zając jaki to półbieg....

niebęde sie ztobą kłócił bo niewiem ale za 2 dni odbieram to bede widział ;[ choć dalej bym obstawał że w wersji z elektrohydraulicznym rewersem jest 2 półbiegi .Jeśli ktoś wie lepiej to niech rozwinie temat tych półbiegów w T5040

Opublikowano

kazdy to moze nazwac jak chce, ale to bardziej jest wzmacniacz i nie jest on podwojny ;[ jest tylko zolw i zajac wiec na zolwiu masz wlaczony wzmacniacz, a na zajacu wylaczony, tak samo jak wzmacniacz w ciezkiej serii ursusa tyle ze w NH jest obslugiwany przyciskami i nie ma ograniczen co do dlugosci jego obslugiwania ;[

Opublikowano

Adasko13 chyba nie wie czym się różni wzmacniacz momentu od półbiegu. w nh serii T5000 są półbiegi, zmiana prędkości zachodzi za pośrednictwem sprzęgieł, można pracować ciągle na "zającu" lub "żółwiu" bez obawy o skrócenie żywotności półbiegu. z trwałością wzmacniaczy jest różnie, co dobrze wiedzą posiadacze ciężkich ursusów (w tym ja)

Opublikowano

@Przekeeek to wytłumacz czym się różni wzmacniacz od półbiegu przełączanego pod obciążeniem bo wg mnie jest to to samo. We wzmacniaczu zmiana prędkości zachodzi za pośrednictwem załączania sprzęgła lub hamulca i tak samo można jeździć ciągle na żółwiu lub zającu. A trwałość tego podzespołu to już inna kwestia i zależy głównie od operatora.

Opublikowano

To jak ja mam w MFie 4 półbiegi załączane podobciążeniem i musze na jakimś jechać bo niema innej opcji to też to jest wzmacniacz momentu? Tylko przy 4 to żółw zając a pozostałe 2 to jak sie nazywają, ślimak i wilk może? Nieporównujcie wzmacniaczy z 2o-letnich zetorów do nowych ciągników.Wtych zetorach to o ile pamientam to załanczać wzmacniacz można było na jakiś czas i trzeba było wyłanczać a w nowych ciągnikach niema opcji wyłanczania tylko jedziesz na A , B, C lub D itd. Ja tak myśle.

Opublikowano

szczerze mówiąc to każdy bieg niżej jest wzmocnieniem momentu przekazywanego na koła, w półbiegach taka zmiana może może być przeprowadzona pod obciążeniem bez użycia sprzęgła(znaczy używane są sprzęgła wielotarczowe sterowane hydraulicznie), co do żółwia i zająca, są to półbiegi tyle że nazwane tak za względu na konstrukcję skrzyni z braku innych oznaczeń, bo załóżmy że mamy skrzynię 16/8(taka sobie skrzynia z mojego 20 letniego Forda, dziadek skrzyni Dual Command) są 3 grupy H; L; R(wsteczny) oraz 4 biegi na każdej grupie 1; 2; 3; 4, i na każdym biegu jeden półbieg czyli w oznaczeniach żółw i zając czyli bieg wolny i szybki, w skrzyni PQ w JD 16/16 są 4 półbiegi, sterowana jest ona 2 dźwigniami( np w serii 5020 dźwignią od grup i taką jakby przesuwną dźwignią od półbiegów) i w tym przypadku grupy są oznaczone jako A; B; C; D, a półbieg jako 1; 2; 3; 4 dlatego tu nie jest konieczne wprowadzenie 3 rodzaju oznaczeń czyli żółwia zająca i tego przytoczonego wyżej ślimaka i wilka( chociaż chyba gepard byłby bardziej odpowiedni moim zdaniem ;[)

Gość artur2442
Opublikowano

przedni wom w T5000 załacza sie przyciskiem przy kierownicyobok swiatel awaryjnych, na prawym słupku włacza sie jedynie tylni wom !

Opublikowano

Znajomy ma ten ciągnik z przednim TUZem oraz WOMem i nie ukrywa z niego wielkiego zadowolenia (spalanie, ergonomia).

Bardzo udana i niezawodna ponoć ta seria T5000.

Moim zdaniem dobrze prezentuje się na ogumieniu szerszym i oczywiście z elektronicznym układem zagłebiania (wygoda) z tego co mi mówił nie opłaca się brac mechanicznego.

Opublikowano

Do ilu obrotów jeździć, aby zbyt dużo nie spalić? Pytam, bo jak jadę z prasą na biegu 2 II z przyspieszaczem i gaz do oporu to nie problem uzyskać z prasą nh br 6080 20l/h, a w gruberze przy 1900 obr na tym samym biegu bez przyspieszacza 8l/h. Aha i zauważyłem też, że włączony przedni napęd nie ma zbytniego wpływu na wzrost zużycia paliwa, a na pagórkowatym polu lepsze rozłożenie mocy powoduje. Przy jakich obrotach i na jakim biegu udałoby się uzyskać możliwie najniższe zużycie paliwa w przeliczeniu na wykonaną pracę?

Opublikowano

A ile wam palą wasze t5060 na biegu 2 II przy obrotach do 2000/min i włączonym womie 540 z prasą rolującą (mój t5060 jest obuty przód 24r/70/420 tył 34r/70/520 continental i ma dopiero 400mtg od marca)?