Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesienią taką samą ferterrą śmigałem z brodnicą 2,6m na zabezpieczeniu sprężynowym i nie było najmiejszego problemu

Sprzęt był porzyczony ale myśle że w tym roku kupię sobię coś 3 metrowego

ziemię mam 3 i 4 klasy w dużej mieże glina

Opublikowano

ja sadze ze 7 łap i sprezyny bezproblemowo bo sam ciagam 6 na kołkach 914 i daje rade a jednak 30KM wiecej bedzie i przekładnia lepsza to niema co sie zastanawiać (dodam ze mam ciażkie gliny i niema problemów)

Opublikowano

jak sądzicie czy zetor 10540 poradzi sobie z gruberem 3m na 7 łap własnej produkcju na podzespołach unii wszystko zrobione tak samo jak orginał tylko zabezpieczenia kołkowe ale mysle o kupieniu zabezpieczeń spręzynowych koszt takich zabezpieczeń to ok 3500zł na 7 łap co wy o tym sadzicie? prosze o odp dziekuje :huh:

Opublikowano

z własna robota to róznie moze byc skoro nażekaja na pługi Uni ze ciężej ida w ziemi jak np. Kvernelandy, to co mówic o garazowej produkcji? ale sadze ze na ten ciagnik 7 łap na kołkach to spokojniebedzie smigał :huh:

Opublikowano

@U1224

Ciekawi mnie jaki masz ten agregat Konskilde bo z 3m deler powiedział że mój 11441 nie ma szans a raczej słabszej siły uciągu nie mam niż 1224 a to 3m miało 7 łap na sprężynach jeden żąd tależy na sprężynach i dwa żędy tależy docinających i poleca mi 2,6m troche mnie to przeraża ale jak wezme 3m i nie da rady to by było całkiem do bani

Opublikowano
@U1224

Ciekawi mnie jaki masz ten agregat Konskilde bo z 3m deler powiedział że mój 11441 nie ma szans a raczej słabszej siły uciągu nie mam niż 1224 a to 3m miało 7 łap na sprężynach jeden żąd tależy na sprężynach i dwa żędy tależy docinających i poleca mi 2,6m troche mnie to przeraża ale jak wezme 3m i nie da rady to by było całkiem do bani

U mnie do takiego zetorka kupił delte 2,6 m na 6 łap ja kupiłem 3m bo jak kupie większy ciągnik to kicha z 2,6m bedzie robić przed kupnem robiłem kosem 2,6m i 3m z mniejszym szybciej jeździłem o 1 bieg czyli ok 1 -2 km/h

Opublikowano

najnowsza delta ma 2,5m i dokładnie 5 złębów i 6 talerzy a z tyłu może mieć wał rurowy lub podwujny tnący a ten 3m to model HS P 300 i ma 7 łap 6 talerzy i z tyłu rurowy lub podwujny tnący i najważniejsze to czy jak wybiore ten 3m czy pójdzie jak co to bym wzioł z rurowym

Opublikowano

Ja widziałem jak C-360 pracował z gruberem na 5 łap- padało ale jechał. Właściciel mówił że śednio co 2 lata wymienia w niej pompę do podnośnika bo nie wytrzymuje obciążenia.

A Ursus 4514 z jakim mógł by pracować. Myślałem o 2.1m z Rolmako bo Grudziądzkie są drogie.

Do Rolmako mam 3km więc mogę odebrać prosto z fabryki. ;)

Opublikowano

mam kosa 3m ale w zeszłym pożyczyłem kvernelanda 2,6m metra mial 7 łap spręzynowych( nie mylić z zabezpieczeniami sprężynowymi, ząb ma przy nasadzie spiralę ) za zębami szły 2 rzędy talerzy jak w zwykłej talerzówce a na końcu wał strunowy resorowany maszyna cholernie długa dłuższa od ciągnika nie potrzebuje dużej mocy, ciągałem go MF 3090 ale uprawa to błyo cos wspaniałego na polu po wysokim ściernisku śladu nie było, dla porównania zrobilem kawalek swoim kosem to wypadło to tak jakby porównać orkę pługim do uprawy drewnianą sochą. Sprzedaję kosa i kupuję takiego kvernelanda tylko 3m

Opublikowano

Kos jest dobrą maszyną a chcę go troche zmodernizować tzn. z przodu przymocować zgrzeblo aby lepiej rozprowadzić pocieta słomę (bo szarpacz made by POM Żukowo robi to mizernie) wywalić skrajne talerze a na skrajnych łapzch zastosować kierownice od agregatu Konsakilde i na wałe strunowym naspawać spirale lub zainwestować w wał oponowy

tyle przeróbek :D

Opublikowano

do piootra możesz napisac na PW zawsze szybciej zobaczy :D

@lukas120 dlaczego chcesz przerobic wał na spiralny????ja mam zamiar robic wał do talerzówki mam dylemat jaki...

Opublikowano

Właśnie przed chwilą znalazłem od nordstena książke jak chcesz to zrobie skany i ci podeśle podaj tylko namiary ja i tak robiłem próbe kręconą

PS a nie dali ci żadnej książki do niego

Ja w swój wał wspawam płaskowniki pomiedzy rury bo jak jest mokro to bryły zostawia znajomy tak zrobił przy upr-siewnym z wałem rurowy troche mu na to czasu zeszło bo wycinał trójkąty w płaskownikach żeby były zebate i nawet mu nieźle robi

@lukas120 czego chcesz boczne talerze wywalać ja mam odkłądniczki na skrajnych łapach i talerze skrajne i jest spoko ładnie się od miedzy odkraja :D

Opublikowano

Myślę że zadną z wymienionych - wg mnie to Lemken i Amazone. 3m Amazone Pegasus ma podobno 100 kucyków zapotrzebowania na moc... nosiłem sie z zamiarem kupna uzywki ale to póki co trudno dostępna maszyna

Opublikowano
piootr

niestety nie mam do niego ksia|ki.jesli mozesz to zrób mi kopje i wy[lij na suker2@wp.pl

czy siales nim lubin?poniewa| to mnie najbardziej interesuje

CZEKAM NA MAILA

Ja w życiu nie siałem Łubinu  i nawet nie wiem jakiej wielkości są nasiona   ja siałem nim trawe i rzepak 

Postaram się zrobić skany i ci podesłać

@krzysiu  jak dla mnie  kongskilde  jest OK  zwąłszcza  biorąc pod uwage cene zakupu i jakość  ale

mam znajomego ca ma KOSa i zestaw upr-siewny na Aresie talerzowym  i nie robi ściernisk  Kosem tylko aresem   :D