Lucerna
-
Podobna zawartość
-
Przez maksymilionlubelkie
Witam mam 5 sztuk bydła z czego połowa to młodziez i chciałbym zrobić sianokiszonkę z lucerny gdyż słyszałem że siano z niej to lipa . Kto mi powie od początku jak ją zrobić ? Chodfzi o pryzme bo silosa brak a belka ponoć szybko się psuje. prosze o rade !
-
Przez aster453
Chodzi mi o to czy i w jaki sposób można wyegzekwować od sprzedającego jakiegoś zadośćuczynienia za wadliwe ziarno lucerny które kupiłem.
Czy są jakieś kroki prawne ? Pewnie tak ale od czego zacząć.
Pole było przygotowane do uprawy jak wyżej rok wcześniej był jęczmień, środki wiadomo jak na zboże jare. Teraz siew na początku maja i do dziś zieleni się niecałe 10 % lucerny plus niestety chwasty i trawy. Mam mieć niby wizytę producenta tejże lucerny na moim polu jednak nie wiem co to da ponad 2 koła wyrzucone w błoto nie mówię już o nawozach (p,k) i wcześniej wapno. Rok wcześniej Radnap po żniwach i obornik.
Nie zamierzam tego tak zostawić jak dealer i producent nie poczują się do winy ujawnię ich nazwy tu na forum w celu przestrogi.
-
Przez damianoooo
Witam do końca tygodnia muszę zasiać lucernę 1h sieję ją pierwszy rok na 4 klasie gleby. Nie mam o niej żadnego pojęcia, w okolicy też nikt nie sieje. Jak nawozić jakie dawaki ? ile czasu schodzi ? Kiedy kosić mniej więcej ile dni od zasiewu. ile bel z 1 h ? na jeden pokos. Czy lucerna na słabszych klasach ziemi ma sens ?
-
Przez Kamil9717
Mam pszenicę i chce zasiać po niej lucernę na wiosnę z jęczmieniem i zebrać w okolicy mają na kiszonkę i zastanawiam się czy nie było by dobrze żeby zaraz po żniwach wywieźć obornik po niej i zasiać lubisz z gorczyca i na jesień to przuorac żeby zrobić dobrą pruchnice co o tym myślicie? Ktoś tak kiedy robił?
-
Przez pynia93
Szanowni Państwo,
Mam do sprzedania kiszonkę z lucerny z pierwszego pokosu z 2017 roku. Cena 49 zł/ balot.
Parametry kiszonki / kg s. m.:
sucha masa - 28,23
popiół surowy - 4,96
białko surowe - 18,56
tłuszcz surowy - 2,80
włókno surowe - 31,31
NDF - 50,44
ADF - 36,03
skrobia - X
pH - 4,99
Możliwości odbioru:
- odbiór osobisty w miejscowości Nowy Secymin